GUIDE: Klä dig med stil i höst!

Skippa allt vad höstmode och utländska designgurus rekommenderar inför hösten. För den som vill tas på allvar i näringslivets innersta rum är det istället klassiskt, välvårdat och hög kvalitet som vinner i längden – det framgår tydligt av nyutkomna boken ”Snyggt – en stilguide för män”. Ekonomi24 har läst på om när en klubblazer är helt rätt och vilken klockmodell som är urvärldens svar på Jan Stenbeck.

Om begreppet stil sägs det ibland att det är ödets ironi att de män som har det är sådana som egentligen inte behöver det, och att de som mest behöver det är sådana som aldrig kan få det. Nu kan dock det allra mest hopplösa fall få rejäl, praktisk och handfast hjälp för ett stiligare liv, liksom de som redan anser sig fullärda kan få svart på vitt att de inte är det.

I dagarna utkommer boken ”Snyggt – en stilguide för män” (Albert Bonniers Förlag), och dess budskap är långt ifrån allt enstaka modenycker och utländska designbiblar föreskriver. ”Boken handlar inte om mode eller trender utan mer om klassiska kläder och manligt hyfs av idag, eller vett och etikett om du så vill”, säger författaren Per Nilsson, tidigare mode- och stilredaktör på grabbtidningen Slitz och dessförinnan anställd för inköp och försäljning på alla direktörers favoritskrädderi Götrich. ”Vi män är betydligt mer intresserade än vi någonsin skulle medge av allt det som ibland lite föraktfullt kallas yta. Alla har vi massor av frågetecken kring kläder och utseende, men dels kan det vara pinsamt att ställa dem, dels kan det vara svårt att veta var man kan få svar”, säger han.

”Snyggt” är en guidebok för hur man orienterar sig såväl i den egna garderoben som i sociala sammanhang som bröllop och finare middagar samt på jobbet eller på resande fot å jobbets vägnar. Vissa avsnitt i boken påminner visserligen mer om den ultimata handboken för en ungkarl – med tips för såväl fläckborttagning, hur man tolkar tvättinstruktioner, vad elementär sko- och klädvård innebär och hur man väljer rätt överrrock. Andra är betydligt mer sofistikerade och ger detaljerad information om när hur och var en bröstnäsduk bör bäras, vilket strykjärn som skiljer proffs från amatörer och exakt vilka signaler du sänder beroende på om du har en Breitling-, Bulgari- eller Tag Heuer-klocka.

Även begreppet ”festkläder” synas noga inför höstens banketter, jaktmiddagar och formellare tillställningar. Författaren behandlar nogsamt skillnaden mellan smoking, jackett och frack –hur de ska sitta och vad som är de obligatoriska tillbehören – och kommer med uppmuntrande tillrop; ”Att klä på sig en frack tar nästan dubbelt så lång tid som en smoking och första gången är det bra om man är två. Räkna med uppåt en halvtimme och minst en Dry Martini.”

Den som letar efter skvallerbetraktelser kring vilka svenska näringslivsprofiler som anses besitta stil riskerar dock att bli grymt besviken. Ernst-Hugo Järegård, Sven-Bertil Taube och Pontus Gårdinger (!) är de enda svenskar som nämns i det sammanhanget. Och de spelar långt ifrån i samma liga som de två herrar som, enligt boken, är ”klädhistoriens garanterat vassaste vägvisare” – Hertigen av Windsor (levde 1894-1972, styrde England drygt ett år innan han abdikerade och gav därefter namn till windsor-knuten) och James Bond.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander