Halva börsen i nya händer

Chefskarusellen snurrar allt fortare på börsen. På kort tid har ett dussin av börsens största bolag med ett samlat börsvärde på över 1000 miljarder annonserat ett byte på VD- och eller ordförandestolen. Och det är inte slut än. I Telia, Skanska och Nordea är det redan klart med vaktombyte i år och spekulationerna ökar nu om skiften i bolag som Investor, Skandia och Volvo.

ABB, Atlas Copco, Ericsson, Electrolux, Sandvik, SCA, SAS. På några månader har ett helt koppel börsbjässar fått nya ansikten i toppen.

Inledningen på 2002, med VD-rockad i Atlas Copco och Sandvik, följer efter ett fjolår som såg ett rekordstort antal börsbolag byta VD eller ordförande. I första hand var det de sargade IT-bolagen som bytte ut sina galjonsfigurer på löpande band, men även i storbolagen har rockaderna duggat tätt (se lista).

Skälen har varierat från akuta bondeoffer för att stävja en kris som i fallen Ericsson, ABB och SAS till en mer naturlig succession och överlämning som i SCA och Sandvik till rena utsparkningar som i skogsbolaget Holmen där VD Per Ericsson fick kicken på grått papper.

På mindre än ett år har därmed 15 av börsens största bolag, nästan halva mest omsatta-listan, annonserat byte på någon eller både topposterna. Tillsammans har de ett värde på över 1000 miljarder kronor eller en tredjedel av hela Stockholmsbörsen.

I takt med ökat massmedialt fokus och hårdade krav från aktiemarknaden läggs allt större vikt vid vem som sitter i toppen i börsbolagen, även på ordförandestolen.

“Styrelserna har stärkt sin makt över företagen. Idag är det lika viktigt där som på de mer operativa posterna”, säger Lars-Erik Sjöstrand, professor på Handelshögskolan.

Allt talar också för att ommöbleringstrenden håller i sig i vår. I Telia är det redan klart att Marianne Nivert lämnar VD-posten i september och spekulationerna har redan kommit igång om hennes efterträdare. I Nordea kommer Hans Dalborg att greppa ordförandeklubban i vår, och i Skanska faller ordföranden Bo Rydin för 70-årsstrecket.

Det finns också frågetecken kring toppnamen i flera andra av börsens giganter.

Percy Barnevik har efter dagens besked att han lämnar Sandvik och höstens dramatiska sorti från ABB vinkat adjö till två tunga styrelseuppdrag på kort tid.

Kvar har han nu “bara” ordförandeposterna i Investor och Astra Zeneca, men det är långtifrån säkert att det förblir så efter vårens stämmor. Hans stjärna är i dalande efter ABB-debaclet och det är ingen hemlighet att han haft svårt att dra jämnt med familjen Wallenbergs ålderman Peter Wallenberg.

Det är fullt tänkbart att familjen väljer att sätta in en trotjänare på ordförandestolen i väntan på att någon av kusinerna Jacob eller Wallenberg anses mogen för uppdraget. Det hetaste tipset är isåfall Claes Dahlbäck, Investors förre VD, och nuvarande vice ordförande. Som VD för Investor i 21 år är han både lojal med familjen och obefläckad i det svenska näringslivet.

Besked kan komma redan nästa vecka, då Investor lämnar rapport.

Inte heller i Astra Zeneca är Barneviks plats given. När han utsågs till ordförande i samband med fusionen med Zeneca var hans uppdrag att lotsa bolaget genom integrationsarbetet. Nu är hans roll mer oklar. Det som talar emot det är dock att Astra Zeneca är en succé och går som tåget.

En annan fallen hjälte är Lars Ramqvist som efter Ericsson har kvar ordförandeposten i Skandia och Volvo. Han är dock rejält skadeskjuten både på aktiemarknaden och i media och vare sig i Skandia eller Volvo har han utmärkt sig. Efter renodlingen och omorganisationen nyligen kan Skandias sägas vara förberett för en rockad, där VD Lars-Eric Petersson, också han en smula tilltufsad, kan ta klivet över till en lugnare tillvaro som ordförande.

Även i Volvo sägs Ramqvist sakna ett brett stöd. Bolaget har ett par turbulenta år bakom sig med miljardförluster och maktkamper. Det som talar för att Ramqvist blir kvar är att det saknas en given efterträdare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.