Gyll lägger fram pensionsförslag
Svenskt Näringslivs ordförande Sören Gyll gick i dagarna ut och förklarade vikten av att börsens VD:ar har ett tak på sin pension. I dag fredag hade föreningen styrelsemöte och fattade bland annat beslut om hur de ser på VD:arnas pensionsersättningar.
Svenskt Näringsliv anser att pensionen i första hand ska vara avgiftsbelagd vilket innebär att företaget betalar in en speciell avgift som baseras på lönen varje år i pension till VD:n. Detta system kan jämföras med en ITP-pension och redan när avtalet träffas kan alla parter uppskatta hur stor pensionen kommer att bli vid pensioneringen.
”Den avgiftsbestämda pensionen är den bästa formen, den hör framtiden till. Man kan direkt se vad kostnaden för pensionen kommer att bli. Det blir en helt annan tydlighet”, säger Jan-Peter Duker, vice VD i Svenskt Näringsliv.
Är det så att ett företag ändå väljer att ha en så kallad förmånsbestämd pension, vilket innebär att pensionen baseras på exempelvis lön och bonus, så ska det finnas ett tak. Orsaken är att den inte ska kunna skena iväg på det sätt som den gjorde för Percy Barnevik. Det är med bakgrund av ersättningen på 900 Mkr som han fått, som nu Svenskt Näringsliv fattat beslut om de här rekommendationerna.
När Anders Scharp tidigare var ordförande i Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, så tog en arbetsgrupp som han ledde fram nya riktlinjer för ersättning till VD och styrelse inom börsbolagen. Det var en mer informell rekommendation eftersom frågan inte heller hamnade på SAFs styrelses bord.
De riktlinjer som Anders Scharp drog upp 1998 har nu också formaliserats vid dagens styrelsemöte. De säger bland annat att lön, pensionsvillkor och avgångsvederlag till VD skall beslutas av styrelse och årligen redovisas öppet.
I botten ska ligga en fast lön som basers på kompetens och uppdragets storlek. Det kan finnas en rörlig lönedel som utgår när av styrelsen satta mål uppnås. Avtalen ska vara ”framtunga” vilket innebär att tyngdpunkten på ersättningen under hela chefskarriären skall ligga när jobbet rörs och resultaten åstadkoms, inte efter avgång eller pensionering. Avgångsvederlag ska inte utgå vid egen uppsägning, endast om en person VD får sparken av styrelsen.
Svenskt Näringslivs beslut är endast en rekommendation till börsföretagen, i slutändan är det upp till varje styrelse att besluta om hur respektive företag ska utforma sina pensions- och lönevillkor.
De rekommendationer som Anders Scharp drog upp 1998 har dock fått stort genomslag i styrelserummen, och mot den bakgrunden räknar Svenskt Näringsliv med att även de nya riktlinjerna för pensionsersättningar ska få det.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.