Ha is i magen innan du signerar avtalet
Är du en misstänksam och närig person – då behöver du förmodligen inte läsa den här artikeln. Men om du är det minsta naiv och dessutom just har fått ditt drömjobb – då kan du tjäna både pengar och tid på att fortsätta läsa.
I dag är det lättare att hitta en ny anställning än på mycket länge. Inom till exempel it-branschen är det arbetsgivarna som jagar personer att anställa, inte tvärtom. Ändå lever många kvar i den mentala föreställningen att det är väldigt svårt att få jobb. Därmed riskerar man att hamna i underläge när anställningsvillkoren ska förhandlas fram, tycker Nina Jansdotter, karriärcoach. Förhandlas och förhandlas, förresten. Många skriver på avtalet utan att förhandla alls.
– De hamnar i en glädjeyra och glömmer bort att själva ställa krav, säger Nina Jansdotter.
Att det lönar sig att ställa krav är tydligast när det handlar om nivån på kompensationen: lönen och andra förmåner. Oftast är det bäst att låta arbetsgivaren ge första budet i löneförhandlingen. Om du innan mötet gjort klart för dig själv vad som är en miniminivå, en realistisk nivå respektive en drömnivå går det lätt att snabbt komma med ett motbud.
Svårt att våga komma med ett motbud? Fundera då på vilken bild du vill att arbetsgivaren ska ha av dig? En slipad förhandlare som kan bedöma vad som är ett rimligt krav? Eller en konflikträdd mes som inte vågar hävda sin rätt?
Nina Jansdotter jämför en person som tackar ja till första budet med ett så kallat fem i två ragg på krogen. Den som är desperatast tackar ja till första bästa erbjudande.
– Ha lite is i magen. Om du bara skriver på så visar du ingen pondus. Lista alla anledningar till att de vill anställa dig, det kan göra det lättare att föreslå en högre lön.
Det finns lägen då arbetsgivaren faktiskt inte kan höja lönebudet mer. Då kan det löna sig att tänka kreativt och föreslå en pensionsförsäkring, ett bonussystem eller förmåner som fri bil eller städning i hemmet.
En avtalspunkt som du kan få anledning att ångra om du inte tänker efter är den som reglerar övertidsersättningen. På lite högre nivåer är det vanligt att det inte utgår någon övertidsersättning. Det är ofta rimligt, i utbyte mot en högre lön, mer ansvar, möjlighet att disponera över sin egen tid och kanske en extra semestervecka. Men det kan ändå vara intressant att mäta värdet. Enligt lagen är det tillåtet att jobba över max 200 timmar, fem veckor, om året. Blir det så mycket övertid ter det sig lite futtigt med en extra semestervecka.
Gå in i en avtalsförhandling med inställningen att du med största sannolikhet kan få lite bättre villkor om du bara sköter dina kort väl. Men ta inte i så du spricker. Det kan få företaget att fråga sig om det bara är anställningsvillkoren som är intressanta för dig. Dessutom kan det gå prestige i frågan.
– Det låter så ibland på folk, det blir en så himla stor issue. Visst ska man ha den lön och de förmåner man är värd, men det är ju inte på liv och död. Man ska inte göra detta till ytterligare ett krav, så att man känner sig helt misslyckad om man inte får det man vill ha. Sådant förtar arbetsglädjen, säger Nina Jansdotter.
– Däremot är det självklart att du försöka få det du är värd.
______________________________________________________
Checklista före signaturen
Utgå från att arbetsgivaren har utrymme att höja lönebudet eller slänga in en tjänstebil eller en extra semestervecka. Ofta visar det sig stämma. Gör det inte det slipper du gräma dig över att du inte tog chansen.
Föreslå en ny förhandling. Pressa inte för mycket om det blir dödläge i förhandlingen om anställningsvillkoren.
Agera professionellt. Vill du framstå som en mes eller som en slipad förhandlare? Vad ger du för bild av dig själv om du accepterar första bästa förslag från arbetsgivaren?
Be någon annan titta på kontraktet innan du skriver på. Kanske finns där ofördelaktiga skrivningar som lätt kan formuleras om.
Var kreativ. Om du inte kan få mer i lön, undersök bonus, pensionsförsäkring, bil, städning hemma.
Rimliga krav. Låt det inte gå prestige i frågan om anställningsvillkoren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.