Håll dig på mattan, börsen!

Snygga golv och gedigen avkastning? Ett förhållandevis obskyrt investeringsområde kan erbjuda detta. Klarar sig börsen i konkurrensen?

Täbris, Ghom, Keshan, Isfahan, Afshar och Bachtiari. För de flesta av oss säger inte namnen någonting, men på mattsamlare vattnas det i munnen. Det är namn på orientaliska nomadstammar och regioner kända för att genom århundradena ha producerat fantastiska mattor i ull och silke.

Den här veckan har entusiasterna chansen att se mattor i mängd då Stockholms Auktionsverk och Bukowskis båda håller sina stora vårauktioner. Och får man tro experterna är det allt fler som intresserar sig.

– Vi har märkt ett större intresse för mattor nu från de yngre generationerna. Men framför allt har vi märkt att de utländska kunderna ökat. Det beror inte minst på det växande intresset för moderna verk av till exempel Märtha Måås Fjetterström, berättar Maria Granström, mattexpert och chefsintendent på Stockholms Auktionsverk.

Men även när det gäller orientaliskt och antikt drar Sverige utländska blickar till sig, berättar hon:

– Det är inte så konstigt att vi lockar hit utländska kunder, vi har väldigt fina mattor här i Sverige. Vi har en så lång tradition med egna mattor att det varit naturligt för oss att intressera oss även för mattor från andra delar av världen.

Kan man se på mattor som investeringar?

– Ja, men man får välja noga och skaffa kunskap. Bästa chansen är förstås att köpa en antik matta. Köper du en helt ny matta är det i princip inte en bra investering. Det är ungefär som att köpa bil, köper du en ny så förlorar den ganska omgående en stor del av sitt värde – men hur mycket beror ju också lite på märke, modell och så vidare.

Maria Granström råder den som vill investera i en matta att göra noggrann research först.

– Titta på mattans skick och kvalitet. Allt går visserligen att laga, men det är kostsamt, så köp en matta av god kvalitet från början. Därtill ska man ställa väldigt många frågor om de mattor man blir intresserad av. Jag tycker också att det är viktigt att man gillar mönstret. Just nu är det till exempel hett med mattor med hela mönster, så kallade övermönstrade mattor. De är mer lättplacerade i inredningen än mattor med medaljonger där möbler måste centreras på ett annat sätt för att det ska bli snyggt.

Att gilla sin matta är nödvändigt bland annat eftersom värdeökningen kan ta lång tid. Lika bra att ha något man trivs med under tiden, alltså. Men Maria Granström påpekar också att man inte behöver låsa sig vid mattan man köpte.

– Fördelen med att köpa en antik matta i stället för en ny är att när du tröttat på mattan kommer du tillbaka med den till mig, så säljer vi den så du kan köpa något annat i stället. Man kan se det som en form av återvinning, så det är en miljövänlig konsumtion också.

Vad kan höja en mattas värde?

– Till exempel en ovanlig historia. Vi har en matta nu med en skrift på, där säljaren inte exakt visste vad det stod. Så vi forskade lite och kom fram till att skriften på mattan berättade att mattan skänkts av en sultan i gåva till en nyutnämnd pascha. Dock vet vi inte vilken sultan och vilken pascha, i alla fall inte än. Men sådana historier kan absolut höja värdet. Samma sak gäller en kinesisk matta vi fått in. Just den mattan upptäckte jag fanns återgiven i en bok.

Hur mycket höjer det värdet?

– Oftast inte speciellt mycket, 10-20 procent kanske. Men det blir plötsligt en kulturell stämpel och det är alltid positivt. Är proveniensen, alltså ägarhistorien, kunglig kan värdet på föremålet dubblas. Det beror helt på vem som har ägt föremålet och historiken bakom.

Så hittar du fynden

Köp inte nytt

En ny matta har en värdeutveckling ungefär som en bil – den förlorar i värde så fort den rullat ut ur försäljningshallen.

Köp bara sådant du gillar

Värdeutvecklingen för mattor är nyckfull och det kan ta tid innan investeringen lönar sig – om den ens gör det. Kanske lönar det sig inte förrän barnbarnen vuxit upp. Alltså lika bra att köpa en matta man tycker om och kan njuta av i inredningen.

Köp hemma i Sverige

Det är lätt att lockas till köp på resor när den trevlige matthandlaren fyller på din tekopp för tredje gången framför den skickligt ljussatta mattan. Men hur kommer mattan att se ut hemma? Oftast är det både mer praktiskt och ekonomiskt fördelaktigt att handla antika mattor nära hemmet. Det blir till exempel enklare att gå tillbaka och byta om mattan inte passar till inredningen.

Läs på

Ju mer du vet om teknik, knuttäthet och regioners och nomadstammars historia, desto lättare att identifiera fyndet när det väl dyker upp.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.