”Gudfadern” Sven-Olof Johansson bottenfiskar via ny fond: ”Läge att kliva in”

Sven-Olof Johansson är en av investerarna i en ny högräntefond som ska bottenfiska i framför allt svenska fastighetsobligationer. "Många investerare tycker att räntefonder är ointressanta ur ett alternativavkastningsperspektiv. Men jag tycker det motsatta - nu är det läge att kliva in", säger fastighetsveteranen till Affärsvärlden.
”Gudfadern” Sven-Olof Johansson bottenfiskar via ny fond: ”Läge att kliva in” - SVEN-OLOF JOHANSSON
Sven-Olof Johansson Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Den norska investeringsfonden Norselab startar en ny högräntefond med siktet inställt på nordiska fastighetsobligationer. Fastighetsveteranen Sven-Olof Johansson, som den norska tidningen Dagens Næringsliv benämer som den svenska “gudfadern”, är en av investerarna i fonden.

“Inte särskilt mycket”

Exakt hur mycket pengar det handlar om för Sven-Olof Johansson låter han vara osagt, men han nämner att “det inte är särskilt mycket”. Totalt plockar fonden in 500 Mnok.

“Jag känner Tom Hestnes sedan tidigare och tror på honom. Han är väldigt duktig på ‘high yield bonds’ och jobbar över hela Skandinavien”, lovordar Sven-Olof Johansson den ansvarige förvaltaren som jobbat med obligationsmarknaden nästan hela sin karriär.

Fonden kommer att placera pengarna i framför allt krisande svenska fastighetsbolags obligationer. Men investeringsmandatet sträcker sig över Norden, framhåller Sven-Olof Johansson.

OBLIGATIONER

High yield-obligationer är obligationer med ett lägre kreditbetyg, vilket också medför en högre risk. Den potentiella avkastningen tenderar däremot att i stora drag vara högre än obligationer med ett högre kreditbetyg.

En obligations kreditvärdighet mäts på en 20-gradig skala från AAA till D. Obligationer med ett kreditbetyg mellan BB+ till C kvalificeras som high yield. Källa: Lannebo

Kreditbetyg för obligationer
AAA/A- : Det högsta kreditbetyget. Exempelvis har Sverige och Australien det betyget, enligt Trading Economics.
BBB+/BBB- : Så kallat investment grade. Obligationer med låg risk.
BB+/B- : Klassas som högränteobligationer, high yield. Exempelvis obligationer utgivna av företag.
CCC/C- : Det lägsta kreditbetyget för en högränteobligation. Kreditrisken anses vara stor.
D : Default. Innebär att låntagaren inte lyckats betala av lånet.

Ränteförändringarna väcker handeln till liv

Obligationsvolymerna har nu börjat tillta inom fastighetsbranschen efter det senaste årets ökenvandring, svarar fastighetsinvesteraren på frågan om tajmingen för investeringen.

“Vi ser nu att marknaden vaknat till liv igen. Det finns ju en andrahandsmarknad inom obligationsmarknaden och den är varken särskilt likvid eller stor, så det är därför fondens storlek är ganska begränsad. Handeln har nu börjat komma igång lite men det råder fortsatt små volymer.”

Anledningen till den låga volatiliteten på fastighetsobligationsmarknaden har mycket att göra med att långivarna oftast håller i sin position tills att obligationen löper ut. Därmed utnyttjas inte andrahandsmarknaden i någon större utsträckning, menar Sven-Olof Johansson.

“Men nu har ränteförändringarna gjort att andrahandsmarknaden kommit igång. En ränteförändring skapar alltid en förändring även på ägarsidan.”

Vad mer ligger bakom den pånyttfödda aktiviteten?

“Det kan vara så att investerare hamnar i en situation där man antingen vill, eller måste, göra sig av med innehav vilket gör att du får uttag ur fonder. Många investerare tycker att räntefonder är ointressanta ur ett alternativavkastningsperspektiv. Men jag tycker det motsatta – nu är det läge att kliva in.”

Sven-Olof Johansson är VD och största ägare i fastighetsbolaget Fastpartner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.