Gullspång & Preem vill skapa energivaruhus

Det energibolag som Gullspång och Preem vill bilda suddar utgränserna mellan energislagen. Helt nya företag kommer att växafram i jakten på kunderna.

Något överraskande kom beskedet i förra veckan att kraftbolagetGullspång och oljebolaget Preem skall bilda ett gemensamt bolagför att sälja el, olja, nya värmeprodukter och energitjänster,ett slags energivaruhus.

Gullspång lägger in hela sin kundinriktade verksamhet i det nyabolaget. Kvar i Gullspång blir produktion och nätverksamhet.Preem bidrar med sin villaoljerörelse, medan raffinaderirörelsenoch bensinhandeln ligger utanför. Dock skall bensinstationerna,alltså de 400 Texacomackar och 130 OK-stationer somkonverterades till Preem 1996, kunna vara säljkanal för det nyabolaget.

NYA AKTÖRERAvregleringen av elmarknaden har lockat in nya aktörer. Det gåratt köpa el hos OK, som har ett leveransavtal med NorrlandsEnergi. Shell erbjuder el till sina kunder genom ett samarbetemed kraftmäklaren Bergen Energi. Samarbetet mellan Gullspång ochPreem går dock längre än de närmanden som hittills skett mellanel- och oljebolag eftersom banden mellan den egna produktionenoch försäljningen delvis kapas.

Gullspång och Preem sätter press på övriga aktörer genom sittomfattande samarbete. Gullspång kan fördubbla sin kundbas till700.000 kunder. Och Preem, som är marknadsledande på villaoljamed sina 36 procent, kan erbjuda kunderna ett bredareproduktsortiment.

En rad saker återstår dock att lösa. Än så länge har bolagenbara undertecknat en avsiktsförklaring. Det skall skapas en nyaorganisation. En chef skall utses. Två skilda kulturer skallföras ihop. Ett frågetecken är hur sammanslagningen påverkas avplanerna på att slå ihop Gullspång och Stockholm Energi. Dediskussionerna har startat men en av de drivande,finansborgarrådet i Stockholm Mats Hulth, har ju tagit time outefter affären med krognotorna.

Både Gullspång och Preem har utländska ägare, finska IVOrespektive Mohammed Al-Amoudi från Saudi-Arabien. De ärsannolikt inte så låsta i gamla strukturer som de vanligaoljeoch kraftbolagen utan ser en chans att kapa åt sigmarknadsandelar genom ett nytt grepp att nå kunderna.

ENRONS SUCCÉEn branschglidning mellan kraft-, olje- och gasbolagen har varittydlig sedan olika energimarknader avreglerats i USA,Storbritannien och Skandinavien (i övriga Europa har inte myckethänt). I USA finns exempelvis företaget Enron, som ävenetablerat sig i Nordeuropa. Enron har ingen traditionellkoppling till de olika energibranscherna, vilket gjort attbolaget snabbt kunnat flytta fram sina positioner. Man handlarmed alla energislag, beroende på vad kunden vill ha. Enronskapades genom en fusion på 1980-talet av två gasbolag som sedankompletterats med ett par elbolag. Stora satsningar görs ocksåpå alternativa energislag.

BILDTEXT: Preem, som är marknadsledande på villaolja med sina 36procent, kan erbjuda kunderna ett bredare produktsortiment.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.