Håll makrokoll i sommar

Amerikansk arbetsmarknadsstatistik är nummer ett på prioriteringslistan - men det finns en hel del annat av intresse.

Det finns tre extremt viktiga saker att hålla koll på för att följa den internationella konjunkturen i sommar. De tre är: amerikansk arbetsmarknad, amerikansk arbetsmarknad och amerikansk arbetsmarknad. För hur det går med den kommer att bestämma mycket av ränteläge, börskurser, konjunkturutsikter med mera. Inta bara i USA utan också i världen i stort.

För just nu befinner sig världsekonomin i ett konjunkturellt vakuum, där alla går och väntar på att den massiva monetära expansion vi sett under de senaste åren äntligen ska bära frukt i form av en konjunkturuppgång. Hittills har den envist vägrat att infinna sig.

Varje torsdag klockan 14.30 presenteras veckosiffror över antalet nytillkomna arbetslösa amerikaner. Envist har siffran legat över 400 000 personer, något som inte bådar gått för den amerikanska konsumtionsviljan. Den som inte orkar eller vill följa veckostatistiken kan koncentrera sig på den månatliga arbetslöshetsstatistiken för juni.

En stigande arbetslöshetssiffra för juni (6,2 procent i maj) lär sätta ytterligare press på såväl dollar som räntor. Och då kommer den amerikanska centralbanken slutligen att leverera den räntesänkning som så många har förutspått. Det finns heller ingen större anledning för banken att snåla på det lilla krut som finns kvar utan i så fall blir det nog en sänkning med 0,5 procentenheter, ned till den nya rekordlåga räntenivån på 0,75 procent.

Dessutom kan det vara intressant att följa den amerikanska statsbudgeten och hur det egentligen går med det gigantiska handelsunderskottet nu när dollarn har sjunkit. Tyvärr tror Affärsvärlden att det kan komma en del beska nyheter från båda de här hållen.

Men det finns även en del europeiska nyheter som smygs ut under sommarmånaderna och som kan vara nyttiga att hålla utkik efter.
Det viktigaste för svensk del är riksbankens räntebesked som levereras den 4 juli.

Affärsvärldens tips är att räntan inte kommer att sänkas den här gången utan att riksbanksledningen väljer att avvakta ytterligare ekonomisk statistik och effekterna av den senaste räntesänkningen.
Europeiska centralbanken (ECB) kan däremot komma att sänka räntan med ytterligare 25 punkter, ner till 1,75 procent redan vid mötet 10 juli. På annat sätt är det svårt att tolka de drastiska nedskrivningar som ECB gjort av de ekonomiska utsikterna i EMU-blocket. I sina senaste prognoser räknar ecb med en tillväxt på klart under en procent i EMU-blocket i år.

De asiatiska ekonomiernas väl och ve styrs av något helt annat, nämligen sars-spridningen. Den som vill ha överblick över den gör det lämpligen till en vana att då och då surfa in på WHO:s hemsida för att läsa hur det går med bekämpningen av sjukdomen.

Ett annat spännande sommarnöje kan vara att försöka hålla koll på när det börjar komma ut irakiska oljeleveranser på marknaden. För att det ska få effekt på priserna är det nog bäst att den är färskuppumpad och inte från förkrigslager.

Sjunkande oljepriser vore mumma för världsekonomin, men för att det ska få någon rejäl effekt så ska nog priset ner mot 20 dollar per fat. Sannolikheten är liten för det.

Det blir förstås en hel del att håll koll på, men för den sanne makrofantasten finns det inga genvägar till den fulländade ekonomiska analysen.

Ja, det skulle väl i så fall vara att ta det lugnt i sommar och sedan läsa Affärsvärldens makrouppdatering som kommer i första numret efter sommaruppehållet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.