H2 Green Steel: Vi överväger projekt i flera olika länder

Efter den rekordstora kapitalresningen på 18 miljarder kronor funderar H2 Green Steel på nya projekt i utlandet. Det rapporterar Finacial Times.
Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel.
Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel.

I samband med att H2 Green Steel stängt en jätterunda öppnar bolagets VD Henrik Henriksson på allvar dörren för andra länder. Det handlar om USA, Kanada, Brasilien och Portugal. I en intervju med Finacial Times berättar han att man överväger samarbeten med brasilianska gruvbolaget Vale (som man redan i dag har ett samarbet med), brittiska Anglo American och spanska energibolaget Iberdrola. De utländska projekten rör både producering av vätgas och koldioxidfri järnsvamp, enligt tidningen.

“Vi överväger seriöst alla fyra”, säger Henriksson till FT om projekten.

Han tillägger dock att bolaget till “95%” är fokuserat på fabriken i Boden.

Kontroverser kring malmen

Det har under en tid pågått en konflikt mellan H2GS och LKAB, där parterna inte fått till ett avtal om malmleveranser till Boden från LKAB:s gruvor. Kapacitetsbristen på Malmbanan är knäkckfrågan. Istället har H2GS säkrat malm från Kanada och Brasilien. Det har väckt kritik och professor Magnus Henrekson sa i en intervju med Afv att ”man kan undra hur fossilfritt det blir när det fraktas på stora fartyg över Atlanten”.

Rundan leddes av Al Gore-fond

Under torsdagen meddelade H2GS att den stängda kapitalrundan på 18 miljarder kronor är den största i Europa i år. Den leddes av investerare från Altor, Al Gores klimatfond Just Climate, Singapore-baserade GIC och franska Hy24 som fokuserar på investeringar i vätgasprojekt. Även Wallenbergssfärens FAM investerar i den nya rundan. Kinnevik går in med 75 miljoner euro.

Även nya investerare som Andra AP-fonden och Temasek har deltagit i jätterundan.

Med den senaste rundan har H2GS säkrat 60 miljarder: 21 i riskkapital och resten i skuldfinansiering. De första spadtagen i Boden togs förra sommaren och i september börjar bolaget bygga på höjden. När projektet lanserades sas det att kostnaden skulle vara 25 miljarder. Nu har prognosen skruvats upp till 50 miljarder, enligt Di.

I Svartbyn, Boden, vill H2 Green Steel bygga sin produktionsanläggning. Foto: H2 Green Steel
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander