”H&M:s värdering väldigt utmanande”
Du har tidigare talat om SCA som ett ofrivilligt nytt innehav – på vilket sätt då?
– Vi ägde SCA tidigare på grund av Essity-delen och var något tveksamma till det som blev kvar av SCA. Men det är verkligen ett bolag jag tror på framöver. Om detta vore ett helt nytt bolag och man skulle vara lite catchy på ett investerarmöte skulle jag säga: ”De kombinerar green tech med clean tech och grow tech.” Sett ur ett längre perspektiv blir kortsiktiga massaprissvängningar mindre viktiga. De sitter med hela produktionskedjan av ett hållbart material – skog – som efterfrågas alltmer av förpackningsindustrin i takt med att efterfrågan på plast minskar. Där har man både green tech och clean tech. Att råvaran inte sinar utan hela tiden reproducerar sig är alltså grow tech.
För ett år sedan sa du att ni funderade över att ta in H&M i portföljen igen. Hur går tankarna nu?
– Det är samma svar fortfarande, vi fortsätter att fundera. Men när vi sålde 2017 såg vi att det skulle bli en tuff period och tyvärr, för bolagets del, fick vi rätt. Vi ägde inte H&M under den tuffaste perioden på börsen och sedan har vi haft en väldigt livlig debatt internt om hur vi ska göra. Det landade i att vi inte ska äga H&M i dag heller. Vi tror att marknaden har en övertro om att klädkedjan ska lyckas komma tillbaka. Marknaden förefaller tro på tvåsiffriga marginaler, men den strukturella tillväxten i branschen talar åt motsatt håll. Vi tycker faktiskt att värderingen är väldigt utmanande. Det är därför vi i stället ökat i Kinnevik.
– Antingen tror man på det gamla eller det nya sättet att sälja saker på, och jag tror på det nya sättet. Jag har alltid varit intresserad av inflexionspunkter. I en disruptiv värld kan det gå långsamt till en viss punkt och då tror man att allting ska fortsätta ungefär som det gjorde förut, innan det verkligen händer någonting. Så kan det vara länge tills det når en viss punkt, och då är det inte längre en flack kurva utan mer av fritt fall.
Hur tänker du kring Kinnevik?
– Vi har träffat ledningsgruppen ett antal gånger och det är bra att fonden får exponering mot en sektor som vi inte kan äga annars. Det är också relevant att det finns en familj i bakgrunden som driver den affären. Det är familjens egna pengar, de är framsynta och kan gå emot trender. De är inte rädda för att utmana, och de har också råd att ta de nya vägarna. Vi har träffat dem för att lära oss mer kring e-handel generellt, men också för att öka vår förståelse kring andra bolag, som exempelvis H&M. Jag tycker att det märks att Kinnevik har en tydlig agenda, att de är väldigt osentimentala.
Vad gäller investmentbolagen så väger Investor tyngst i portföljen – varför?
– Jag har ganska få innehav i min fond och därför är det bra att få lite bredare exponering mot börsen som helhet. Sedan är det alltid bra att kunna köpa en krona för 80 öre. Över tid har Investor dessutom visat sig vara en bra ägare. Jag får också tillgång till onoterat i portföljen, även om det på marginalen blir mindre onoterat nu efter EQT-noteringen. Med Johan Forssell har de även en kunnig vd som arbetar för att öka transparensen i bolaget.
Ni har också flera handelsbolag och industrikonglomerat. Varför så många?
– Vi letar bolag som kan skapa tillväxt, helt enkelt, antingen organiskt eller via förvärv. Om försäljningen ökar både genom tillväxt och förvärv blir det extra intressant. I en värld med låg inflation och låg tillväxt är det bra med bolag som kan öka omsättningen på egen hand. Vi gillar handelsbolag och industrikonglomerat inom olika branscher, exempelvis Lifco inom medtech, och Indutrade inom europeisk industri. Både industrikonglomerat och handelsbolag ger möjlighet att få exponering på ett enkelt sätt mot flera olika branscher. Lifco utan Fredrik Karlsson är fortsatt intressant. Det är cfo:n som har tagit över, och de var på många sätt parhästar vilket gör Lifco lite av same same but different. Många undviker konglomerat, men ur vårt perspektiv bidrar de med stabilitet i portföljen.
Erik Brändström
Förvaltar: Spiltan Aktiefond Stabil.
Förvaltat kapital: 5,4 miljarder kronor.
Avgift: 1,61 procent, varav förvaltningsavgift 1,50 procent.
Utv. i år: +24,1 procent.
Utv. tre år: +42,5 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.