Grangex får grönt ljus för Dannemora: ”Jobbar hårt med finansiering nu”

Mark- och miljödomstolen ger gruvutvecklingsbolaget Grangex tillstånd att återstarta Dannemoragruvan för järnmalmsbrytning. ”Finansieringsmöjligheterna ser bra ut och vi jobbar hårt med att få allt på plats”, säger VD Christer Lindqvist till Affärsvärlden.
Grangex får grönt ljus för Dannemora: ”Jobbar hårt med finansiering nu” - Dannemora-Christer-Lindqvist-tittar-ut900
Christer Lindqvist, VD och största ägare i Grängesberg Exploration. Foto: Tobias Ohls

Beskedet från Mark- och miljödomstolen som Grangex väntat på i ett års tid har nu kommit. Domstolen ger grönt ljus för bolaget att återstarta Dannemoragruvan i Uppsala. Återöppnandet uppskattas skapa omkring 180 nya jobb. 

”Det är lite euforiskt, en lättnad. Vi har visat att professionellt arbete och bra förberedelser gett resultat”, säger bolagets VD Christer Lindqvist

Affärsvärlden har tidigare analyserat Grangex vilken mynnade ut i ett säljråd. Läs mer om det här.

Blev miljötillståndet som ni tänkt er?

“Vi har inte hunnit analysera alla 126 sidor än. Vid en första anblick ser det väldigt bra ut, enligt våra advokater. Det blir nu viktigt att Länsstyrelsen också accepterar domen.”

Länsstyrelsens ståndpunkt är att miljötillstånd inte borde beviljas, vilket är känt sedan tidigare. Deras ståndpunkt beror huvudsakligen på att de anser att den reningsteknik för vattnet som ska pumpas ut från gruvan som Grangex föreslagit inte tar bort föroreningar i tillräckligt stor utsträckning, skrev Affärsvärldens analytiker tidigare.

Hur tror du Länsstyrelsen kommer agera nu?

“De har förstås rätt till att överklaga men jag hoppas att de accepterar domskälen.”

Länsstyrelsen har till den 13 juli på sig att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut.

Parallellt med att söka finansiering kommer Grangex till hösten att börja pumpa ur vattnet ur Dannemora-gruvan. Det mesta av den nödvändiga infrastrukturen finns redan sedan tidigare på plats vid gruvan – investeringar som gjorts av Grangex föregångare. En ny kompletterande industribyggnad kommer dock att upprättas för att säkra hela anrikningsprocessen.

Har brutits sedan 1400-talet

Historien om Dannemora går långt tillbaka. Järnmalm har brutits i gruvan sedan 1400-talet men verksamheten lades ned 1992 på initiativ av dåvarande ägaren SSAB. 2012 återstartade det First North-noterade bolaget Dannemora Mineral gruvan. Bolaget gick dock i konkurs 2015, delvis på grund av låga rådande järnmalmspriser, varpå gruvan lades ned på nytt. Fem år senare apporterades Dannemora in i Grangex med Christer Lindqvist i spetsen.

Dannemoragruvan. Pressbild.
Dannemoragruvan. Pressbild.

Tillståndsprocessen för Dannemora är nu klar och påbörjandet av att återöppna gruvan kommer att påbörjas. Nästa steg för Grangex blir att säkra finansiering och pumpa ur vatten ur gruvan, enligt Christer Lindqvist. 

Hur går det med finansieringen?

“Vi har sedan tidigare anlitat Swedbank och Sparebank 1 för att säkra finansiering. Vi har sedan en tid tillbaka jobbat med att marknadsföra projektet mot potentiella investerare och långivare. I stort ser finansieringsmöjligheterna bra ut och vi ser ett stort intresse. Men det är mycket arbete kvar att göra.”

Ska ta in 1,9 miljarder

Grangex siktar på att ta in omkring 1,9 miljarder kronor.

Målbilden är att få igång produktionen 2025. Bolaget hoppas bryta 3 miljoner ton råmalm om året, vilket kommer ge 1 miljon ton 68-procentigt järnmalmskoncentrat.

I mars ingick Grangex avtal med gruvbolaget Anglo American värt 15 miljarder kronor. Avtalet omfattar all produktion under Dannemoragruvans livslängd. Anglo American har också betalat 100 miljoner kronor i royaltyavtal och förbundit sig att delta som medfinansiärer när Grangex nu ska kapitalisera sig.

I december presenterade Grangex resultat från den slutliga lönsamhetsstudien. Studien slog fast att Dannemora kan bli en producent av högkvalitativ järnmalm med ett ”mycket lågt koldioxidavtryck”. Förutsättningarna för gruvan att bli en kommande leverantör till producenter av fossilfritt stål beskrevs som goda. 

Gruvans värde uppskattas till 274 miljoner dollar före skatt med en livslängd på 11 år. Totala investeringar under gruvans livstid estimerades till 196 miljoner dollar. Återbetalningstiden prognostiseras bli mindre än 4 år från produktionsstart.

Grangex bedriver, utöver Dannemora, ett annat projekt bestående av en apatit-fyndighet, utanför Grängesberg. Därtill äger bolaget en mindre verksamhet under namnet Sala Bly som tillverkar diverse blyprodukter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase