Guide: Hitta rätt i rapportfloden
Läget inför rapportperioden är att två av tre rapporter under förra perioden var bättre än vad analytikerna enligt SMEs sammanställning hade förväntat sig. Ändå har placerarna börjat tvivla och sänkt börsen.
En annan utveckling är att tudelningen på börsen ökat och frågan är vem som vinner dragkampen. Är det telekom och IT som den senaste tiden har paraderat i nedtoningar av sina tidigare uttalanden om resultat och omsättning? Eller drar de konjunkturkänsliga industriföretagen det längsta strået där signalerna om en vändning upp för den amerikanska ekonomin blivit allt starkare.
De här åtta rapporthöjdarna ger svaren:
Ericsson (22 april) – orkar du bara läsa en enda rapport är det Ericssons som gäller. Det är Stockholmsbörsens viktigaste läsning och berör flertalet av de stora frågorna placerarna vill ha svar på. Hur ser systemjätten på allmänkonjunkturen i allmänhet och telekomkrisen i synnerhet? Kommer nya besparingar och behövs det kanske nya pengar?
Första tiotaggaren (18 april) – av de tio bolagen som har störst vikt på börsen är vitvarujätten Electrolux först ut. Avgående VDn, Michael Treschow, tackas av på stämman 18 april. Möjligen kan Nokia grumla avskedsfesten för den nye Ericssonordföranden. Den finska telekomjätten presenterar samma dag sin tremånadersrapport och Nokia är kända för att vilja stjäla showen om tillfälle ges.
Konjunkturindikatorerna (15 och 18 april) – frågan om de starka signalerna från framför allt den amerikanska ekonomin har nått ned till företagsledningarna ger verkstadsbolagen Höganäs 15 april och sedan Autoliv och SKF 18 april besked om.
Telekomindikatorerna (16 och 18 april) – Motorola är som vanligt först ut av telekombolagen och följs två dagar senare upp av Nokia. Speciellt Nokias rapport brukar sätta Ericsson-aktien i rörelse.
Lastbilsduellen (22 april) – sedan Volvo tidigarelagt sin delårsrapport till 22 april kommer börsens båda lastbilsbolag Volvo och Scania att presentera sina rapporter samma dag. Förutom hur integrationen av Volvos köp av Renault utvecklas så är tidpunkten när Volvo ska släppa taget om sina Scania-aktier det som de flesta vill ha svar på. Det gemensamma rapportdatumet har givit konspirationsteoretikerna något att grubbla över. AB Bankrutt (24 april) – efter ABBs skuldsanering och aviserade konvertibellån gjorde aktien och placerarna ett glädjehopp förra veckan. Nu är frågan om VD Jörgen Centerman också har fått fart på rörelsen, tryckt ned kostnaderna och kan ge en positiv bild av efterfrågan.
Vice börskungen (25 april) – Astra Zeneca är inte bara börsens näst tyngsta bolag. Läkemedelsbolaget är också största innehav för investmentbolaget Investor. Tre spörsmål placerarna vill ha svar på är hur Losecrättegången i USA mot generikabolagen går, försvaret av magsårsmedicinen på andra marknader utvecklas och hur efterföljaren Nexium säljer. Huruvida Astra Zeneca före sommaren kommer att få sin kolesterolhämmare Crestor godkänd av det amerikanska läkemedelsverket, FDA, är en annan viktig fråga.
IT-offren (11, 16 och 17 april) – programvaruföretaget Orc Software, IT-konsulten Cyber Com och affärssystemföretaget IBS ger i kronologisk ordning en försmak av hur den svenska IT-branschens olika segment mår. Affärssystembolaget Peoplesofts vinstvarning förra veckan och IBMs på måndagen har satt ny skräck i investerarna.
För fullständiga listor på rapportdatum – använd länkarna uppe till höger.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.