Hamilton har förlorat 300 Mkr på Ericsson

Visserligen har Ericsson inlett veckan uppåt, men för greve Archibald Hamilton har det senaste halvåret i telekombolaget varit en besvikelse. Han är en av de privatpersoner som drabbats hårdast av raset, 75 procent av portföljen i hans Hedenbergs Godsförvaltning utgörs av Ericsson-aktier och de senaste månaderna har värden runt 300 Mkr försvunnit. ”Vi är långsiktiga ägare och tror på bolaget, men jag är besviken på att vi inte fick se några förändringar i styrelsen i år”, säger han till Ekonomi24.

Det anonyma förvaltningsbolaget Hedensbergs Godsförvaltning AB är med all säkerhet en av de privata ägare som förlorat mest på Ericssonraset. Bakom bolaget finns en gren av landets främsta adelsfamiljer, Hamilton, och basen i portföljen utgörs av Ericssonaktier inköpta av greve Archibald Hamilton och före detta makan Caroline Hamilton, för övrigt född Wallenberg och syssling till Peter Wallenberg. Av bolagets totala portfölj, som baserat på dagens kurser är värd cirka 270 Mkr, står Ericssoninnehavet för hela 75 procent. För ett halvår sedan var innehavet, som omfattar cirka 2,3 miljoner Ericsson B-aktier, värda uppåt 490 Mkr. Idag ligger det runt 190 Mkr vilket innebär att 300 Mkr gått upp i rök. ”Vi köpte våra första Ericssonaktier för över 25 år sedan och har alltid varit långsiktiga ägare i bolaget”, säger Archibald Hamilton, som själv är den som förvaltar portföljen från sitt gods i Västerås. ”Det finns inget skäl att sätta likhetstecken mellan kursraset och att Ericsson skulle vara ett dåligt bolag. Volatiliteten i aktien beror på att det inte finns någon substans i handeln utan att finansiella aktörer som Morgan Stanley och Lehman sitter trycker upp respektive sänker kurserna i spekulativt syfte.”

Förlusterna i mobiltelefondelen, och den återkommande kritiken om att bolaget inte har det konsumentkunnande som krävs för att kunna få ordning på denna på egen hand, oroar honom inte nämnvärt. ”Jag kan inte svara på om de ska behålla mobilerna eller inte, däremot måste man naturligtvis införskaffa en viss ny kompetens för att göra dem till en bra affär.”

Däremot riktar han kritik mot hur bolaget sköts. ”Ledningen, med Kurt Hellström i spetsen, tycks åtnjuta stort förtroende internt och det är oerhört viktigt. Styrelsen är det däremot sämre ställt med. De borde ta in mer branschkunskap, i dagsläget är det ju i princip bara Lars Ramqvist som har någon form av telekomkunnande. Jag är lite besviken på att de inte gjorde några styrelseförändringar i år.”

Det faktum att man inrättat en nomineringskommittée tolkar han som ett tecken på att medvetenheten i bolaget ökar, men säger samtidigt att det borde gjorts för länge sedan.

”Bättre sent än aldrig. Det viktigaste är att det finns någon som ser som sin uppgift att utvärdera och ständigt förbättra styrelsen. Med en fungerande nomineringskommittée ter sig också debatten om rösträtt allt mindre intressant. I grund och botten är min åsikt att en aktie ska motsvara en röst, enda gången det är befogat att frångå det är i familjeföretag där grundarna måste kunna behålla kontrollen över det”, säger Archibald Hamilton.

Näst största innehavet i portföljen är en post värd cirka 11,5 Mkr i Skandia, även det ett bolag vars kurs fallit kraftigt sedan senaste rapporten och vars ordförandeklubba hålls av Lars Ramqvist.

”Det finns inget som föranleder att vi skulle ändra våra positioner i vare sig Ericsson eller Skandia just nu. Så gott som alla kursreaktioner är enormt överdrivna och nedsmittade av en allmänt pessimistisk anda. Det lär vi nog få vänja oss vid tills vi ser de första ljusa tecknen från USA-ekonomin.”

Andra bolag där Hedensbergs Godsförvaltning ligger tungt, med poster i tiomiljonersklassen är Volvo, Biogaia Biologics och Industrivärden. Mindre poster finns även i förhoppningsbolag som Glocalnet, M2S, Obducat, samt Intentia.

Men medan andra grevar, som till exempel Gustaf Douglas, den senaste tiden talat om köpläge i IT-aktier och givit sig in i bland annat Framfab, planerar dock inte Archibald Hamilton någon fyndjakt den närmaste tiden.

”Jag har helt hållit mig undan från konsultbolagen, vilket jag är ganska glad för. Även om det finns en hel del som är billigt nu krävs det att man säljer av vissa bolag för att kunna göra nyinvesteringar i andra. Och som portföljen ser ut nu finns det inget som jag har lust att sälja.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.