Guldavtal för LKAB:s VD
När Skattemyndigheten i Stockholm slog larm om den saftiga bostadsförmånen höjdes Carl Amelns lön med 1,5 Mkr till 4,1 Mkr för att täcka skatten.
En rimlig uppskattning är att Carl Amelns totala ersättning ligger på 25-30 Mkr fram till pensionen vid 65 års ålder 2007. Vad som händer med Lidingövillan är oklart.
Av LKABs årsredovisning för 2000 framgår att Carl Ameln det året fick en lön, förmåner och bonus på 2,6 Mkr, hade en uppsägningstid på två år, inget avgångsvederlag, möjlighet att gå i pension från 60 år med 75 procent av lönen fram till 65 år och därefter pension från LKAB.
När han avgick 54 år gammal den 31 december 2001 såg dock avtalet helt annorlunda ut.
Under sitt sista år som VD fick Carl Ameln ett lyft i lön och förmåner till 4,1 Mkr. Därtill ska han jobba kvar på LKAB som Senior Advisor under åren 2002 och 2003. Vad han får i lön för det framgår inte.
Däremot står det i årsredovisningen för 2001 att Carl Ameln får 6,5 Mkr sammantaget för de två påföljande åren 2004 och 2005.
”De åren vet jag inte vad Carl Ameln ska göra men han sitter med oförändrad lön eftersom LKAB befinner sig i ett känsligt läge”, säger LKABs ordförande Björn Sprängare.
I årsredovisningen står heller ingenting om bostadsförmånen på Lidingö. Av fastighetsregistret framgår dock att LKAB köpte villan redan 1994 för 3,3 Mkr. Därefter har villan byggts om och renoverats till toppskick. Idag bedöms villan med utsikt över Stockholm vara värd över 10 Mkr. Carl Ameln har hela tiden styrt LKAB från Stockholm, och har veckopendlat till LKAB:s huvudkontor i Luleå.
Ordförande Björn Sprängare har svårt att ge en bra förklaring till Carl Amelns guldkantade avtal. Han kommer därtill inte ihåg innehållet i det.
”Vi har gjort en överenskommelse med Carl Ameln och han har byggt upp ett nätverk både hos konkurrenter och kunder som vi vill kunna ta del av framöver. I det läge som LKAB befinner sig är hans kontaktnät ovärderligt”, säger Björn Sprängare.
”LKAB är för litet och behöver växa antingen genom att köpa in sig i andra gruvföretag eller bygga allianser med kunder som stålverken ute i Europa”.
Vad får Carl Ameln i lön för det arbetet under 2002 och 2003? ”Jag kan inte svara på det exakt men det blir väl hans lön exklusive bonus.”
Av årsredovisningen framgår att han fick ett ordentligt lönelyft för 2001. Varför det? ”Carl Ameln har hyrt en bostad av LKAB och har haft en representationsdel som LKAB betalat. Skattemyndigheterna hade synpunkter på det och det blev en ordentlig eftertaxering som vi täckte upp. Men sedan fick Carl Ameln löneökningen också eftersom han halkat efter i lön de senaste åren”, säger Björn Sprängare.
”Men jag kommer inte ihåg exakt vad han tjänade.”
När han slutar 2005 är han 58 år och det är ytterligare två år kvar till pension. Så då får han klara sig för egen maskin? ”Det vet jag inte, men det avtal vi har just nu sträcker sig fram till 2005.”
Om Carl Ameln fått behålla en lön på 3,25 Mkr i fyra år, och därtill fått en pension på 75 procent av beloppet fram till 65 år, dvs 2,4 Mkr, skulle han därmed kvitterat ut 25 Mkr fram till 2007. Med två år till stiger ersättningen till 30 Mkr.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.