GUINESS FLIGHT: Valutorna är nyckeln
Efter de senaste veckornas börsoro är det inte längre likasjälvklart att portföljen bara skall bestå av aktiefonder. Alltfler tittar nu på obligationer.
I normalfallet blir det hos samma förvaltare som tidigare. Destora svenska fondbolagen förvaltar såväl räntefonder somaktiefonder, även om det är den senare kategorin som tagit helatillväxten på senare år.
Men varför inte höja blicken? Det finns numera specialiseradeförvaltare som i stort sett enbart sysslar med ränteplaceringar.En svensk sådan är Trevise Kapitalförvaltning. En annan ärbrittiska Guinness Flight.
Företaget, som marknadsför sig i Sverige via Intervalor AB,bildades 1987 av Howard Flight och Tim Guinness för att utnyttjavad man då såg som en löftesrik nisch. På den tiden, liksom idag, fokuserade de flesta förvaltare på aktiesparandet.
SNABBVÄXAREUnder de gångna tio åren har firman vuxit till ett förvaltatkapital på nästan 30 miljarder kronor. Ökningen var snabbast ibörjan av 1990-talet, medan 1995 och 1996 blev mellanår med entillväxt i det förvaltade kapitalet med relativt blygsamma 15respektive 9 procent per år. Det ägs av finansbolaget GuinnessMahon, som i sin tur kontrolleras av japanska Bank of Yokohama,en stabil och långsiktig ägare.
Framgångsreceptet är att Guinness Flight är inriktat påobligationer och valutor. Många kunder uppskattar att självafördela sparandet mellan de förvaltare som är bäst på olikaslags tillgångar. Firman har visserligen breddat sig en del påsenare år med en satsning på Asienplacerande aktiefonder. Mendet är på marginalen.
Inriktningen är på obligationsförvaltning understödd av såkallad valutaöverläggning (currency overlay). Det här är ettkomplicerat sammanhang, som betyder att Guinness Flight skiljerut förvaltningen av valutarisken från skötseln av deunderliggande tillgångarna (obligationer, aktier). Det är intespeciellt vanligt att göra så i förvaltarbranschen, framför alltför att det oftast är krångligare och kostsammare jämfört medatt hantera all exponering i ett enda sammanhang.
Det finns en annan orsak till att valutaöverläggning är relativtsällsynt i fondbranschen. De flesta förvaltare är ju inriktadepå aktiefonder. När det gäller aktier kan man i allt högre gradanta att valutasitsen på sikt inte spelar så stor roll. I mångabranscher värderas ju bolagen på ett likartat sätt oavsettvilken valuta aktien är prissatt i. Avkastningen i GuinnessFlight är däremot betydligt mer utsatt för valutastörningar (endel av dessa försvinner med EMU, men långt ifrån alla). Därförär det inte så konstigt att firman ägnat så mycket tid och kraftåt valutaöverläggning.
Metoden är ganska lätt att förstå om man tänker sig attobligationer och aktier finns nederst i en portfölj. Sedanlägger man över en valutastrategi som inte alls behöver ha sammaprofil som de underliggande tillgångarna. Säg till exempel attfirman tror på fallande tyska räntor men på en starkare tyskvaluta. Då kombineras stora innehav i tyska obligationer medliten viktning i D-mark.
Som alla krångliga finansiella koncept kostar detta pengar iform av högre transaktionskostnader, ökat kapitalengagemang,större förvaltningsresurer, med mera. Men vi menar att den härmetoden på sikt ger ytterligare värdeökning, säger John Davy,marknadsansvarig på Guinness Flight.
Och faktiskt, företagets avgifter när det gäller utländskaräntefonder skiljer sig inte så mycket från de som tas ut avandra internationella fondbolag som Mercury och Fleming (4,3procent inträdesavgift och cirka en procent för den årligaförvaltningen).
Med den avancerade förvaltningsstrategin borde de flestaspararna vara institutioner, kan man tycka. Så är det dock inte.1996 utgjorde privatkunder (huvudsakligen i Storbritannien, USA,Norden, Mellanöstern och Asien) hela 62 procent av kundstocken.Men håller firman vad den lovar? Det är svårt att säga. Bolagetsfonder har inte marknadsförts i Sverige tillräckligt länge föratt få betyg i Affärsvärldens Fondindikator. Guinness Flightsegna uppgifter, som baseras på statistik från analysfirman FrankRussell och gäller perioden till och med 1995, tyder på attframgångarna varit större på obligationssidan än när det gälleraktier
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.