Gurun går vidare
Få kan skryta med att ha skapat något som lockat miljontals människor och fått bjässarna i en hel bransch att rysa. Niklas Zennström har gjort det två gånger. Först med fildelningsföretaget Kazaa, därefter med Skype. De branscher som råkat ut för Niklas Zennströms projekt vet att han måste tas på allvar.
Hans känsla för vilka idéer som fungerar på internet sägs vara osviklig. Han beskrivs som ett geni med förmåga att göra affärer och har liknats vid Bill Gates. Samma fallenhet för att komma på och utveckla idéer.
I dag rör sig 40-åringen från Järfälla och Uppsala med självklarhet bland USA:s tyngsta direktörer. I Ebays koncernledning har han en given plats under vd:n Meg Whitman sedan han för ganska precis ett år sedan sålde sitt Skype för 20 miljarder kronor. Tillsammans erbjuder de världens främsta e-handels- och kommunikationsmotor.
I dagarna befinner sig Niklas Zennström i Stockholm för att ta emot utmärkelsen “Entreprenörernas Förebild” på Entreprenörsgalan. Trots att Ebay-affären gjorde honom till en av världens mest uppmärksammade entreprenörer har det varit förvånansvärt tyst efter försäljningen.
Han dyker upp som talare och “internetguru” vid ett fåtal evenemang, som toppmötet i schweiziska Davos i vintras och så nu på entreprenörsgalan.
Han använder sig av flera personliga pr-konsulter för att hantera trycket från pressen. I Sverige anlitar han till exempel bland andra Eva Voors på firman Cloudberry. Hon meddelar att han just nu inte ger intervjuer. En del uppgifter om hans verksamhet har dock sipprat ut. Helt klart är att Niklas Zennström inte nöjer sig med Skype, Kazaa och de 20 miljarderna.
Som del av Ebays företagsledning är Niklas Zennströms huvudsakliga uppgift att dra upp strategin för Skype och ha koll på verksamheten över hela världen. Bolaget har i dag över 100 miljoner användare, och intäkter och vinst har överträffat Ebays förväntningar, men Skype är långt ifrån färdigutvecklat. Programvara som kan laddas ner i mobilen ska lanseras under hösten. Det möjliggör telefoni i hemmet och på kontoret, men fortfarande går det inte att ringa utomhus. Niklas Zennströms mål är att Skypemobilen ska vara det enda du behöver.
Men målet är också att få alla Ebays kunder att ladda ner Skypes mjukvara. Genom att tillhandahålla billig och smidig kommunikation ska Skype göra det möjligt för Ebay att sälja dyrare och mer komplexa produkter i framtiden. Och på samma sätt som Ebays förvärv av Paypal lyfte bort betalningshindret och fick försäljningen att skjuta i höjden hoppas Ebay att Skype ska ta bort kommunikationshindret och få bolagets intäkter att lyfta ytterligare ett snäpp.
Den kanske största händelsen för Skype under året inträffade i slutet av augusti när Ebay/Skype slöt ett samarbetsavtal med sökmotorjätten Google. Det går ut på så kallade click-to-call. Genom att klicka på annonser på respektive bolags sajter, kopplas man antingen upp på Skypes internettelefonitjänst eller motsvarande variant hos Google, som kallas för Google Talk.
Vid sidan av jobbet i Ebaytoppen har Niklas Zennström också inlett ett slags riskkapitalverksamhet. Nättidningen Realtid skrev i våras att han anlitat svenske Mattias Ljungman, tidigare riskkapitalist hos finansmannen Sten Mörtstedt i London, till projektet. Mattias Ljungman har tidigare varit engagerad i ungdomssajten Lunarstorm, som Mörtstedt köpte. Varken Ljungman eller Zennström själv har kommenterat verksamheten, men enligt Realtid handlar det om en ” riskkapitalfond som ska investera i telekom-, medie- och internetföretag”.
I juli kom en indikation om en investering. Enligt uppgifter i tidningen Business Week i somras är Niklas Zennström och hans medgrundare i Kazaa och Skype, dansken Janus Friis, på väg att ge sig in i tv-branschen. I den nya hemliga verksamheten, som går under namnet “The Venice Project”, ska de båda utveckla programvara för att distribuera tv-program och filmer på internet. Förhandlingar med tv-bolag ska, enligt Business Week, vara långt gångna. Enligt tidningen skulle besked lämnas “i början på hösten”, men ännu har inget hörts.
Ebays ekonomiska intressen i projektet är inte kända, men det är uppenbart att amerikanerna uppmuntrar Niklas Zennström och Janus Friis att dra i gång nya projekt.
Utöver tv-projektet har de tillsammans med sökmotorn Google investerat i spanska Fon, som ska utmana telegiganterna. Fons grundare Martin Varsavsky har en ambition att göra trådlöst bredband till en konkurrent till 3G.
Enligt Realtid har Niklas Zennström också investerat i Johan Staël von Holsteins kontorshotell Iqube. Uppgiften bekräftades i artikeln av en annan investerare. Johan Staël von Holstein vill inte själv bekräfta uppgiften men beskriver Zennström som “ett geni utan like, med entreprenörskraft och gott självförtroende”.
– Jag förstår inte att inte riskkapitalisterna kastade pengar efter en sådan kille. De skulle ha litat till personen, i stället för att stirra sig blinda på affärsrisken. Sverige och svenskt riskkapital borde ta hand om en person, som visar att han som svensk entreprenör kan bygga stora varumärken, säger Johan Staël von Holstein.
Det han refererar till är att Zennström och Friis, trots succén med Kazaa, hade svårt att hitta investerare till Skype i Sverige.
Zennström började sin bana hos Jan Stenbeck, mannen som hade som affärsidé att utmana monopol och därefter bygga upp egna. Där lärde sig Zennström att ingenting är omöjligt. Det gäller bara att ha mod att utmana de riktigt stora. Monopol är ofta tröga organisationer. Är man snabbrörlig och smart finns inga hinder.
Niklas Zennström tillbringade åtta år på Tele 2 efter studier i Uppsala i såväl ekonomi som teknisk fysik. Han var under en period vd för den numera nedlagda portalsatsningen Everyday.com.
Men 1999 stod han inte längre ut med att stå bredvid och titta på. Efter åratal av snack om att internet skulle förändra världen kliade det rejält i fingrarna. Tillsammans med Janus Friis och ett antal estniska vänner från Tele 2 hoppade han av och utvecklade filbytarprogrammet Kazaa. Amerikanska myndigheters stängning av konkurrenten Napster blev Kazaas stora genombrott.
På några år växte antalet användare till många miljoner. Surfare över hela världen bytte filer med varandra och piratkopieringen av musik fick sitt stora genombrott. Niklas Zennström utsågs till skivindustrins fiende Nr 1. Kazaa jagades intensivt av de globala film- och musikbolagen, som stämt bolaget i flera länder. Stämningskraven ledde till att Zennström år 2002 sålde Kazaa till det mystiska bolaget Sharman Networks, med huvudkontor i Australien men registrerat på den lilla skatteparadisön Vanuatu.
Tidningen Veckans Affärer har visat att han också haft starka band till den bolagsstruktur som köpte Kazaa, och frågan är om det verkligen handlade om en försäljning. Mycket tyder på att det snarare var en manöver för att undvika rättsprocesser, något som dock förnekats av Niklas Zennström själv.
Sharman Networks har därefter stämts i australisk domstol för upphovsrättsintrång. Efter en lång domstolskamp förlikades dock bolaget med musikindustrin. Enligt uppgörelsen, som slöts i slutet av juli, ska Sharman Networks betala 100 miljoner dollar – motsvarande 725 miljoner kronor – till Universal Music, Sony BMG, EMI och Warner Music. Kazaa garanterar samtidigt att bolaget framöver inte erbjuder illegalt utbyte av musikfiler.
Frågan är vem som ska betala de 100 miljoner dollar, och vem det är som slutit avtalet. Det finns sannolikt bara ett par personer som sitter på så stora summor i gruppen runt Sharman, bland dem Niklas Zennström och Janus Friis.
En del i upplägget när ägandet av Kazaa övergick till Sharman Networks, var att Niklas Zennström behöll teknikplattformen. Med den som grund utvecklades Skype.
Med Skype har han ändrat reglerna för hur telefoni kan säljas. Att ringa är gratis. Pengarna tjänas på kringtjänster. Liksom Kazaa var Skype varken först eller ensam på marknaden, men tjänsten är lätt att använda och tajmningen var perfekt. Programvaran laddas enligt Ebay ner av 150 000 användare varje dag och den siffran kan ha ökat sedan förvärvet i september förra året.
Niklas Zennström står mitt i händelsernas centrum, men helst utanför rampljuset. Han sägs vara stringent och noggrann. En person som tänker först och handlar sedan, vilket inte är självklara egenskaper hos en entreprenör. Det kan vara ytterligare en förklaring till framgången.
Hans förståelse för internet och vilka affärer som fungerar där sägs vara enastående. Företag som satsade på e-handel hade han inte mycket till övers för, inte ens under den värsta hypen. De såg han som postorderföretag med elektroniska kataloger. Själv tyckte han att den nya tekniken borde kunna användas till så mycket annat. Tiden har visat att han hade rätt.
Sedan starten har han varit med på alla möjliga listor. Han har titulerats telefonrevolutionär av tidningen Time Magazine och hamnat på tidningens lista över de 100 viktigaste personerna i vår samtid. I våras hamnade Zennström på Affärsvärldens lista över det svenska näringslivets 100 mäktigaste personer. Nu väntar världen med spänning på hans nästa projekt. Även om det har varit tystare om Niklas Zennström ett tag lär han höra talas om sig igen.
_________________________________________________
Founders alliance fem år
Entreprenörsgalan, där Niklas Zennström fick ta emot utmärkelsen Entreprenörernas förebild, fyller fem i år. Galan arrangeras av företaget Founders Alliance, ett företagsnätverk med 400 svenska egenföretagare samlade av vd Niclas Carlsson.
Founders Alliance startades 2001 efter att Niclas Karlsson lagt ned sitt evenemangs- och riskkapitalbolag E-chron.
– Vi såg entreprenörers behov av att träffa varandra, till skillnad från riskkapitalister, säger Niclas Carlsson.
Vid sidan av Entreprenörsgalan arrangerar Founders Alliance seminarier och affärsluncher som för samman nya och äldre entreprenörer. Syftet med företaget, vid sidan av de rent affärsmässiga, är “att öka möjligheter för Sveriges entreprenörer att växa snabbare och mer effektivt genom tillgång till nödvändiga verktyg, resurser och individer”.
Founders Alliance omsatte 6,7 miljoner kronor 2005 och gjorde en liten vinst.
Founders Award
2006
Staffan Månsson, Pocketstället
Marja Witt, Vikariepoolen.
2005
Mathias Abrahamsson, Härjedalskök
Alex Breton, Print Dreams.
2004
Tobias Persson, Nova Electronics
Jeremias Andersson, Academic Work.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.