Stegra
H2GS sågning: ”Stämmer inte överens med verkligheten”
Idag, tisdag, släpptes den andra rapporten från det nyskapade Skandinaviska Policyinstitutet som samlat medel från en lång rad finansmän. Rapportseriens syfte är att kritiskt utvärdera den ekonomiska nyttan kring det “gröna stålet” som både LKAB och H2GS satsar många miljarder på.
För Affärsvärlden uppger H2GS presschef Karin Hallstan att bolaget fått ta del av den senaste rapporten kort inpå publicering. Hon beklagar att ekonomerna inte varit mottagliga för underlag från bolaget, trots inbjudan från H2GS.
“Det är svårt att förstå det som något annat än att siffror medvetet väljs för att påverka resultatet”, skriver hon i ett mejl om rapporten.
Karin Hallstan menar att rapportens antaganden inte stämmer överens med verkligheten, som de själva ser i tecknade avtal.
Ett liknande svar gav stålbolagets VD efter den första rapporten, då Henrik Henriksson lyfte fram bolagets orderbok på 120 mdr kr som ett kvitto på efterfrågan.
“Planeten håller på att brinna upp och vi har inte tid att vänta. Och våra kunder har heller inte tid att vänta för de har satt sina målsättningar. Och det finns en vilja att betala redan idag”, sa han i en P4-intervju.
Felaktiga antagande
Som exempel på att siffrorna i rapporten inte stämmer överens med verkligheten lyfter Karin Hallstan fram ett avsnitt där David Sundén jämför stålverk som bygger på eldriven vätgastillverkning med stålverk som använder naturgas. Antagandena om el- och gaspriserna är helt felaktiga, menar Hallstan.
“Elpriset är nästan det dubbla mot terminsmarknadspriset och naturgaspriset till exempel en femtedel av vad andra prognoser säger.”
H2GS menar också att rapportförfattarna underskatter kostnader för användning av alternativa tekniker för att minska koldioxidutsläppen från stålproduktion, som CCS (koldioxidavskiljning och lagring).
Karin Hallstan tycker dock att det är bra den nya rapporten fokuserar mer på kostnaderna för att släppa ut koldioxid enligt EU:s utsläppshandelssystem, något som “helt missades i den första rapporten”.
“Tyvärr innehåller rapporten och analysen ändå betydande missuppfattningar om hur EU:s utsläppshandel fungerar”, skriver hon.
Harald Mix har tidigare kommenterat de kritiska rapporterna.
”Jag tolkar det som att den externa granskningen är principiellt orienterad, och att det huvudsakligen handlar om den framtida energiförsörjningen i Sverige och på vilket sätt vi bör förädla våra naturtillgångar. Dessutom tror jag att det finns en allmän allergi mot statsstöd och där finns det stora missförstånd”, sa han i höstas till Di.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.