Stockholmsbörsen
Günther Mårder ser flera köplägen på Stockholmsbörsen: ”Attraktiva nivåer”
Inflationen, räntehöjningar och höga elpriser fortsätter att tynga börsen. Men i allt detta finns det ändå köplägen för den som vill investera på sikt, hävdar Günther Mårder, sparprofil och även VD för Företagarna.
“Jag köper mer igen men i en ganska lugn takt. Jag går inte in med alla lediga resurser utan har lite torrt hö kvar på loftet”, säger han.
Sedan tidigare äger han aktier i RaySearch Laboratories, som är ett bolag verksamt inom medicinteknik och specialiserde inom utveckling av mjukvarulösningar främst för cancervården. Där har han nu utökat sitt innehav.
“Tyvärr är min bedömning att det väntar en stor cancerbehandlingspuckel de närmsta åren som byggts upp för att många patienter inte kom in till sjukvården på grund av pandemin. Sjukhusen fokuserade på covidpatienter och det har varit kraftiga underinvesteringar i till exempel modern teknik och i det här fallet mjukvara som effektiviserar cancerbehandlingar”, säger Günther Mårder
Jättekassan lockar Mårder
Fordonsåterförsäljaren Ferronordic, som drabbats hårt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, är ett annat bolag sparprofilen ser potential i.
”Det är mer av lottsedelskaraktär eftersom de är så påverkade av kriget. Volvo var en av deras största kunder men de bröt det ingångna avtalet i samband med kriget och kompenserade genom att ge bolaget en kvart miljard kronor i cash. Ja, vi vet att omsättningen klappat ihop fullständigt och kursen gått ned 90%, men nu sitter bolagsledningen med en kvarts miljard i kassan”, säger han och fortsätter:
“Det kommer såklart bli några kvartal med förluster, men till den här aktiekursen får du hela den kassan och de har verksamhet i Tyskland med. Det ska bli jättespännande och se vad bolaget kan göra, men det är ohyggligt hög risk men också en väldigt stor potential om de bara lyckas reda ut det här. Till skillnad från många andra bolag behöver de inte tänka kapital då de badar i pengar”, säger Günther Mårder.
Trots att fastighetsbolagen haft det kämpigt på Stockholmsbörsen så ser Günther Mårder en långsiktig uppsida med Fabege, där han också nyligen köpt aktier.
“Det är kanske lite tidigt, för vi har fortfarande inte sett de fulla effekterna av hur företag kommer kostnadsminimera sina lokaler när elpriserna är så höga. Men Fabege har en stor andel bankfinansiering till skillnad från flera andra fastighetsbolag som är obligationsfinansierade i högre utsträckning”, säger han och fortsätter:
“Det kommer bli rejäla hyreshöjningar nästa år och min bedömning är att det är färre som kommer säga upp sina hyresavtal. Sen är Fabege en spännande aktör som är bra på transformationen av områden, se bara på Arenastaden i Stockholm. Så jag tycker bolaget känns spännande till de här värderingarna”.
Klädjättens lager avskräcker inte
I samband med att H&M släppte sin delårsrapport i förra veckan passade Günther Mårder på att köpa fler aktier i bolaget, trots de stora lagernivåerna hos klädjätten.
“Det är attraktiva nivåer och det är klart att om lagernivåerna är värdelösa kan det säkert skjuta ned aktien till 70 kronor. Men övertid så kommer bolaget att återhämta sig och ge bra direktavkastning”, säger han och tillägger att han tror det är sannolikt att H&M köps ut från börsen av Persson-familjen tillsammans med ett riskkapitalbolaget på sikt och att det inte kommer vara en “oschysst” premie till de andra aktieägarna.
Slutligen har han också investerat i inkassokoncernen Intrum, som enligt Günther Mårder fått lite väl hård behandling på börsen.
“De tog en smäll i samband med nedskrivning av kreditportföljen. Nu värderas de till rena skräpnivån, men det är det inte om tittar tillbaka på prestationen historiskt. Då kan vi se att bolaget haft en tillväxt på över 10% i genomsnitt, långt högre än många andra banker”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.