Guldfeber!

Det råder rena guldfebern i världen för tillfället. Priset på den ädla metallen har stigit till rekordnivåer pådrivet bland annat av det fortsatt osäkra läget på aktiemarknaderna. Men även på börsen ger guldfebern återverkningar och guldfonderna har rusat upp 50-60 procent sedan årsskiftet.

När guldpriset under helgen nådde upp till 312 dollar per ounce var det den högsta nivån sedan början av år 2000. Hittills i år har priset stigit med 12 procent och de bakomliggande orsakerna till uppgången är många.

”Dels finns en önskan hos många att sprida både politiska och finansiella risker genom att investera en del av sina pengar i guld. Det finns även ett minskat utbud på marknaden till följd av att vissa företag slutat säkra sin guldproduktion med hedgekontrakt”, säger Rhonda O´Connell, analytiker på World Gold Council i London.

Ett stort bortfall i hedgeförsäljning av guld skedde tidigare i år då amerikanska Newmont Mining köpte australiensiska Normandy Mining. Normandy säkrade tidigare sin produktion genom att sälja lånat guld, men slutade med det efter Newmonts uppköp.

Det tryck nedåt på guldpriserna som hedgingen tidigare har inneburit vände därmed till att i stället bli ett tryck uppåt.

”Det är ett bortfall av tillgång som marknaden blivit van vid ska finnas, så det har helt klart haft en effekt på priset. Dessutom har flera andra företag aviserat att man ser över sina strategier när det gäller hedging”, säger Rhonda O´Connell.

En starkt bidragande orsak till det stigande guldpriset är också ett enormt sug efter guld från Japan. Ändrade täckningsregler för bankernas inlåning har fått många oroliga investerare att stoppa sina pengar i guld istället för andra tillgångar.

Efterfrågan på guld är så stor att råvarubörsen i Tokyo tidigare i år brakade samman under alla köporder. Guld har alltid varit ett populärt tillhåll för att vänta ur oroliga tider på börsen. Den svaga inledning av året som flertalet av världens börser upplevt har dock inte sträckt sig till guldrelaterade aktier.

FTSE index för guldgruvor har hittills i år stigit med 55 procent och de flesta guldfonderna i USA och Europa noteras för uppgångar på mellan 50-60 procent i år. Antalet spekulanter har också stadigt ökat i marknaden vilket kan ses i statistiken för nettopositioner på guldkontrakt. Andelen långa positioner är det högsta på ett år.

”Många frestas att spekulera om vad företagens ändrade hedgingregler kommer att betyda för guldpriset framöver. Det ökar förstås också risken för snabba vinsthemtagningar”, säger Rhonda O´Connell.

Åsikterna om framtiden för guldpriset går vitt isär på marknaden. Bland optimisterna räknar man med fortsatta uppgångar och att priset inom några månader kommer att nå upp till 340 dollar per ounce.

Pessimisterna pekar på att om priset stiger mycket mer så kommer företagen att åter börja hedga sin produktion och många centralbanker kommer dessutom att frestas att sälja ut delar av sina guldreserver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.