Halvårsrapporterna – lugnet före börsstormen?

Höga vinster, men lägre än förväntat. Så ser sammanfattningen ut för börsbolagen halvårsrapporter som framförallt visar att företagen för tillfället mår prima. I dag, ja. Men för den som blickar framåt väcks snarare en oro för att bolagen ska kunna leverera de vinster aktiekurserna kräver.

Den 31 augusti sattes det punkt för börsbolagens halvårsrapporter. Senare publicering tillåter inte börsen.Telekombolagen Ericsson och Nokia levererade två av de sämsta rapporterna. Resultaten var egentligen inte uppseendeväckande dåliga utan låg nära analytikernas förväntningar enligt SME. Däremot flaggade bägge för sämre tider framöver.

Ericsson klagade över komponentbrist orsakad av en fabriksbrand i Albuquerque, USA. Att mobiltelefonverksamheten visade brakförlust spädde på aktiemarknadens huvudvärk. Nokia var etter värre. VD Jorma Ollila varnade för lägre vinster de närmaste kvartalen. Den dagen raderade han bort en femtedel av Nokias börsvärde. Ledningen anför lanseringskostnader för nya mobiltelefonmodeller som huvudskäl till den avtagande tillväxten. Till skillnad från Ericsson sade Nokia att de inte har problem att få tag i komponenter.

Halverad vinst
Telias premiärrapport som börsbolag vill nog Jan-Åke Kark snabbt lägga bakom sig. Några större förväntningar fanns inte. Ändå underskreds de. Obefintlig omsättningstillväxt är svårsmällt för ett tillväxtbolag. Det är också halverad vinst inom framtidsområdet mobiltelefoni. Ironiskt beror det enligt Telia på en stark kundtillströmning. Konsekvensen blev att kostnaderna steg för att subventionera telefoner kraftigt. Bristen på konkreta besked om hur tillväxten ska ta fart bidrog också till det beska bemötandet. Att den svenska mobilmarknaden blir allt mer mogen, vilket leder till höga kostnader för subventionering och pressade priser, visade även Europolitans rapport. Antalet kunder minskade under perioden. Istället måste tillväxten komma från nya tjänster och applikationer. Lönsamheten är dock fortsatt mycket god.

Kräftgången för de stora IT-konsulterna WM-data och Tietoenator fortsätter. Båda serverade riktigt beska halvårspiller. Justerat för engångsposter var resultaten långt under förväntan. Detsamma gäller internetkonsulterna där de stora exklusive Framfab fortsätter att förlora pengar. Rapporterna var förutom Adcores klart sämre än analytikernas lagda prognoser. IT-bolag med fokus mot teknik har dock fortsatt goda tider. Sigmas resultat var i stort som förväntat.

En riktigt usel rapport körde fordonstillverkaren Volvo fram. Rensat för stora reavinster var vinsten hela 25 procent sämre än vad analytikerna förväntat sig. Både ledning och aktiemarknad hade räknat med en svag lastvagnsmarknad i USA. Det blev ännu sämre och lastvagnarna nådde knappt över nollresultat. Även i Europa säger sig Volvo märka av branschens överutbud på lastbilar. För andra branscher som ännu inte känner av den avtagande tillväxten i USA är signalerna från Volvo oroande eftersom marknaden för lastvagnar normalt ligger tidigt i konjunkturcykeln.

Även Electrolux, vars halvårsresultat var något bättre än vad marknad trott, varnade för att efterfrågan från andra sidan Atlanten är på väg att mattas. I kombination med pressade priser tror därför ledningen att vinstökningstakten sjunker under andra halvåret. Någon avmattning i Nordamerika har verkstadsbolagen ABB, Atlas Copco och Sandvik inte börjat märka av. Å andra sidan ligger deras efterfrågetopp normalt senare i konjunkturen. Alla tre redovisar en stark beställnings- och orderingång med stark tillväxt i Europa och Asien.

En produktgrupp som historiskt varit en pålitlig konjunkturindikator är leveranserna av wellpapp. Skogsbolaget SCA rapporterar om god wellpappefterfrågan från Tyskland, Benelux, Frankrike och Italien vars marknader vuxit med 6-9 procent. Även wellpappkonkurrenten Assidomän, som tillhörde rapportperiodens stora positiva överraskningar, noterar en stark efterfrågan. Dock har de höga massa- och returpapperspriserna varit svåra att skicka vidare till kunderna. Sammantaget var skogsrapporterna lite sämre än väntat och gjorde inget för att ändra på den negativa kurstrenden. Skogsindex har i år backat 29 procent.

Bättre än väntat
Läkemedelbolagen Astrazeneca och Pharmacia lyckades båda bättre än väntat. I Astra Zeneca har kostnadsbesparingsprogrammet börjat slå igenom och dragit upp resultatet. Däremot lyckades de medicin tekniska bolagen Getinge, Gambro och Nobel Biocare inte infria lågt ställda vinstförväntningar.

Av tillväxtbolagen gjorde försäkringsbolaget Skandia ett rekordstarkt halvår men kom ändå bara in på aktiemarknadens högt ställda förväntningar. Säkerhetsföretaget och alltid lika köpglada Securitas presenterade ett resultat som var något lägre än vad som låg i förväntningarna. Det hade dock placerarna lätt att förlåta. Fyramiljardersköpet av bevakningsföretag Burns fick tummen upp. Aktiemarkanden drog slutsatsen att ledningen har kvar sin känsla och aptit för billiga och bra företagsförvärv. Bankerna är årets vinnarbransch med en kursuppgång på 37 procent. Och deras rapporter som fick inte aktiemarknaden på andra tankar. De fyra storbankerna lever i välmående och tjänade tillsammans 11,5 miljarder under första halvåret. Oron för att vårens låga aktivitet på aktiemarknaden skulle sätta djupa spår i resultaten kom också på skam. Lönsammast av bankerna är som vanligt Handelsbanken.

Summa summarum nådde merparten av bolagen inte upp till förväntningarna. Under hösten lär därför analytikerna tvingas till fler ned- än uppjusteringar av sina helårsprognoser. Blossar det upp till börsstorm är resultatutvecklingen inte något större stöd för livrädda placerare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.