Gruvdrift i sikte: Lappland Guldprospektering tar nästa steg med notering

Lappland Guldprospektering siktar på att notera sig på Spotlight den 15 oktober.
Lappland guldprospektering.
Foto: Lappland guldprospektering

I samband med detta har bolaget emitterat aktier för drygt 20 miljoner kronor för att utveckla projektportföljen, belägen i den så kallade “guldlinjen” i Västerbotten.

Bolaget har fått en bearbetningskoncession för Stortjärnhobben, som initialt kan drivas under 25 år. Detta innebär att marken i området är dedikerad till gruvdrift. Koncessionen ligger i Storumans kommun, strax söder om Umeälven.

– Har man fått en koncession kan man säga att man äger projektet. Staten har alltså bedömt att det finns möjlighet för lönsam gruvdrift och har tagit del av resultaten, säger vd Karl-Åke Johansson.

Bolaget har också tidigare fått ett positivt besked från Bergsstaten om markanvisning.

– Det är ett steg mot det slutgiltiga miljötillståndet, men har överklagats av rennäringen.

Utöver detta har Lappland Guldprospektering fått flera undersökningstillstånd för guldfyndigheter beviljade, baserade på positiva resultat från bolagets inledande prospekteringar.

– Regeringen har signalerat att man vill ha gruvor och då vågar fler bolag prospektera i Sverige. Det har blivit ett bättre klimat helt enkelt, säger ordförande Tomas Björklund.

Emissionen har blivit övertecknad, vilket gör att företaget stärker kassan med 20 miljoner kronor, ett kapital som skall användas för att driva projekten framåt.

– Intresset för att investera i bolaget tyder på att värderingen av bolaget var lågt satt vilket flera investerare har kommenterat. Bolaget har redan en bearbetningskoncession vilket är ovanligt när man gör en IPO.

Bolagets strategi är att på sikt skapa ett kassaflöde från guldproduktionen i Stortjärnhobben och successivt använda detta för att utveckla andra prospekteringsobjekt.

Den största delen av kapitalet från emissionen på 20 miljoner kronor kommer att användas för att utveckla företagets projektportfölj. Fokus kommer att ligga på prospekteringsborrningar men även provbrytning vid Stortjärnhobben, något som bolaget behöver tillstånd för.

En utmaning ligger i att löpande avsätta prospekteringsresurser i bolaget.

– Det är en balans mellan prospekteringsportföljen och projektportföljen, säger Karl-Åke Johansson.

Bolagets mål för Stortjärnhobben är att uppnå en mineraltillgång på 500 000 troy ounce, vilket motsvarar cirka 15,5 ton guld.

Guldpriset har i spåren av hög inflation och geopolitisk oro nått nya rekordnivåer.

– Geopolitiken och många länders höga skuldsättning driver guldpriset. Jag har bevakat marknaden i 40 år men aldrig sett en sådan stark marknad för guld tidigare, säger Tomas Björklund.

Ledningen för Lappland Guldprospektering har lång erfarenhet av mineralprospektering och utveckling av gruvor i norra Sverige.

Karl-Åke Johansson började sin bana som bergsingenjör på Boliden 1976. Han arbetade där i 20 år och har bland annat haft roller som gruvchef och teknikchef.

Ordförande Tomas Björklund har en bakgrund inom finans och fondkommission med ett förflutet på Carnegie och är medgrundare till Matteus fondkommission. Som privat investerare inom olika startups köpte Tomas Björklund Lappland Guldprospektering 2017 vilket kompletterades med köpet av Svensk Malmprospektering häromåret och då hade Karl-Åke Johansson med familj också gått in på ägarsidan.

Tomas Björklund poängterar att den prospekteringsorganisation som man har idag inom bolaget ligger bakom flertalet av guldfyndigheterna i “guldlinjen”, förutom Stortjärnhobben, till exempel den utbrutna Svartlidengruvan och Botnia Explorations nyöppnade guldgruva Fäbodtjärn.

Nästa gång ni ber om mer kapital från aktieägarna, var är ni då?

– Då kanske vi har borrat i de andra fyndigheterna också, vi får se vad nästa steg blir, säger Karl-Åke Johansson.

– Det gäller att ha finansiering för nästa steg, kanske i slutet av nästa år, säger Tomas Björklund.

När är er bedömning att ni har en guldproduktion igång?

– Om det går med handläggningen som det gjort historiskt, så kanske om fem år, säger Tomas Björklund.

– Vi ska göra provborrningar och provbrytningar vilket tar sin tid, men då får vi också lite produktion samtidigt. Om handläggningstiderna hos myndigheter förkortas framöver så kan det gå ett par år snabbare, tillägger Karl-Åke Johansson.

De lyfter fram att gruvdrift bygger på tre ben.

– Att man har en meritlista med projekt i ryggen, har kunskap om gruvdrift och har finansieringen. Vi är ett väldigt bra team på det sättet, avslutar Karl-Åke Johansson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF