Fondförvaltare
Hållbarhetsförvaltaren: ”Putin gör att fonden går väldigt bra”
Du är inte den typiska Stureplansförvaltaren. Kan du inte berätta lite om din bakgrund?
”Jag är 45 år och har jobbat med private banking och kapitalförvaltning i 15 år, både i Sverige och utomlands. Men jag lämnade bankbranschen för drygt sju år sedan. Jag var trött på att sälja produkter som jag aldrig skulle rekommendera till mina nära och kära, än mindre investera i själv. Det var ett dåligt samvete som gnagt ganska länge, men så i samband med en lägenhetsförsäljning fick jag ekonomiska förutsättningar för att förändra mitt arbetsliv. Jag kom fram till att jag ville skapa en fond som är bra, billig och hållbar och som passar i stort sett alla.”
Och så föddes Proethos 2016. Kan du berätta hur det gick till?
”Företaget blev accepterat till Ideon Innovation, en företagsinkubator i Lund. Där har man väldigt nära till universitetet så jag hade mycket kontakt med personer därifrån och diskuterade mycket kring portföljteori och hållbarhet. Det tog nästan ett år att sätta ihop ramverket som i slutändan blev fondbestämmelserna. Detta är innan EU-taxonomin. 2016 fanns några etiska fonder och några hållbarhetsfonder, utbudet såg inte alls ut som det gör idag.”
MAGNUS ALFREDSSON
Förvaltar: Proethos Fond
Förvaltat kapital: Ca 900 Mkr
Avkastning i år: -5%
Avkastning 3 år: +85%
Avgift: 0,65%
Hur gick du till väga sedan? Det krävs ju ganska mycket av en enda person att på egen hand ratta en fond.
”Jag kontaktade fondhotellet AIFM Capital. De avrådde starkt från att jag skulle gå vidare med min idé när jag presenterade den, men jag stod på mig. Idén då var mer fokuserad på att investerare i grunden borde vilja investera sitt kapital i bolag som gör världen bättre, inte sämre. Nu några år senare skulle jag säga att det inte bara är viljan att göra rätt som talar för fonden utan även för att det förmodligen är just inom hållbarhet som vi kommer att se den bästa tillväxten och avkastningen de kommande 15 åren”.
Hur ser fonden ut idag?
”Det är en global blandfond, 80% aktier och 20% räntor. Aktiedelen består av 70 noterade och ganska nischade globala bolag. Innehaven sorteras in i fyra teman; förnybar energi, energieffektivisering, hållbara transporter och hållbar livsstil. Det senare inkluderar hur vi konsumerar, vad vi äter och hur vi bor.”
Vilka är fondens största innehav?
”Det största innehavet är Vestas, vilket beror på den kraftiga uppgången i aktien de senaste veckorna. Ytterligare två stora innehav är den svenska värmepumpstillverkaren Nibe och det norska solenergibolaget Scatec Solar.”
Hur har fonden stått sig i den senaste tidens börsturbulens?
”Det är tragiskt att säga det, men Putin gör att fonden går väldigt bra. Det enorma lidande han har startat har gjort att Europa, och hela världen egentligen, insett att vi måste minska beroendet av den ryska energin mycket snabbare än vad vi tidigare trott. Den omställning mot förnybart som vi trodde skulle ta 15 år kommer ni att ske på bara några år.”
En fråga som diskuterats den senaste tiden är vapentillverkares vara eller icke vara i hållbarhetsfonder. Vad tänker du kring detta?
”Jag tänker att Proethos fondbestämmelser ligger fast: vi investerar inte i vapen. Jag ställde frågan i fondens Facebookgrupp, Proud supporters of Proethos, och där tyckte de absolut flesta att krigsmateriel inte hör hemma i en hållbarhetsfond.”
Hur agerar du nu när det skakar på börserna. Är du nettoköpare eller -säljare?
”Jag sitter stilla i båten. Detta är en lågaktivt förvaltat fond med riskbetyg 6 av 7, en fond som ska ägas på lång sikt. Är man kortsiktig och vill försöka maxa sin avkastning på sex månader så finns det bättre finansiella instrument att investera i. Fondens målsättning är att köpa en ny aktie per månad och det anpassar jag efter fondens inflöden och utflöden. Det går i vågor, men nu har det börjat strömma in igen. Under hösten och vintern hade fonden en större del utflöden, vilket såklart var tufft.”
De flesta bolagen på Stockholmsbörsen verkar vilja få någon slags hållbarhetsstämpel och det är nästan svårt att inte hitta ett bolag som inte har någon slags hållbarhetsprofil. Men vilka bolag skulle du aldrig investera i?
”Jag skulle i dagsläget, inte investera i storbanker eller fast fashion, typ som H&M. Det är bolag som gärna framhäver sin utveckling mot att bli mer hållbara företag, vilket såklart är bra. Men de skulle kunna göra mycket mer redan nu. Bankerna kan redan nu säga nej till att göra affärer med industrier som inte är hållbara eller önskvärda, men det väljer man att inte göra.”
H&M lyfter ju gärna fram att de arbetar mycket för att bli mer hållbara. Men att investera i en sådan resa lockas du inte av?
”Deras affärsidé är ju fortfarande att tillverka lågpriskläder på andra sidan jorden, för att sedan skeppa runt dessa över hela världen. Med sådana premisser har man långt kvar till att bli ett hållbart företag. Om man inte gör en total omsvängning inom de närmsta tio åren så tror jag bolag inom den här sektorn får det väldigt tufft. För det vi har nu är ingen hållbarhetstrend, utan det är ett skifte. Jag pratar en hel del med studenterna här vid universitetet och de behöver inte ens fundera kring hållbarhetsfrågor, utan det sitter redan i ryggmärgen vilka livsstilsval man ska göra för sig själv och planeten. Så jag är positiv. Vi kommer klara detta, jag är helt övertygad om att vi går mot en ljus framtid.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.