”Gröna obligationer är som ekomjölk”

Gröna obligationer är på frammarsch och efterfrågan från institutionella placerare ökar. Men Fjärde AP-fondens chef Mats Andersson oroar sig för att det fuskas med miljömärkningen.

– Gröna obligationer är som ekomjölk. Från början var det ingen som köpte sån, men snart är det väl ingen som köper något annat, sa Svensk Exportkredits coo Per Åkerlind under seminariet ”Gröna investeringar – vilket ansvar har näringslivet?” som Affärsvärlden arrangerade tillsammans med Citi i Almedalen på torsdagen.

Åkerlind menade att allt mer av det pensionskapital som förvaltas runt om i världen styrs mot så kallade gröna obligationer, alltså obligationer som emitteras för att finansiera projekt som syftar till att minska koldioxidutsläppen och medverka till en bättre miljö.

Citi bestämde exempelvis för något år sedan att investera 50 miljarder dollar i gröna projekt. Det målet är redan uppnått och nu dubblas den summan till 100 miljarder dollar.

Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson var dock aningen skeptisk till detta nya investeringsmodet. Han varnade för att kontrollen av hållbarheten i projekten ibland brister och menade att det enda sättet att på allvar komma åt miljöproblemen är en global skatt på koldioxid.

– Det händer för lite därför att politikerna inte sätter upp tillräckligt tydliga spelregler. Utan ett högre pris på koldioxidutsläpp kommer vi inte fixa det här, sade han.

Nationalekonomen Klas Eklund från SEB, som emitterade världens första gröna obligation tillsammans med Världsbanken 2007, tyckte dock att Andersson var alltför pessimistisk.

– Du får inte göra det goda till det bästas fiende, sade han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.