Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om strejk i Gothenburgh RoRo Terminal och Helsingborgs Hamn från torsdag 6 juli till och med tisdag 11 juli.
Hamnarbetarförbundet varslar om strejk - HELSINGBORGS HAMN CONTAINERS
Helsingborgs hamn. Foto: Johan Nilsson/TT

Under samma period varslar även fackföreningen om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad i Hallands Hamnar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Förbundets främsta krav är inrättandet av en gemensam social fond, vars syfte ska vara att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada. Arbetsgivare som tar ett större ansvar för detta än vad lagen kräver ska kunna söka ekonomiskt stöd från fonden, skriver facket.

“I hamnarna jobbar många på en extremt osäker anställningsform som innebär att man hamnar mellan stolarna i försäkringssystemen. … Med den här fonden premieras de arbetsgivare som har ett bättre förhållningssätt, och förhoppningsvis ger det incitament för fler att följa efter”, säger förbundsordförande Martin Berg.

Det andra kravet är att nyanställda och inhyrda hamnarbetare ska ha rätt till betald facklig introduktion med Hamnarbetarförbundet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.