”Gör så här SAS”
Är det inte…? Flera personer vrider nästan sina nackar ur led för att kolla in den reslige mannen som med bestämda steg kliver förbi folkmassan på Oslos flygplats Gardemoen.
“Jeg har lest boken hans og jeg syntes den var kjempebra”, säger en ung man till sin kompis.
Murmanskaffären, som Björn Kjos debutroman heter, är en spionroman och publicerades 2006, samma år som hans flygbolag Norwegian startade flera nya rutter och då storsatsningen på dotterbolaget Bank Norwegian tog form. Boken utspelar sig på 1970-talet, vid ryska gränsen, och är delvis baserad på hans erfarenheter från de sex år han arbetade som stridspilot i det norska försvaret.
Om det går att jämföra en thrillerroman med en bolagsrapport så var kvartalsrapporten Björn Kjos levererade förra veckan lika “kjempebra”. Mitt i flygbolagskrisen visar Norwegian rekordvinst, en nettovinst på 446 miljoner norska kronor (55 miljoner euro).
Varför går det så bra för er när det går dåligt för de flesta andra flygbolag?
Norwegians vd mjukar upp med att ge något av ett standardsvar.
– Det har varit väldigt viktigt för oss, från start, att ha ett väldigt fokus på kostnadseffektivitet, säger Björn Kjos.
Att bolaget inte kastar pengar omkring sig är uppenbart för alla som någon gång flugit med Norwegian, betalat dyrt för en kopp kaffe och – om man är över 175 centimeter lång – dragit in benen för att rymmas i sätesutrymmet.
Inte heller “crewrummet”, dit Affärsvärldens reporter följt Björn Kjos för intervjun, utgör något lyxigt undantag från den spartanska stilen hos ett lågprisbolag. Här är det plastmuggar och billiga möbler som gäller och personalen kryssar fram mellan rader av kartonger.
Men att hålla kostnaden nere betyder inte bara plastmuggar för Norwegian. En modern flotta för många miljarder är på sikt en besparing, menar Björn Kjos. Sedan 2007 har Norwegian lagt order på 48 nya Boeing 737-800 samt ingått ett tjugotal leasingkontrakt för samma flygplanstyp. I nuläget har 18 av dessa plan levererats.
Enligt ett pressmeddelande från Norwegian kostar planen 21 miljarder svenska kronor.
Kostnaden för att underhålla ett nytt plan är väsentligt lägre än för ett gammalt. Dessutom är intjäningen per flygplan högre eftersom de sväljer fler passagerare än de gamla. Norwegian, som sedan tidigare har en flotta bestående av främst nya plan, har därför ökat kapaciteten med 18 procent under 2009. Under 2010 räknar man med 30 procent. De extra sätena i de nya planen förklarar varför Norwegian under fjärde kvartalet 2009 transporterade 2,8 miljoner passagerare, 26 procent fler än samma period 2008.
Men alla nyckeltal har inte förbättrats.
Er yield (intäkt per passagerarkilometer) sjönk i januari med hela 21 procent. Är det ett problem?
– Nej, det är vad som händer när du sätter in större plan, därmed kan vi sälja fler billiga biljetter. Vi kommer nog att ligga kvar på de här nivåerna framöver.
En annan framgångsnyckel är att tänka som en bensinmack. Det är kringförsäljningen som är lönsam, inte kärnverksamheten. I dag kommer 12 procent av omsättningen från bank- och telefoniverksamheter och andra kringtjänster. Förutom del i eventuell vinst drar Norwegian in pengar från de avgifter som dotterbolagen betalar.
Viktigast är Bank Norwegian som grundades i oktober 2007 och där Norwegian är största ägare med 20 procent. Mer får Norwegian inte äga enligt norska regler. Men dessutom äger Björn Kjos tre barn 7,5 procent av banken, genom sitt företag Laguan. Familjens stora ägande har uppmärksammats av Kredittillsynet, den norska motsvarigheten till Finansinspektionen, som dock inte gått vidare med ärendet. Björn Kjos har sagt till den norska affärstidningen Dagens Naeringsliv att han inte kan eller vill påverka barnens ägarroll.
– Där har jag ingenting att säga till om. De får göra vad de vill med sina aktier, sade Björn Kjos till tidningen.
Vid starten ifrågasatte Kredittillsynet att Bank Norwegian skulle nå sitt mål på 20 000 kunder. I dag har den renodlade nätbanken 70 000 kunder. De flesta är kreditkortskunder. Däremot har lönsamheten inte hängt med. 2008 (senaste redovisningen) var förlusten 43,9 miljoner norska kronor. Tredje kvartalet 2009 innebar dock ett positivt resultat på 4,2 miljoner.
– I framtiden är det i kringverksamheten som Norwegian växer. Till exempel kommer vi snart att introducera trådlöst höghastighetsinternet och mobiltelefoni på våra flygplan, i samarbete med Call Norwegian, säger Björn Kjos.
Norwegian gör alltså en stor vinst och har dessutom nyligen tagit in pengar (251 miljoner norska kronor i en emission och 400 miljoner via obligationer). Så det är naturligt att fråga:
Vad ska ni göra med alla pengarna?
– I dåliga tider är det väldigt viktigt att ha en stark kassa. Det dyker alltid upp möjligheter.
Menar du att du har pengarna för att kunna sova gott?
– Ja. De ligger bra där, ja då sover man gott.
Men det finns ju många förvärvsmöjligheter där ute. Hur ska ett objekt se ut för att du ska vilja köpa det?
– Det är väldigt svårt att köpa flygbolag, främst för att det är så mycket av en kulturfråga. Dels för att de anställda är så knutna till sitt bolag, dels är det en organisationsfråga. En arbetsfunktion kan se olika ut på olika bolag.
Den som hoppats på scoopet att lilla Norwegian köper jätte-SAS blir besviken, alltså. Med ett marknadsvärde på 6,5 miljarder för SAS skulle Norwegians friska pengar inte räcka särskilt långt. Men Björn Kjos är inte köpsugen över huvud taget, säger han.
– Nej, vi tänker två gånger innan vi tittar på andra bolag, vi vill hellre gå in i marknaden med egna flyg.
Björn Kjos har förvärvet av Fly Nordic i minnet när han förklarar hur svårt det är att köpa ett annat flygbolag. 2008 tappade Norwegian 250 miljoner norska kronor på förvärvet. Det som överraskade var att Fly Nordics MD80-plan innebar så höga kostnader. Hittills har Norwegian bytt ut samtliga åtta MD80-plan och affären stannade på plus minus noll för 2009.
Det är inte av altruistiska skäl Björn Kjos säger sig hålla tummarna för att SAS ska överleva. För en sak gläder den som är konkurrent på samma hemmamarknad som SAS: SAS blockar för andra konkurrenter.
– SAS är en konkurrent som vi känner. Det är bättre med SAS än om det skulle komma in något annat nytt, stort bolag på marknaden.
Hur kommer det att gå för SAS?
– Vi tror att SAS klarar sig från konkurs, men de kanske blir uppköpta.
Vad är det första du skulle göra om det var du som ledde SAS?
Björn Kjos inleder klädsamt med att humma några gånger och säga att det är väldigt “vanskelig” att uttala sig om räddningen för SAS, i synnerhet som han själv inte känner till bolaget så bra. Sedan kommer förslagen slag i slag. För det första borde SAS vd Mats Jansson höja priserna.
– SAS borde bli ännu dyrare, satsa mer på den kärngrupp som gillar att flyga med SAS, affärsmänniskorna. I dag är SAS-produkterna ganska lika varandra. Affärsresorna borde bli ännu dyrare och mer exklusiva, det är logiskt om de ska kunna täcka sina kostnader. Så hade jag gjort.
Och så var det planen.
– Visst är det ett problem med det höga löneläget i SAS, men det stora problemet är att de har för gamla plan. Jag skulle parkera SAS MD80-plan, de är för dyra att underhålla.
Ägarbilden är dålig.
– Jag är ganska säker på att ett statligt ägande har varit dåligt för SAS. Att driva tre administrationer i tre länder var kanske en bra idé från början men det är inte möjligt att driva det så i dag.
Det statliga ägandet skadar inte bara SAS. Dessutom snedvrider det konkurrensen, tycker Björn Kjos.
– Staten har nog med att lägga pengar på järnvägar och äldrevård. Om de vill lägga pengar på privata industrier så bör de göra det i sina fondbolag.
Och varför stödjer egentligen den svenska staten SAS? undrar Björn Kjos.
– Är detta ett stöd eller är det en renodlad affärsmöjlighet? Det är osäkert vad den svenska regeringen egentligen vill, de har ju både ägarintresse och statligt intresse.
SAS har 39 olika fackförbund att samarbeta med. Norwegian har fem. Björn Kjos säger att han tycker synd om SAS-ledningen som har så mycket konflikter med fackförbunden.
– Det är förstås inte bra när det blir dispyter. Företaget är ju de anställda. Men att säga att fackförbunden har en del i problemen för SAS är en alltför enkel förklaring.
Tror du att Lufthansa kommer att köpa SAS?
– Det vi vet är att Lufthansa köpte österrikiska Austrian Airlines och då fick ett omfattande stöd från österrikiska regeringen för att köpet skulle bli av. Men förvärvet var ingen lyckad affär, så Lufthansa vill nog inte göra om en liknande affär.
– Jag är helt säker på att Lufthansa, om de är intresserade av SAS, kommer att be de norska, danska och svenska regeringarna att bidra.
Den troligaste köparen är ett annat bolag, enligt Björn Kjos.
– Air France, de kanske köper SAS, men de måste ha mycket pengar. Inte i första hand för att klara av köpesumman, den blir nog inte så stor, men för att byta ut planen.
Återstår att se om Björn Kjos får rätt. Hur som helst verkar en försäljning bli allt mer sannolik.
I förra veckan, efter Affärsvärldens intervju med Björn Kjos, gick Mats Jansson ut med att han tycker att SAS bör säljas snart.
– Min uppfattning, efter den här svåra krisen, är att SAS ska gå in i en strukturaffär, sade Mats Jansson i en intervju med DN Ekonomi.
Hur mycket än Norwegian verkar gilla SAS som gatekeeper kan Kjos ändå inte avhålla sig från att ta nästa steg i en strategi där man konkurrerar hårdare med SAS. Våren 2011 startar Norwegian långflygningar mellan Arlanda och Bangkok respektive New York. Ännu är dock inte flygplanen för dessa destinationer inköpta och Norwegian har inte bestämt om det ska bli Boeing- eller Airbus-plan.
– Här finns det väldigt stora möjligheter att flyga långt till helt andra priser än vad folk är vana vid. Vi började titta på det 2008 men då kom de höga oljepriserna.
– Man måste ha ett stort linjenät, de som inte haft det och försökt sig på dessa sträckor har gått i konkurs.
En sak till är nödvändig för att lyckas med långdistansflygningar. Att folk ska slippa sitta med hopvikta ben i tiotals timmar. Efter passagerarkritik mot de trånga stolarna planerar Norwegian att kapa lite på sina marginaler i utbyte mot mer komfort, på både långa och kortare turer. Från och med i höst blir man första europeiska flygbolag med “Boeing Sky Interior” i alla nya plan. Det betyder extra bredd i kabinen, större bagagehyllor och minskad bullernivå ombord. Och med tre platser mindre, 186 i stället för 189 i Boeing 800-planen, och smalare stolsryggar blir det mer plats per stol – även om passagerarna knappast kommer att kunna sträcka ut sig rejält.
Nyligen började Norwegian flyga mellan Helsingfors och Arlanda. Även det måste ses som ett led i att hålla SAS på mattan.
– Vi vill vara så täckande som möjligt i Skandinavien. Det är höga priser där och det är bara SAS och Finnair som flyger de rutterna. Vi kan lätt halvera priserna på de marknader vi går in på.
De nya sträckorna ska bidra till att öka affärsresenärer, som i dag är 48 procent. För att lyckas med det satsar Norwegian, förutom på nya sträckor, alltså även på nya tjänster som mobiltelefoni och internet ombord. Business class eller förstaklassalternativ kommer dock inte att införas.
Blir det över huvud taget någon skillnad i serviceutbudet, några lyxigare tjänster för affärsresenärer?
– Nej, överlag går det mot att du får göra mer och mer själv. I slutet av året startar vi med fingeridentifiering, det gör det lite lättare att komma på planet.
Om kunderna får mer pengar att röra sig med kan man tänka sig att de blir mindre priskänsliga och hellre vill unna sig lite mer komfort vid flygningar Men Björn Kjos säger att han tänker vara trogen lågpriskonceptet. Några prishöjningar är inte aktuella.
– Nej, för att vara konkurrenskraftig över tid måste man vara lojal mot kunderna.
Nyligen sålde Norwegian biljetter för en krona för att öka uppmärksamheten kring den nya danska inrikeslinjen Köpenhamn-Karup. Uppmärksamhet blev det. Över 2 000 platser bokades i namn som Kalle Anka – och Björn Kjos – men ingen dök upp vid avgång. Konkurrenten Cimber Air har erkänt att en anställd gjorde de falska bokningarna.
– Jag vet vilka som har bokat, det var ganska många, men jag kan inte säga namnen. Vi kan konstatera att det var folk i ledningsgruppen på Cimber. Om någon hade gjort något sådant här i vår ledningsgrupp hade de stått på gatan.
Intervjutiden är slut och det är snart dags för Björn Kjos att åka till Seattle.
Vad flyger du med för bolag?
– Icelandair. Det är faktiskt väldigt billigt. Tyvärr har SAS slutat att flyga dit. Synd, det var väldigt bekvämt.
Sex år som jaktpilot
Född: 1946.
Bor: Oslo.
Karriär: Efter utbildning vid norska luftfartsverkets flyg- och befälsskola arbetade han som jaktpilot under sex år. Han utbildade sig till advokat och arbetade med bolagsjuridik respektive som domare fram till 2002 då han anlitades av Norwegian. “I dag skulle jag inte vilja anlita mig själv som jurist, eftersom jag inte praktiserat på så länge.”
2006 debuterade han med thrillerromanen Murmanskaffären. “Det är fantastiskt att skriva, man flyr in i en annan värld. Ja, jag får mycket stoff från mitt jobb. Man måste vara en väldigt god skribent för att skriva annan typ av litteratur.”
I dag är Björn Kjos vd och största ägare på Norwegian.
Intressen: Kiting, segling.
Familj: Frun Gerd, som tidigare arbetat som purser för SAS. Tre barn, 32, 30 och 27 år. Äldsta sonen arbetar med Bank Norwegian och med bonusprogrammen inom Norwegian. Yngsta dottern är pilot och mellandottern arbetar på Unicef.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.