GPRS okänt för många kunder

Teleoperatörerna har dragit igång lanseringen av sina nya GPRS-tjänster. Problemet är bara att kunderna knappast vet vad GPRS är för något, visar en rundringning till återförsäljarna. Trots det planerar Telia inte någon kampanj för att undervisa kunderna. ”Vi har valt en lågmäld lansering”, säger Håkan Ström, pressansvarig på Telia Mobile.

”GPRS lockar inte när människor ska välja vilka mobiltelefoner de ska köpa”, säger Fredrik Häggblom på butikskedjan Dialect.

Telekombolagen har börjat lansera sina nya GPRS-telefoner, som är första steget innan tredje generationens mobiltelefoner, 3G. Ericsson har för närvarande tre stycken på marknaden, och Nokia har lanserat modellen 8310.

Teleoperatörerna har också dragit igång sina GPRS-tjänster som bland annat ska göra det möjligt att via mobiltelefonen surfa på internet samt läsa e-mejl. Förväntningarna är höga på GPRS och teleoperatörerna räknar med att detta ska bli en stor framgång, på samma sätt som skickandet av SMS till och från mobiltelefonerna.

De nya GPRS-telefonerna, bland annat T39, T65 och T68 från Ericsson samt 8310 från Nokia, har sålt mycket bra sedan de lanserades. En rundringning till återförsäljarna visar däremot att det inte är möjligheten att använda GPRS på mobiltelefonen som lockar till köp.

”Kunderna vet inte riktigt vad GPRS är för något, de har inte greppat det. Det som lockar med de nya GPRS-telefonerna är snarare en snygg design och en rad andra finesser”, säger Fredrik Häggblom, marknadsansvarig för mobiltelefon på Dialect som har 106 elektronikbutiker i Sverige.

Samma bild ger Sverre Ström-Olsen, affärsområdeschef på Order Hemelektronik. Han menar också att det finns så många andra finesser på telefonerna som gör att människor köper dem, snarare än för att det råkar vara en GPRS-telefon.

”Alla kunder vet inte vad GPRS innebär eftersom det hela tiden kommer nya begrepp inom mobiltelebranschen och så tycker många att operatörerna tar ut för högt pris på tjänsten. Jag tror dock att det kommer att vända, kunderna kommer att lära sig vad GPRS är för något och då förstår man nyttan med tjänsten”, säger Anna Bjerkelius, pr-ansvarig på återförsäljaren GEAB The Phone House.

Flera av teleoperatörerna är nu redo för att ta tag i den svåra uppgiften där det gäller att förklara för konsumenterna vad GPRS de facto är för något. Telia väljer dock att vara betydligt mer passiva.

Telia har inte haft någon annonskampanj för GPRS-tjänsten i samband med lanseringen och planerar det inte heller. Den enda egentliga informationen som Telia ger om sin GPRS-satsning är på Telias egen sajt.

”Vi har valt en lågmäld lansering av GPRS-tjänsten. Vi har valt den strategin för att vi har dragit erfarenheten från tidigare lanseringar av exempelvis WAP där väldigt många aktörer talade om tekniken, och inte om nyttan.”, säger Håkan Ström, pressansvarig på Telia Mobile som ansvarar för lanseringen av GPRS-tjäsnten.

Europolitan slår däremot på stora trumman. Dels har bolaget informationskampanjer men också information i sina butiker.

”Under de närmaste åren kommer man att få höra mycket mer från Europolitan och våra GPRStjänster”, säger Johan Holmgren, informationschef på Europolitan. Även Tele2 kommer att satsa stort på sin GPRS-tjänst. Ekonomi24 har redan berättat att bolaget har ett kampanjerbjudande som är betydligt lägre än konkurrenternas. Utöver det så har annonserar Tele2 i dagspressen och talar om vad GPRS kan användas till.

”Vi vill visa på enkelheten och hur mycket det kan underlätta i och med att man bland annat kan läsa sin mejl på telefoneon. Vi sticker dock inte under stol med att det tar lång tid innan människor börjar använda det i en stor utsträckning”, säger Malin Rydberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.