Göteborg växer bäst

Av storstäderna har Göteborg haft den bästa tillväxten de senaste femton åren, tätt följd av Stockholm. Malmö kommer en bra bit efter, men har repat sig.

Normalt har Stockholmsregionen den snabbaste ekonomiska tillväxten i landet. Regionen är landets klart största med nära 30 procent av rikets totala lönesumma och har en självgenererad tillväxt som inte är så beroende av hur BNP utvecklas. Därför klarade sig regionen bra under finanskrisen i början av 1990-talet när Sverige fick några år med minskad BNP-tillväxt.

Men teknikbubblan mellan 2000 och 2003 klarade Stockholmsregionen sämre. De stora problemen inom telekommunikation och informationsteknik gjorde att regionen fick en mycket svag utveckling 2002 till 2004, bland de sämsta i landet.

Mäter vi tillväxten över en lång period så hamnar Göteborg i topp med en real tillväxt under 1990 till 2005 på drygt 43 procent. Stockholm kommer tvåa med

42 procent. Innan teknikbubblan brast var Stockholm en solklar ledare på långsiktig tillväxt. Det är möjligt att Stockholm ­återtar den tätpositionen i år eller nästa år.

Göteborg hade sin stora kris på 1970-talet och början av 1980-talet när först teko-tillverkningen och sedan varvindustrin avvecklades. Göteborg hade faktiskt en minskad befolkning åren 1970 till 1985, tappade 28 000 invånare under perioden och nådde som lägst 424 000 invånare. Därefter har kommunen blivit allt större och har i dag 485 000 invånare.

Göteborg har ett diversifierat näringsliv och flera ledande högteknologiföretag. Och det går bra för de ledande industrierna i regionen, Volvo Personvagnar, Volvo Lastvagnar och SKF. En rad stora infrastrukturprojekt har bidragit till att hålla tillväxten uppe.

Malmö, den tredje storstadsregionen, har inte gått lika bra. Sett på längre sikt är det anmärkningsvärt att en så stor region haft en sämre utveckling än de betydligt mindre regionerna Strömstad, Umeå och Jönköping.

Förklaringen är att Malmö har större sociala problem än de andra storstäderna och en betydligt högre arbetslöshet. Förvärvsintensiteten, alltså andelen av befolkningen i åldersgruppen 20 till 64 år som arbetar, är klart lägre i Malmö, 62 procent jämfört med 73 procent i Stockholm och 70 procent i Göteborg. Och den andelen har minskat något för Malmö de senaste tio åren, medan den ökat i Stockholm och ökat mest i Göteborg.

Malmö har dock repat sig. Under fjolåret hade regionen en bättre tillväxt än Stockholm och klättrade 17 positioner i tillväxtligan. De tre storstadsregionerna är centrala för landets utveckling. Här bor 47 procent av landets befolkning och i fjol svarade de tre för 56 procent av landets tillväxt.

Även mindre positiva förändringar får stort genomslag. Om Stockholm i fjol haft samma tillväxt som Kiruna skulle landets lönesumma ha ökat med 4,5 procent i stället för 3,7 procent. Tyvärr får inte Kirunas goda tillväxt så stort genomslag på riket eftersom vår nordligaste region bara svarar för 2,6 promille av landets lönesumma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET