GÖRAN PERSSON: Snurrar fram väntat ja
Efter statsminister Göran Perssons uttalanden i Financial Timesbör Sverige betraktas som en säker blivande medlem i EMU,viktigt inför Sveriges ordförandeskap i EU. Det var nog ingentillfällighet att Persson valde att gå ut i FT med sitt budskaptill övriga Europa.Att den socialdemokratiska kongressen nästa år ska säga nejförefaller nu uteslutet. Det skulle kunna spränga partiet. Ivärsta fall kan beslutet bli ja, senare, som är Perssons andraalternativ.
Ja nu eller ja senare
Enligt Financial Times medgav Persson att hans land oundvikligenkommer att ansluta sig till euron vid något tillfälle iframtiden. Han säger: Det är omöjligt för oss att säga nej. Vihar bara två möjligheter. “Ja, vi vill gå in nu” eller “Ja, vivill gå in senare”.När Persson på hemmaplan utvecklade resonemanget sade han atttidpunkten för medlemskap, nu eller senare, avgörs avlönebildningen och finanspolitiken. Nej-sägarnas problem i endebatt med Persson är att de inte alls tycker att problemenfinns i Sverige utan inom EMU. Det kan Persson tolka till sinfördel. Där har han sakkunskapen med sig.
Splittrat parti
Det är en händelse som ser ut som en tanke att Aftonbladetsvängde från nej till ja och att Persson gav tydligt beskedveckan efter. Avgångna statsråd, som Åsbrink och Wallström, hartidigare deklarerat ja. Det är troligt att densocialdemokratiska partiledningen är för ett medlemskap ochdärför bör kunna driva fram ett ja på kongressen.Men partiet är splittrat. Avhoppen kan fortsätta till detEU-kritiska vänsterpartiet. Det är skälet till att alternativetja, senare kan bli aktuellt. Perssons nya tydlighet kan dockkomma att påverka tveksamma att följa honom.
Odemokratiskt
De som är kritiska hävdar att EMU är odemokratiskt eftersomcentralbanken, ECB, styrs av oavsättliga tjänstemän. Det ärockså en kvarstående invändning i Aftonbladet. Men dettaargument är ganska ihåligt.Den svenska kronan har under en stor del av 1900-talet varitknuten till guldet, från krigsslutet fram till början av1970-talet indirekt i form av bindning till dollarn som i sintur hade guldmyntfot. De ekonomisk-politiska konsekvenserna avEMU motsvarar knytningen till guldet.Värdet på guld, och därmed på valutan, bestämdes i praktiken avde stora guldexportörerna Sydafrika och Sovjetunionen. Då är detkanske bättre att ha några, förhoppningsvis kloka, personer iFrankfurt som försöker hålla valutan stabil.
Räntorna stiger
Viktigare är att det vid rörlig växelkurs, som nu, är denodemokratiska riksbanken som har hela makten överstabiliseringspolitiken. Regeringen kan inte stimulera ekonominför att öka sysselsättningen om inte riksbanken samtidigt låterpenningmängden växa för att stödja den expansiva politiken. Görden inte det kommer räntorna att stiga och höja värdet på kronanså att stimulanseffekten försvinner.
Full kontroll
Vid medlemskap i EMU har regeringen och riksdagen däremot fullkontroll över den ekonomiska politiken. Man kan öka utgifternaeller sänka skatterna utan att räntorna reagerar. Det är justdärför som man inom EU infört re-striktioner i form avkonvergensvillkor om bland annat budgetsaldot, så att inte vissaländer missbrukar sin nya frihet.Det var f. ö. för principerna om penning- och finanspolitikensmöjligheter vid flytande och fast växelkurs som Robert Mundellfick årets nobelpris i ekonomi.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.