Onoterat
Gråhandel öppnar för insiderhandel – olika reaktioner i finanscentren
Den globala handeln i onoterade aktier, så kallad gråhandel, har slagit rekord i år. Under året omsatte den 140 miljarder dollar, upp från 132 miljarder dollar det tidigare rekordåret 2021.
På de grå handelsplatserna säljer ofta medarbetare och ledning i onoterade bolag sina innehav till hugade spekulanter som inte nödvändigtvis kunnat ta del av detaljerad eller aktuell finansiell information om bolagen.
Förvillande lika
Förväntningarna hos investerare på de publika börserna runt om i världen är att de inte ska lida av informationsnackdelar gentemot insiders eller andra grupper av investerare. Regler finns på plats om att kursrelevant information ska spridas omedelbart inom förutbestämda kanaler. Sett över längre tid har insiderbrott kommit att tas på allt större allvar av myndigheterna.
Inom gråhandeln däremot finns inte den typen av regler utan investerarna får själva ta ansvar för de insynsasymmetrier som kan finnas.
Det handlar om stora namn vars aktier byter ägare: OpenAI, Klarna, SpaceX, Marshall och Stripe Inc är populära aktier där det finns en betydande likviditet. Köpare är ofta family offices och VC-bolag.
Britterna: Skyll er själva
Allt med att den onoterade handeln ökar, och handelsplatser som EquityZen and Forge Global börjar bli förvillande lika vanliga börser. Det har gjort att både investerare och myndigheter fått upp ögonen för frågan om informationsflödena borde regleras.
I de ledande finanscentren öster och väster om Atlanten har man landat i olika slutsatser om huruvida investerare behöver skyddas.
I USA ser den sekundära marknaden ut att delvis ha självreglerat. Bolag vars aktier ofta handlas utanför börsen brukar ge potentiella investerare tillgång till information. Ibland skrivs också ett slags kontrakt mellan köpare och säljare – “big boy letters” – där köparen lovar att inte stämma säljaren för insiderinformation. Med varierande framgång, enligt Bloombergs krönikör Matt Levine.
I Storbritannien däremot, kom landets finansöversynsmyndighet Financial Conduct Authority (FCA) i veckan med ett betänkande med anledning en planerad plattform för sekundär handel, Private Intermittent Securities Capital Exchange System (Pisces). Betänkandet lutar åt att investerarna får ta en stor del av ansvaret enligt devisen ‘den som ger sig in i leken får leken tåla.’
Förbjuds inte handla
Det kommer inte att finnas något regelverk om insiderinformation och man inrymmer att risken kommer att vara högre för investerare, som bör räkna med ojämlik information.
“Personer kommer inte att förbjudas att dela och handla på konfidentiell information. Följaktligen är det viktigt att investerare förstår och accepterar dessa begränsningar innan de deltar”, skriver FCA.
Att reglera insiderinformation på de publika börserna är en relativt ny företeelse. Allt handlar om vilka förväntningar investerarna har så att de kan bedöma risken utifrån det.
“Vissa sorters bluff och informationsasymmetri är tillåten och accepterad, medan andra sorter ses som dåliga och illegala. Men dessa kategorier är godtyckliga”, skriver Matt Levine.
För Sveriges del har Finansinspektionen inte yttrat sig specifikt om gråhandel. De allmänna regelverken under Marknadsmissbruksförordningen gäller.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.