Gustaf Douglas om: Assa Abloy och Securitas

Gustaf Douglas framgångssagor Assa Abloy och Securitas har bländat sin omvärld de senaste åren. Betydligt dovare tongångar omger dock investmentbolagen Latour, SäkI och belysningsföretaget Fagerhult där hans eget ägande håller tynger kursen.

Hur länge kan tillväxten fortsätta i Assa? ”Åtminstone fem-sex år till. Och det tack vare att det finns så mycket interna synergier inom koncernen. Vi sysslar ju inte bara med att göra en given låscylinder, det finns en mängd kringprodukter som är olika starka på olika marknader. Genom att korsbefrukta bolagets olika har vi en oerhörd växtkraft kvar i företaget. Vi har praktiskt sett att det går att kombinera djup, upparbetad kunskap med stark marknadsnärvaro och det lär fungera ett bra tag framöver.”

Innebär det att ni drar ner på förvärvstakten? ”Procentuellt sett kommer det nog inte att vara samma förvärvstakt. Snarare handlar det om organisk tillväxt och en utvecklingspotential inom helt nya marknadssegment på våra befintliga marknader. Vi har en möjlighet att bredda vårt utbud i kraft av vår starka närvaro. Internt genererad tillväxt genom kunskapsförmedling – så kan man beskriva det.”

Securitas har länge försetts med köprekommendationer men nu höjer skeptikerna ett finger för förvärvstorka. ”Securitas har en hel del förvärv kvar som man absolut både kan och ska göra. De senaste åren har vi gått igenom en oerhört mödosam process där närvaron har blivit dramatiskt mycket större vilket öppnat nya möjligheter. I dagsläget har vi till exempel en stark närvaro i USA och den ska inte underskattas som en bas för förvärv och utveckling av marknader, bland annat inom larmområdet.”

Allt fler börjar tvivla på att framgången för Assa och Securitas kan fortsätta. Kan du som ägare bli skrämd av fallhöjden i bolagen? ”Nej. Visst är framgången tveeggad, men det goda överväger. Den tunga levande kraften i en framgångssaga är en oerhörd tillgång. Ser något omöjligt ut finns det alltid goda exempel på att det går. Det har funnits perioder när jag varit orolig, som till exempel när vi skulle ta beslut om att ta Securitas över Atlanten eller inte, men i dagsläget är jag inte orolig.”

Hur ser du på Fagerhults framtid? ”Fagerhult är typiskt ett sånt bolag som ’elefantsjukan’ slår hårt mot. Det är inget nytt Securitas eller Assa. Däremot är det ett mycket bra företag med en mycket bra tillväxt som utvecklas väl och arbetar inom två områden som är viktiga för människor; arbetsmiljö och energibesparing. Men sådana faktorer står tydligen inte högt i kurs just nu. Fagerhults tid kommer när storföretags-epidemin gått över, och epidemier på kapitalmarknaden går alltid över.”

Vad har du för kommentar till hur börsen värderar dina investmentbolag, Latour och SäkI? ”Det är ett levande bevis på att marknaden har fel.”

Kurserna för Latour, SäkI och Fagerhult pressas alla hårt av dålig likviditet som följd av ditt storägande. Är du beredd att släppa ifrån dig makt för att lyfta dem? ”Jag har då och då gjort ansträngningar i den riktningen. Efter att vi hade satt Fagerhult på börsen försökte jag få spridning i ägandet genom att själv sälja ut. Fyra månader efteråt hade jag köpt tillbaka alltihop för några kronor lägre kurs. Jag anser att den ringa floaten i de här företagen beror på att det är omodernt med företag som är mindre än 10 miljarder. Och åtminstone en tredjedel av alla aktier som jag och min familj idag äger är resultatet av att ingen annan har velat ha dem.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.