GULLSPÅNG: Stackars minoritet
Kontrollägandet i kraftbranschen börjar lösas upp. Ett förstasteg togs i tisdags när Vattenfall och Graninge meddelade att desäljer sina innehav i Gullspång till huvudägaren, det statligafinska kraftbolaget IVO. Tidpunkten var ingen slump. I dag,torsdag, är det bolagsstämma i Gullspång och då skall beslut tasom en nyemission på 1,5 miljarder kr för att finansierafjolårets köp av SEV-gruppen.
Vattenfall och Graninge har inget intresse av att satsa merpengar i Gullspång. Därmed hade någon ny ovälkommen storägarekunnat dyka upp i Gullspång. Huvudägaren IVO valde därför attgöra en bytesaffär med Vattenfall och Graninge för att ta handom Gullspångaktierna. I ersättning får Vattenfall och Graningekrafttillgångar i Finland. Några närmare detaljer har intelämnats. Överenskommelsen har formen av ett ramavtal och därförär affären svår att värdera.
Bytesaffären innebär att IVO tar ett järnhårt grepp om Gullspång.Andelen av kapitalet ökar från 44 procent till 75 procent ochrösterna från 52 procent till 72 procent. IVO har en option attköpa den andre storägarens aktier, nämligen Lidköpings kommun(14 procent av kapitalet, 20 procent av rösterna). Därmedkontrollerar IVO direkt och indirekt mer än 90 procent avrösterna i Gullspång, som inte har mycket på börsen att göra.Det naturliga hade varit att köpa ut minoriteten och avnoteraaktien. Aktien är närmast död och omsättningen mycket låg. Enaktieplacering i Gullspång har varit trist ända sedan IVO gickin som storägare våren 1996.
Räknat utifrån gällande börskurs bör Graninge ha gjort en hyfsadaffär. Gullspångaktierna, motsvarande 14 procent av kapitaletoch nästan 9 procent av rösterna, kostade drygt 1,2 miljarder krnär de förvärvades i fjol och har i dag ett marknadsvärde på ca1,4 miljarder kr. Vattenfall gör inte en lika bra affär.Aktierna, motsvarande 16 procent av kapitalet, förvärvades förca 1,5 miljarder kr, vilket är ungefär detsamma som värdet i dag.Vattenfall och Graninge får med affären ytterligarekrafttillgångar i Finland. Vattenfall har redan gjort ett parstora förvärv i vårt östra grannland och på så sätt skaffat180.000 finska elabonnenter (760.000 i Sverige). Vattenfall harockså lagt ett bud på Savon Voima i norra Finland, som ägs av 23kommuner. Detta företag har 95.000 elabonnenter.
Graninge är med och projekterar ett kraftverk i Finlandtillsammans med Skellefteå Kraft och några finska storföretag.Det gäller en investering på 1,8 miljarder kr i Jakobstad i ettkraftvärmeverk där bränslet är tänkt att vara träflis, torv, koloch hushållsavfall. Graninges andel är 20 procent.
Graninge är nästa kraftbolag med låst ägande. Där finns tvågrupperingar som står mot varann: franska EDF motSydkraft/PreussenElektra med vardera ca 30 procent av kapitaloch röster.
Att det skulle ske någon form av bytesaffär mellan IVO ochVattenfall/Graninge var ganska väntat. Nästa affär borde varaatt Sydkraft/PreussenElektra gör upp med EDF om vem som skall hakommandot i Graninge. Av Sydkrafts årsredovisning framgår attSydkraft ser Graningeposten som ett led i strukturomvandlingenav den svenska kraftindustrin i Norrland, där Sydkraft tidigareköpt Båkab. För EDF är Graninge mest en kapitalplacering. VillSydkraft åt hela Graninge gäller det att övertyga den gamlaägarfamiljen, som sitter på 20 procent av aktierna och har enuppgörelse med EDF att ha kvar Graninge som börsnoterat företag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.