Günther Mårder debuterar som författare: ”Många tittar konstigt på mig”

Finansmannen som gjort extrem sparsamhet till en sport har givit ut en bok som ger tips om tre nivåer av snålhet.
Günther Mårder debuterar som författare: ”Många tittar konstigt på mig” - Mårder med bok

Med boken Spara pengar – Experternas 323 bästa tips vill investeraren Günther Mårder, som går under epitetet “Sveriges snålaste man”, hjälpa andra att finna lyckan i hans extremt sparsamma livsstil. Som medförfattare och ankare i verkligheten har han ekonomen Christina Sahlberg från rådgivningssajten Compricer.

”För några år sedan skulle den här boken varit en gäspning, men i dagens läge är sparande förstås högaktuellt”, säger den ofelbart affärssinnade Mårder till Afv.

Vad säger du om sparande i den här boken som inte redan sagts?

”De flesta böcker är fulla av pekpinnar men lider brist på morötter. Vi tar faktiska exempel som knyter an till saker man gör varje dag eller en gång i veckan”, säger den tidigare VD:n för Företagarna, som propagerat sparande på Twitter i tio år.

För egen del har han gjort snålheten till en sport som han säger ger energi och lust.

”Ibland går jag för långt och då hjälper Christina till att hitta en rimlig nivå utifrån ett vanligt hushåll”, säger han som bland annat är känd för att dela disktabletter i två.

Tips #30. Dela disktabletterna

Disktabletter är överraskande effektiva. Så effektiva att du i de flesta fall inte kommer att märka någon skillnad om du delar varje tablett i två bitar och får diskmedlet att räcka dubbelt så länge. Låt tabletten ligga kvar i sin plastförpackning och använd avigsidan på en kniv för att knäcka tabletten på mitten

Många av spartipsen i boken är uppdelade i tre nivåer där den första är att bli medveten och agera aktivt snarare än utifrån vanor och hävd. På nivå två låter man de ekonomiska valen få ett så pass stort inflytande över livet att man måste vänja sig vid det nya. På nivå tre låter man nästan ekonomin styra livet, enligt Mårder.

Är det en önskvärd nivå att vara på?

”Ofta väljer man nivå tre när man behöver det. Inte för att man inte har pengar utan för att ha råd att förverkliga drömmar som är större än de ekonomiska tillgångarna. Då man vill skapa en turbo i livet”, säger författaren.

Marshmallow-mästaren

Mårder tror inte att alla har samma förutsättningar för att bli sparsamma, men man vet inte förrän man testat sig själv om man har ”vad som krävs för de stora åtgärderna”. I boken refererar författarna till det välkända marshmallow-testet där ett barn får mer godis senare om det klarar av att först säga nej till en mindre portion. De som kan skjuta upp belöningen visar sig i forskningen nå större framgång i livet.

Uppenbarligen är han själv en stormästare, men många andra vill lära sig, tror han.

Hur länge kommer konjunkturen att hålla det intresset vid liv?

”Än så länge har vi inte sett arbetslösheten stiga. Den har faktiskt sjunkit under det här året. Min bedömning är att vi får se en höst med ganska mörk data kopplad till hushållens konsumtion. Det kommer att synas i BNP-statistiken och i arbetslöshetsstatistiken”, säger Mårder.

Börsuppgång i korten?

”Men börsmässigt kommer vi att ha ett potentiellt ganska starkt avslut på det här året. Framför allt i bolag som är mer tillgångsintensiva, som inte har ett speciellt säkert kassaflöde idag, men där kostnaden för lånade pengar sjunker. Därmed justeras värderingarna upp”, säger han.

Att Stockholmsbörsen ligger nära högsta nivån någonsin tycker Mårder inte är en bra beskrivning av verkligheten.

”Det är ju de stabila företagen på storbolagslistorna som fortfarande levererat. Medan alla bolag som är beroende av lånat kapital, eller behöver göra nyemissioner, har drabbats kopiöst. Därför kommer vi att få se en vändning i slutet av året, när räntorna går ner. Realekonomiskt mörkast i höst. Och nästa år. Men börsen kommer redan att ha vänt uppåt”, spår Mårder.

Lycka är att kunna säga nej

Han säger att han själv insåg redan som ung att det materiella inte leder till lycka. Mårder handlade med begagnade sportbilar och tjänade pengar samtidigt som han fick köra runt i coola åk.

”Jag trodde att det där skulle göra mig lycklig, men jag blev aldrig det. Det är klart att jag var glad, jag är alltid glad. Men jag lärde mig mycket om ekonomins psykologi. Jag var inte i behov av de där bilarna så jag kunde ge skambud till någon som behövde pengarna här och nu”, säger han.

Mårders spartips i urval 

#123. Undvik influencers – Vill du undvika att bli pushad att köpa produkter och tjänster som du kanske inte hade tänkt dig? Då är det smart att inte följa influencers på sociala medier

#151. Torka rakbladet på rakhyveln (så blir det inte slött lika snabbt)

#236. Hyr ett fritidshus under lång tid och hyr ut det till högre pris

#250. Duscha varannan dag

#254. Bada ihop med någon du tycker om

#267. Placera inte möbler eller gardiner framför radiatorer

#278. Cirkelvärm mat i mikrovågsugnen – Fördela maten så att det blir ett hål i mitten. Då kommer mikrovågorna åt bättre och du
får en jämnvarm måltid.

#279. Stäng av ugnen/spisen några minuter innan maten är klar

#318. Gå ur kyrkan

Men vad gör oss lyckliga då?

”Friheten att kunna säga ja eller nej i så många lägen som möjligt i livet. Att inte ha begränsningar. Den människa som tvingas till olika typer av val av ekonomiska skäl kommer att uppleva en lägre grad av lycka”, säger Mårder.

Det gäller både det ekonomiska och yrkesmässiga perspektivet, menar han.

”Det är stor skillnad att vara mellanchef jämfört med att vara högsta chef. Jag har haft förmånen att vara högsta chef det senast i decenniet. Även om jag jobbat mycket mer så är det en lägre grad av stress och det föder lycka”, säger han.

Men kan inte dina sparråd bli en tvångströja, som står emot den frihetskänsla du beskriver?

”Inte så länge du kan checka ut. Så länge man inte tillhör dem som har det riktigt tufft ekonomiskt”, säger han.

Själv kan han leva direktörsliv om han vill, men väljer fritt att inte göra det. Mot samhällets förväntningar.

”Många tittar konstigt på mig. I Sverige ska man ju åka runt i stora exklusiva bilar om man varit chef för en organisation i tio år. Man ska bo i en fet villa på Lidingö eller i Saltsjöbaden. Eller allra helst Djursholm. Om du är en litet enklare direktör ska du ha hus i Åre, men hellre ett nere i Alperna. Om du är bäst så ska du ha hus i Aspen i Colorado”, snabbskissar Mårder upp statustrappan.

För att kunna bygga en annan ekonomisk framtid måste man bryta med den bild som omgivningen har om hur man borde leva.

“Det mest generösa man kan ge är sin tid”

Mårder berättar om en vän som är börsdirektör och tjänar runt 500 000 kronor i månaden, men ändå inte har några pengar över till sparande. Mårder hade svårt att tro det tills vännen började räkna upp hur hans liv tedde sig – helt styrt av omgivningens förväntningar.

Kan man vara snål, men samtidigt generös i anden? Följer man era råd så tar man ju aldrig en kaffe på stan med en vän.

”Med friheten kommer en annan typ av generositet. En person som upplevs som ekonomiskt generös, men aldrig stannar upp och finns där när man verkligen behöver det, tror jag de flesta väljer bort. Kanske blir man inte lika flådigt bjuden av den sparsamme, men du vet att du alltid har någon att luta dig mot. Det mest generösa man kan ge är ju ofta sin tid”, säger han.

Själv agerar han så att ingen utanför familjen ska märka av hans ekonomiska beteende. Inte ens om man kommer hem till Günther Mårder skulle man se något utöver en normal medelklassfamilj, tror han. Trots att hemmet i själva verket kostat mindre. Fast det tar mer tid, medger han, och frågan är när man passerar gränsen till dumsnål.

”Den har jag passerat med råge många gånger. För det är ju uppenbart att det hade varit bättre för mig i ett ekonomiskt perspektiv att ta in hjälp och städa, eller hålla på och harva runt och hämta möbler och låna släp för att hämta dem, och istället göra analyser av onoterade bolag.”

Du råder läsarna att sluta snusa, sluta dricka kaffe, och gymma mer (hemma förstås). Har du inga guilty pleasures alls?

”Jo, men det är nog bara vid ett tillfälle och det är när jag kan bjudas på musikalisk briljans. För mig har ju musiken varit centralt. Jag drömde om att få göra karriär inom musiken, men jag failade på det. Men att då få vara med om att få konsumera det bästa inom respektive genre under inramningar som är fantastiska…”, säger han.

Har du några tankar om framtiden?

”Att det blir en del mer investeringar är ju självklart. Men om det blir något ytterligare att operativt engagera sig i…där finns ingenting klart”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group