Gruvlig maktfaktor
Inhyrda i LKAB:s lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm sitter landets mesta styrelseproffs, Gunnar Ekdahl, med nio börsuppdrag och därtill uppdraget som likvidator i Trustor.
Vid skrivborden intill sitter andra finansmän med liknande styrelseuppdrag. Där finns förre SSAB-chefen Leif Gustafsson (numer ordförande i stålkoncernen), förre SEB-direktören Rutger Barnekow, samt förre Alfa-Laval-chefen och styrelseproffset Harry Faulkner. Utifrån den gruppen strålar inflytande ut i en stor del av svenskt näringsliv, bland annat in i Stenbeckgruppen och ABB.
– Det gemensamma draget i mina uppdrag är att i nästan alla bolag har jag en personlig relation till storägarna. Herrarna Hagströmer och Qviberg och jag är kompisar. Johan Björkman (numer mest känd som Martin Ebners talesman i ABB-frågor) och jag är jämnåriga. Vi var studiekamrater på Handelshögskolan och avvecklade Nyckeln tillsammans, säger Gunnar Ekdahl.
Sju ledamöter räcker
Den lilla gruppen styrelseproffs på LKAB-kontoret har samma sekreterare och kvartetten tycks trivas bra ihop.
– En viktig del i jobbet är att man måste ha någonstans att sitta. Då är det bra att sitta bland likar, konstaterar Gunnar Ekdahl.
Han vill dock inte överdriva betydelsen av de informella nätverken.
– Kontaktytor är viktiga. Men de är inte förfärligt viktiga. Viktigare är erfarenheter som man utan större problem kan föra över från ett bolag till ett annat.
En bra styrelse kännetecknas enligt Gunnar Ekdahl av att den inte är för stor. Ett ideal är fem till sju personer.
– Sedan ska man träffas åtminstone fem gånger per år och om man är en bra styrelseledamot ska man ha kapacitet att finnas till förfogande om det, som i dessa tider, kärvar på många håll samtidigt.
Han tillägger att en bra styrelseledamot antagligen är en person som inte har ett chefsjobb någon annanstans eftersom ett vd-jobb alltid tar mycket tid.
– Arbetsmässigt är en viktig del att ge yngre bolag stabilitet och ordning och reda, inte minst när det gäller byråkratin som alltid måste finnas i ett publikt bolag.
Vilket är ditt bästa argument till den som tycker att fler än sex styrelsejobb är för mycket?
– Tid, det har jag, säger Gunnar Ekdahl. Jag sitter i tio bolag (inklusive Trustor) och lägger ned 100-130 dagar på det. Det finns utrymme för ökat engagemang om det skulle behövas. Fram till nu har jag haft tid över för att segla till exempel.
Gunnar Ekdahl får sägas utgöra en brygga mellan sfären kring Johan Björkman och Hagströmer/Qviberg-sfären. Björkman är, precis som Ekdahl, relativt okända, har stor makt och kopplingar till många sfärer.
Johnson och Stenbeck
Björkman sitter i styrelser i fyra börsbolag, men har desto fler intressanta uppdrag utanför börsen. Ett av dem är som ordförande i Nordstjernan, Antonia Ax:son Johnsons maktbolag, som i sin tur är huvudägare i NCC och KMT. Som ordförande i Tredje AP-fonden är Johan Björkman mycket aktiv på den svenska aktiemarknaden.
Bland börsbolagen utmärker sig Björkman genom att vara ordförande i Ljungberggruppen, där han också äger aktier för över 40 miljoner kronor. Ljungberggruppen är tillika storägare i ett annat fastighetsbolag, Celtica. Även där äger Johan Björkman aktier. Finansmannen är också starkt kopplad till Stenbeckssfären genom sina styrelseposter i Invik och det noterade Korsnäs.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.