GUIDE: Vad varje konsult måste veta

Be chefen om uppdrag i Japan eller Angola istället för klassiska europastäder som Paris och London. Undvik affärsresor till Afrika, Madagaskar och Pakistan – och gå aldrig ut och ät tillsammans med en norrman eller finländare. Ekonomi24 har tittat närmare på Riksskatteverkets utlandstraktamenten för år 2002, värda sin vikt i guld för hela konsultbranschen.

I dagarna släpptes siffrorna som styr storföretagens nyetableringar och resrutterna för landets managementkonsulter, säljare och affärsutvecklare. Nja, kanske inte riktigt, men helt klart är att för den som kan styra sina egna utrikes affärsresor är Riksskatteverkets uppgifter guld värda. Skillnaden mellan ett veckolångt uppdrag i Bryssel, där dagstraktamentet ligger strax under 600 kronor, och i Tokyo, där du får 1 610 kronor per dag, är cirka 5 000 kronor.

”Det här är helt klart plånboksfrågor, intresset är jättestort”, säger Monika Linder, skattedirektör på Riksskatteverket.

Vilka belopp som ska gälla i de olika länderna bestäms med hjälp av UD, som i sin tur använder sig av de svenska ambassaderna världen över. Ambassaderna väljer ut ett antal restauranger och hotell som de samlar in prisuppgifter ifrån. RSV gör sedan beräkningar för hur mycket frukost, lunch och middag samt 20 procents påslag för extra utgifter (enstaka dagstidning, telefonsamtal etc.) beräknas kosta.

Restaurangerna ska vara av ”normal standard” vilket är ett minst sagt töjbart begrepp. Den som reser på Angola, som långt ifrån betraktas som något högkostnadsland, får 1 111 kronor om dagen vilket förklaras av ett extra tillägg som även gäller flera stater i Afrika och Fjärran Östern.

”Om det föreligger särskilda skäl kan normalbeloppet bli högre. Om det är dålig säkerhet, hög kriminalitet eller om ett land är krigshärjat, kan det vara så att ambassaderna rekommenderar dyrare ställen. Man kanske inte ens vågar lämna hotellet när man ska äta. I sådana lägen kan beloppen sträcka sig ända upp till att täcka lyxklass”, säger Yvonne Svenström.

Annars är det inga större utsvävningar som tillåts för den som vill hålla sig inom traktamentets ramar, det vill säga slippa gå back personligen. Vill man dricka vin till middagen och en espresso efteråt får man vackert betala själv. I de måltider beloppen ska täcka ingår varken måltidsdrycker eller kaffe.

”Beloppen avser att täcka den merkostnad det medför att vara på resande fot, de kostnader man inte skulle ha haft om man var hemma. Allt sådant här är stipulerat enligt lag, vi har bara att rätta oss efter den”, säger Yvonne Svenström, skattejurist på RSV.

Ersättningsnivån på vanliga resmål som Paris, London och Bryssel har höjts med en dryg hundralapp sedan förra året, och ligger mellan 600-900 kronor, men risken är ändå överhängande att gå back eftersom det är vad enbart en middag kan gå loss på de trendigare krogarna.

För den som vill tjäna pengar på utlandsresan gäller också att välja sitt sällskap. De svenska ersättningsnivåerna tillåter inte att man håller jämna steg med nordiska kollegor. I Norge ligger traktamentesnivåerna väsentligt högre, beroende på att de baseras på två-rätters-luncher och tre-rätters middagar. Den standarden ligger även till grund för de finländska traktamentena. ”Sverige är helt klart ’snålast’ i det här sammanhanget, men även det beror på lagstiftningen. Vi kan inte påverka det”, säger Yvonne Svenström. Värsta klagostormen hittills var det dock inte konsulter som stod bakom utan soldater i den svenska Kosovobataljonen. För knappt ett år sedan protesterade de högljutt mot att traktamentet sänktes från 716 kronor till 346 kronor, baserat på nya uppgifter från UD om växelkursen för den jugoslaviska dinaren. Det ledde till att 300 av 900 soldater rentav hoppade av sina uppdrag.

Bäst betalt får du i… 1. Japan 1 610:- 2. Angola 1 111:- 3. Libanon 1 034:- 4. Ryssland 988:- 5. Sydkorea 967:-

… och sämst i… 1. Eritrea 200:- 2. Pakistan 218:- 3. Burundi 222:- 4. Mongoliet 223:- 5. Madagaskar 234:-

Vanligaste resmålen: London 895:- New York 689:- Geneve 606:- Paris 684:- Singapore 677:-

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.