”Haldex plockas ut”
Börsen fortsätter att gå på stället, men det är Golvets vänner ganska nöjda med. Det kunde vara värre.
– Börsen behöver nyktra till lite. Förra årets eufori byggde ju på att vinsterna skulle komma i år. Nu går det inte att drömma längre. Börsen går i bästa fall sidledes, men mer sannolikt nedåt framöver, tror en BMW Z4 med fastfrusen hardtop.
Andra har inte lika mycket is i magen.
– Jag är skitskraj, ärligt talat. Det är enorma marknader som måste spara sig ur sina helvetesgap. Det blir inga sötebrödsdagar för våra bolag, säger en förvaltare och ser ut som om han skulle vilja lägga miljarderna i madrassen.
Nej, nu behövs något som piggar upp: en saftig affär. En tidig fransk vårkyckling pekar ut Haldex som en uppköpskandidat. Största ägaren Öresund har knaprat uppåt i ägarlistan och har nu drygt 11 procent. Övriga ägare är institutioner, men lika säljsugna och lättfotade.
– Det pratas mycket om ett utköp och att private equity ligger bakom, säger kycklingen.
Även ständiga uppköpskandidaten Munters skvallras det om vid restaurangborden runt Stureplan.
– Fast där är jag mer tveksam. Det snackades Munters varje vecka i förra utköpsvågen, men det hände ju aldrig den gången, säger kycklingen.
Hemtex är en annan gryta som fortsätter puttra.
– Om det ligger något i att Hemtex verkligen är en turnaround borde Hakon göra slag i saken och plocka ut bolaget. De får väl sockra lite så att Industrivärden släpper sina aktier, säger en shoppingpåse från Bottega Veneta.
Hakon Invest har 68,5 procent och I-värden 12,5 procent. Även OS-aktuella ÅF har affärer på gång, hör Golvet.
– De tittar på allt som rör sig, och det är en del, säger en parmesangratinerad piggvar.
Så får det återuppståndna mäklarhuset Carnegie tummen ned från en sportlovsfirare i Zermatt. Courtagepressen är grym, dels är volymerna små, dels skaffar kunderna egna terminaler och handlar snorbilligt. Samtidigt är det knapert för corpavdelningen som har stora förhoppningar men inte fakturerar speciellt mycket.
– De får inga affärer från EQT, Nordic Capital, IK eller de andra längre eftersom Altor är delägare. Ett jättehandikapp, säger puderesset.
– Man undrar hur bra den där affären blir för Bure. Carnegie har inte tagit sig tillbaka till toppen på långa vägar och frågan är om de någonsin gör det.
Chefsrodeon i teleoperatörerna snackas det en del om också. Att mobilchefen Kenneth Karlberg får lämna Telia Sonera är synd, men inte helt oväntat, enligt Golvets vänner.
– Herregud, jag var 13 när han blev chef på Telia, säger en inte helt purung private equity-rådgivare.
Karlberg sägs ha krockat med vd Lars Nybergs försök att få operatörens olika delar att samarbeta.
– Nyberg ska ha ställt samma fråga till alla divisionscheferna. “Om du kan göra en grej så att din enhet går från 50 till 100, men som kostar så mycket att koncernen samtidigt går från 100 till 50, skulle du göra det?” Tre av fyra svarade ja. Karlberg var en av dem, säger en lodjursjägare.
Vad som gjorde att Harri Koponen fick lämna Tele 2 är det ingen tvekan om.
– Han var ju helt omöjlig att ha att göra med, en riktig buffel, säger ett glas grappa.
– Det enda som förvånar är att det gick så fort. Eftersom det var Vigo (Carlund, ordförande, reds anm) som rekryterade Koponen trodde jag att de skulle låta honom hållas lite längre. Men det blev för många i ledningsgruppen som gjorde uppror, säger en som körde Öppet spår på 7.45.
En klassisk hamburgare på Victoria har ett köptips.
– Saab har ett eget kapital på 11 miljarder och ett börsvärde på 10. Och det för ett bolag som säljer för dubbla den pengen och lite till per år, säger en hamburgaren.
Till sist sågar en tredelad, svart från Salvatore Ferragamo svenska nanolitografifirman Obducat.
– Det har snart gått två år sedan de pratade om en banbrytande order från Japan, men ännu ingen leverans, säger ullkostymen.
– Nu annonserar konkurrenten Molecular Imprints en genombrottsorder och även Nanonex ligger långt framme. Det är tufft därute för svenskarna.
Ja, det är en hård värld.
—
Vad var det de sa?
Kushmi-teet: Jodå, vindkraftbolaget Arise ska till börsen. Bolaget bekräftar för Dagens Industri det som den rykande tekoppen berättade. Och drycken kan mycket väl få rätt även i att det blir precis samtidigt som kollegan O2.
Sillbullen: En sillbulle med korintsås spådde att Fredrik Lundberg skulle stoppa in NCC-pengarna lite här och där, bland annat i Sandvik. I förra veckan köpte Lundbergs 2 miljoner Sandvik för 160 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.