Guldvittring

Än så länge är marknaden för video-möten relativt liten. När videokonferenser via internet slår igenom väntas den dock öka snabbare.

Marknaden för videokonferenser kan delas upp i två delar. Den ena utgörs av hårdvaran som krävs för att utrusta ett konferensrum för videomöten. Priset för det kan variera mellan ett par tiotusentals kronor ända upp till runt 300 000 kronor. Norska Tandberg är ett av de absolut största företagen på området. Totalt i världen ligger marknaden för hårdvaran någonstans på mellan sex och åtta miljarder kronor enligt analysfirmor som Yankee Group och Frost & Sullivan. Tillväxten de närmaste åren spås bli minst runt 30 procent.

Den andra delen är själva kommunikationen mellan dem som ska ha ett video-möte. Det finns en uppsjö av företag i den här sektorn, inklusive de flesta stora tele- och bredbandsoperatörer. Förutom att sälja överföringskapaciteten levererar de här företagen också själva uppkopplingstjänsten. De ser helt enkelt till att allt fungerar. Den sektor som troligen kommer att öka snabbast när de internetbaserade videokonferenserna tar fart på allvar är den som tillhandahåller bandbredd.

Få bredbandstjänster kräver så mycket kapacitet som rörliga bilder. I takt med att antalet användare och kraven på kvalitet ökar stiger efterfrågan på överföringskapacitet, vilket förstås gynnar bredbandsoperatörerna.

Bland de större företagen i branschen märks:

* Telia Säljer både utrustning, överföringskapacitet och tjänster för tele- och videomöten. Som största teleoperatör i Sverige levererar Telia också mycket av den ISDN- och datanätskapacitet som säljs via andra videokonferensföretag. Under perioden september-november 2001 ökade Telias försäljning av telemöten med 30 procent medan försäljningen av utrustning för videomöten steg 50 procent.

* Tandberg Norska börsnoterade Tandberg är en av världens största tillverkare av hårdvara för videomöten. Tandberg lanserade nyligen den första trådlösa produkten för ändamålet. Det fjärde kvartalet förra året steg försäljningen 52 procent till 415 miljoner norska kronor.

* Utfors Börsnoterade Utfors säljer dataöverföring med hög kapacitet mellan företags olika kontor. Det möjliggör IP-baserade videomöten inom ett företag, och den tjänsten håller Utfors som bäst på att installera hos de första kunderna. Mjukvaruföretaget Marratech levererar programvaran till Utfors lösning.

* Eterra Ägs av norska börsnoterade Merkantildata och erbjuder videokonferenstjänster. Samarbetar med bland andra Utfors.

* Konftel Noterat på SBI-listan. Mer än dubblade omsättningen inom tele- och videokonferenser under det tredje kvartalet till 146 miljoner kronor tack vare ett företagsköp i Storbritannien. Affärsområdet står för över 80 procent av omsättningen. Konftel är en av Europas större aktörer i branschen och räknar med att visa vinst för det fjärde kvartalet i fjol.

* Frontyard Bolaget är noterat på SBI och dotterbolaget Frontyard Communications verkar inom videkonferenser, främst som återförsäljare av hårdvara. De nio första månaderna förra året steg försäljningen inom affärsområdet Video Communications med över 50 procent.

* Genesys Franska Genesys är världens största arrangör av konferenser och möten via telefon, video och internet. Har runt 1 800 anställda världen över; cirka 35 av dem arbetar i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.