Gräver svart guld i Oman

Oljeprisfallet har satt sina spår i Tethys Oils aktiekurs. Bolaget står dock stabilt och lockar med stor potential i Oman.

”Dramatiken är tillbaka i oljeindustrin.” Så avslutar Magnus Nordin vd-ordet i Tethys Oils senaste bokslutskommuniké. Den historiska genomklappningen för oljepriset har varit en stor snackis på aktiemarknaden. Från toppen i juni halverades oljepriset på ett halvår till nivåer kring 50 dollar per fat. Om vi bortser från den exceptionella utvecklingen vid finanskrisen 2008 så är prisfallet det största någonsin i nominella termer och det största procentuella fallet på över 30 år.

Efter cirka åtta månader med fallande oljepriser ser det nu ut som att priset har planat ut och till och med börjat återhämta sig. I nuläget handlas brentoljan till 63 dollar per fat. När en ny prisnivå har etablerats brukar nästa fas ta vid. Kännetecknande för denna fas är en kraftig ökning av antalet förvärv och avyttringar. Det har helt enkelt i många fall blivit billigare att köpa oljetillgångar än att borra själv. Flera strukturaffärer har också annonserats de senaste veckorna.

Likaså brukar mindre och medelstora oljebolag hamna i en finansiellt pressad situation som tvingar dem att sälja av tillgångar för att finansiera fortsatt exploatering eller utbyggnad. Alternativet är att ta in nya pengar på en väldigt låg värdering av tillgångarna. Tethys Oil har inga av dessa problem. Tvärtom har den starka ökningen av produktionen fortsatt i oförtruten takt vilket har skapat en väldigt stark balansräkning. Förutom att finansiera alla planerade investeringar räcker det även till inlösen på 3 kronor per aktie, motsvarande 4 procent i direktavkastning.

Mars blev en ny rekordmånad och Tethys andel av produktionen från de omanska tillgångarna var 9 154 fat per dag, vilket innebär en produktionsökning på hela 35 procent i årstakt. Sekventiellt steg produktionen med hela 12 procent jämfört med februari, något som bör vara ett resultat av vatteninjiceringsprogrammet på Lower Buah som inleddes i början av 2015.

Trots det stora oljeprisfallet har de negativa effekterna faktiskt inte påverkat räkenskaperna i den utsträckning som man kan förvänta sig. Ännu. Det beror på att Tethys delvis har prissäkrat på betydligt högre nivåer samtidigt som prissättningen släpar två månader för Omani Blend-oljan.

Det relativt svaga resultatet under fjärde kvartalet härrör främst från nedskrivningar av bolagets litauiska tillgångar, som i sammanhanget i princip saknar betydelse då nästan all Tethys produktion och tillgångar finns i Oman. I år kommer dock ett betydligt lägre genomsnittpris för oljan att krympa vinsterna betydligt jämfört med 2014.

Aktien har stigit med hela 25 procent den senast månaden och en rekyl ligger rimligen nära till hands. Med ett antaget oljepris kring 70 dollar per fat under 2016 landar Affärsvärldens prognos i p/e 7. Det är till synes lågt värderat för ett tillväxtbolag, men samtidigt inte det mest relevanta måttet för värderingen av ett oljebolag, även om det ger stöd.

Produktionen i ett råvarubolag minskar som bekant reserverna och p/e-tal är därför ett ganska dåligt mått. Trots rekordproduktionen i fjol ökade Tethys sina reserver netto med 2,9 miljoner fat under samma period. Reserversättningsgraden landade på imponerande 193 procent.

Även om investeringsnivån sjunker i år kommer borraktiviteten med 3–5 riggar kontrakterade att möjliggöra fortsatt utveckling av potentialen i Block 3 & 4. Tethys har bara skrapat på ytan av sin omanska licens och det finns stor potential till nya fyndigheter.

I takt med att bevisade och sannolika reserver växer blir bolaget dessutom en mer attraktiv förvärvskandidat. Även om volatiliteten i oljepriset ökar risken i aktien ser vi ändå att Tethys har flera parametrar som sänker risken, inte minst de urstarka finanserna och det faktum att bolaget har flera producerande tillgångar.

Positivt är också signalvärdet i att bolaget har börjat skifta ut överskottslikviditet. Köp med riktkurs 90 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF