H&M lättar inte på expansionstakten
Men medan modeoraklens fokus ligger på den höst/vinterkollektion som visades inatt i Dalarna har marknaden blickarna riktade mot den kommande kvartalsrapporten, som speglar vårens försäljning.
Rolf Eriksen signalerar att försäljningen ser bra ut, men han är försiktig med att piska upp förväntningarna. ”Vi vet ju inte hur hela säsongen gått förrän efter sommaren, men hittills är vi mycket mer i balans än förra våren. Vi var lite för ”unga” i vår stil då, nu är vi på rätt väg”.
Ni är inte mer återhållsamma på modesidan, av rädsla att kliva fel igen? ”Nej tvärtom. Det är viktigt för H&M att inte mista sin höga modegrad. Men vi måste ha rätt mix, vi ska ha en större andel baskläder, men de modekläder vi har skall vara vassa.”
En nyckelroll för att inte förra årets “modemiss” skall upprepas, har inköpschefen Karl-Gunnar Fagerlin. Han säger att inköpsavdelningen arbetar annorlunda nu. “Vi har mer kundfokus. Varje team har väldigt klart för sig vilken kund de jobbar mot och hur kundens behov ser ut. Alla ska ha samma kund för ögonen, designavdelningen, inköparna och mönsterkontruktörerna. Vi analyserar också noga hur vi sålde på respektive marknad förra året för att se vad som gick hem och hur siffrorna såg ut.”
Denim kommer i höst igen, många anser att det är er svaghet? “Nej, vi säljer bra när det är modebetonad denim, som nu. Det är vi bra på. Däremot har vi ibland svårt att konkurrera när det är ett visst cowboymode, som gör att vissa märken hamnar i fokus.”
K-G Fagerlin säger också att produktionskontoren har förstärkts. “De har förstärkts för att kunna säkerställa kvaliteten. De ska fokusera på kontrollen och inköpsavdelningen ska fokusera på nya idéer.”
H&M har fått kritik för sina expansiva utlandssatsningar efter de höga kostnaderna för första kvartalet, ligger expansionsplanerna ändå fast, Rolf Eriksen? ”Absolut. Vi öppnar totalt 100 nya butiker i år, varav 80 i Europa och resten i USA. I USA kommer vi att ha 30 butiker vi årets slut.
Hur ska ni övertyga marknaden om att satsningen i USA är bra? ”Det var ett väl övervägt beslut att gå in där, vi visste att det skulle kosta och vi tänker inte ändra vår strategi. Etableringen har gått kanonbra. Nu, när vi har en kritisk massa, skall vi också se till att få lönsamhet i befintliga butiker. Långsiktigt är det här bra för aktieägarna och kommer att komma dem till godo.”
Var växer ni snabbast just nu? ”I antal butiker är det Tyskland, men procentuellt är det Frankrike.”
Kan ni tänka er att dra er ur en marknad om det inte fungerar? ”Ja visst, men det är inte aktuellt någonstans.” Kan ni tänka er att gå in på nya europeiska marknader inom den närmaste tiden? ”Om det finns behov för det, det vill säga om vi inte växer tillräckligt på våra andra marknader, eller om det yppar sig en bra möjlighet, men det är ingenting vi planerar just nu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.