H&M
H&M och Telia tynger börsen
I utlandet var Frankfurt-börsen oförändrad, medan London-börsen backade 0,1 procent och Tokyo-sjönk 1,3 procent. Amerikanska S&P 500 index indikeras öppna ned med cirka 0,2 procent i eftermiddag.
SIX Generalindex var vid klockan 09.40 ned med 0,2 procent till 486 och OMXS30-index sjönk 0,3 procent till 1.406. Omsättningen var 1,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.
Telia drog till sig marknadens blickar sedan bolaget meddelat att myndigheter i USA och Nederländerna föreslagit en förlikning kopplat till den utredning som bedrivits kring historiska transaktioner i Uzbekistan. Förslaget innebär en total kostnad motsvarande cirka 12 miljarder kronor.
“…Vår första reaktion på det föreslagna beloppet (är) att det är mycket stort…”, säger Telias ordförande Marie Ehrling i en skriftlig kommentar.
På marknaden låg det förstås i korten att det skulle bli fråga om stora belopp i förlikningen. Pareto räknade exempelvis med 8 miljarder kronor.
Telias aktie backade 1,2 procent, det är den lägsta Teliakursen sedan den 7 april 2009.
H&M:s försäljning i augusti blev svagare än vad marknaden hade förväntat då ökningen stannade vid 7 procent mot väntade 12,8 procent enligt Inquiry Financials konsensus. Försäljningen för det tredje kvartalet landade därmed på knappt 49 miljarder, vilket var 1 miljard lägre än vad analytikerna räknat med.
Noterbart är att utfallet både i augusti och tredje kvartalet låg under det lägst väntade estimatet i Inquiry Financials båda konsensus.
“Försäljningen i augusti började mycket bra. Men under andra halvan av månaden när det blev exceptionellt varmt på de flesta av koncernens marknader påverkades försäljningen negativt”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
H&M har inlett den varma torsdagen med en nedgång på 2,6 procent.
Lundin Mining meddelar för andra gången att de får förlängd tid för att ta beslut om hur de vill göra med förköpsrätten till Freeport McMoRans innehav i Tenke-gruvan. Lundin upprepar att de fortsätter med sin strategiska översyn kring sitt innehav i det kongolesiska gruvbolaget. Lundin Mining steg 0,3 procent.
ABB ökade 0,1 procent. Dagens Industri skriver att trycket ökar på ABB:s styrelse efter Cevians uppflaggning till 6,2 procent. Tillsammans med andra förespråkare för en uppdelning av ABB har nu avståndet till Investors 10 procent krympt. Senare i höst är det tänkt att ABB ska presentera sin översyn av divisionen Power Grids, som flera ägare alltså vill knoppa av.
Pricer har meddelat att Andreas Renulf har utsetts till ny vd från årsskiftet. Bolaget har haft en tillförordnad vd sedan maj i år. Aktien steg 1,2 procent.
Immunovia avser genomföra såväl riktad nyemission som företrädesemission om sammanlagt 217 miljoner kronor. Teckningskursen i emissionerna är satt till 87 kronor, vilket kan jämföras med gårdagens senaste betalkurs på 96,25 kronor. Aktien föll 4,4 procent till 92 kronor.
Enquest har inte lyckats nå en överenskommelse med Delek om en utfarmning av en del av Kraken-projektet till Delek och samtalen har därför avslutats. Aktien handlades ned 5,2 procent.
På mäklarsidan har RBC Capital sänkt rekommendationen på SSAB till underperform, från tidigare sector perform. B-aktien sjönk 3,1 procent.
Handelsbanken har inlett bevakning av Alimak med köp, aktien skuttade upp 4,1 procent.
Aktiespararen rekommenderar i senaste numret köp av fastighetsbolaget Hufvudstaden, investmentbolaget East Capital Explorer samt danska säkerhetsbolaget G4S. De tre aktierna noterades för följande förändringar: +0,2, +0,9 samt +1,0 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.