”Hälften av riskkapitalbolagen borta om ett år”
3i har arbetat med riskkapital i 50 år och har 38 kontor globalt, med tyngdpunkt på Europa, främst Storbritannien och Tyskland. Totalt är 3is portfölj värd runt 6,9 miljarder pund, eller över 70 miljarder kronor. Avkastningen på kapitalet låg enligt sexmånadersrapporten på 20 procent.
Chef för 3i Sverige blir Nordenchefen Alan Mackay, och han har redan suttit i Stockholm i ett år och förberett inträdet i de nordiska länderna.
Hur ser du på marknaden för riskkapital i Sverige? ”Andelen riskkapital som andel av BNP är extremt hög här, bara i Storbritannien och USA är andelen högre. Marknaden är mogen, tekniksektorn har vuxit mycket snabbt. Men den kommer att fortsätta växa därför att förutsättningarna är goda. Bland annat på grund av den pågående strukturomvandlingen till mer service- och varumärkesinriktad verksamhet. Bolag som är personal- och varumärkesintensiva går inte till banken och lånar pengar, som man gör när man skall köpa en maskin, utan till en riskkapitalist som förstår verksamheten och kan ge stöd. Den höga andelen forskning och utveckling, både inom storföretag och universitet, bidrar också till den goda grogrunden för företag”, säger Alan Mackay.
Det har vuxit upp väldigt många riskkapitalbolag i Sverige de senaste åren, hur ser du på det? ”Vi kommer att se en dramatisk korrektion i år. Av de 200 riskkapitalbolag som idag finns här kommer bara 100 att finnas kvar inom ett år. Även i övriga Europa kommer antalet att minska. Förra året nådde riskkapitalbolagen en otrolig topp, situationen kommer att falla till mer normala nivåer igen nästa år. Antalet kommer fortfarande att ligga högre än det gjorde 1998, men mycket lägre än idag.”
Hur kommer konsolideringen att gå till? ”Dels genom att bolag söker sig paneuropeiska partners, dels genom att de slår sig ihop för att få en kritisk massa. Ett par små bolag kan exempelvis gå ihop och skära i administrativa kostnader genom att ha ett gemensamt huvudkontor istället för tre. Många kommer också att inlemmas i storföretag, som deras riskkapitalbolag.”
Hur skall de gå ihop, värderingen är inte särskilt attraktiv och de saknar kapital? ”Många är tvingade att agera, de har inget val, det är en överlevnadsfråga.”
Hur stort måste ett riskkapitalbolag/private equitybolag vara för att vara effektivt? ”Det grundläggande är att det måste ha väsentligt mycket mer kapital än de bolag de investerar i. Annars finns det ingen gräns egentligen, men det är klart att ett litet bolag kan inte göra så många investeringar som ett stort.”
Men ni har valt att vara stora och globala, varför? ”Därför att vi anser att storlek har betydelse. Tekniken och marknaderna är globala. Genom att vi är globala har vi mycket bättre överblick och information än vi skulle ha haft om vi var lokala. Det ger oss en stark konkurrensfördel.”
Hur väljer ni investeringar? ”Som alla andra. Genom att titta på människorna i bolaget, produkterna, marknaden, den finansiella ställningen. Man måste ha gott omdöme, men vi anser att ju bättre information man har, desto bättre investeringsbeslut fattar man. Bedömningarna skall ske på faktiska grunder, inte magkänsla och intuition.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.