Golfaktier en lysande affär
Trängsel, oerfarna och därmed långsamma golfspelare har golfspelande Stockholmare fått vänja sig vid. Fem- eller till och med sextimmarsronder är legio om och när spelarna äntligen lyckats få en starttid. Med en inflyttning till Stockholm på 2000-3000 golfspelare per år är efterfrågan på exklusiva golfklubbar mycket stor.
Svartinge Golfklubb sällar sig med 475 medlemmar i dagsläget och 550 när ytterligare 75 aktier emitterats till den exklusiva trion banor Fågelbro, Ullna och Wärmdö i Stockholm där det kostar över 200 000 kronor att köpa in sig. Men till skillnad från de tre är Svartinge inte med i Svenska Golfförbundet, tar inte emot greenfee-gäster annat än i medlems sällskap, har inte ha åsatt banan ett specifikt handicap, så kallat slopevärde, och har ett alldeles eget handicapkort.
Hittills har det varit en lönsam affär för dem som tecknat aktier. Betydligt bättre än vad en genomsnittlig aktieportfölj på Stockholmsbörsen presterat. Skälet är högkonjunkturen och att trängseln ökar på banorna i Stockholmsregionen. En genomsnittlig svensk golfklubb har idag 1 300 medlemmar varav de flesta är mycket aktiva. I Europa är genomsnittet runt 700 med lägre aktivitet.
I oktober 1999 kostade en aktie i Svartinge AB 75 000 kronor. I maj 2001 kostade den 200 000 kronor. Enligt VD för Svartinge AB, Ann Walldov har aktien stigit ytterligare nu när banan öppnat.
För Sam och fadern Simon Bonnier som satsade startkapitalet och då köpte 180 aktier för 30 000 kronor styck har det varit en ännu bättre affär. Med ett pris på 200 000 kronor per aktie motsvarar det en orealiserad vinst på över 30 Mkr kronor på de 5,4 Mkr familjen satsade.
Bonnierfamiljen har även med ett finger med i skötseln av banan via sitt bolag Bisslinge Förvaltning. Bolaget driver dessutom en sexhålsbana och en drivingrange. Enligt Simon Bonnier ska pengarna från Svartinge Golfklubb nu satsas i en utbyggnad av sexhålsbanan till en 18-håls så kallad pay-and-play-bana där det ska gå att spela utan att vara medlem i någon golfklubb. Någon sådan fullskalig anläggning finns inte i Stockholmsområdet idag.
Vilka är reaktionerna bland dem som har satsat och nu också kan spela de första nio hålen, Ann Walldov? ”Medlemmarna är lyriska. Det är ingen som klagar och banan är i väldigt gott skick. Aktien stiger i värde och många är jätteglada och tycker att de fått lite mer än de hoppats på.”
Varför tror du golfare vill bli medlem ute hos er? ”Vi har tre motton. Tillgänglighet, hög kvalitet och att vara en riktig golfklubb. Många efterfrågar att gå och ut spela när de vill och alla hälsar på varandra.”
Vilka typer av golfare har köpt en aktie? ”Det är alla möjliga privatpersoner som bor i Stockholm. De flesta har lågt handicap, under 20. Det är inte många pensionärer utan personer i 30-45 årsåldern med lite mer golferfarenhet. Det är folk mitt uppe i karriären som vill kunna gå nio hål efter jobbet.”
Är det ingen som gnyr över Sveriges höga årsavgift, som nästa år kommer att bli 10 000 kronor? ”Nej, alla förstår att tillgänglighet kostar. Men det är några som tycker det är en hög årsavgift.”
Är sannolikheten stor att möta släkten Bonnier om man går ut på en runda? ”Det är mer än 10-20 stycken och många är vänner till Bonniers som satsade i projektet initialt.”
Börje Salming är medlem på Waxholms golfklubb, Erling Persson och Fredrik Lundberg på Djursholms golfklubb. Finns det några kändisar förutom Bonnierfolket bland medlemmarna i er klubb? ”Det vill jag inte säga. Det får du fråga dem om.”
Enligt Anders Hammarström, föreningskonsult på Svenska Golfförbundet, startas åtta av tio golfbanor idag på privat initiativ. Bonniers är inte de enda näringslivsmänniskorna som gett sig på golfaffärer. Exempelvis har Gunnar Bark, ordförande i Autoliv och Allgon, satsat pengar i Brollsta i Vallentuna. Banan öppnade i början av juli. I Stockholm är det fyra banor som sticker ut i pris.
”Fågelbro, Ullna, Wärmdö och Svartinge. De fyra ligger i intervallet 200 000 – 250 000 kronor. Det har varit en fantastisk utveckling de sista åren. Ullna var nere i 40 000 kronor under värsta lågkonjunkturen”, säger Anders Hammarström.
I Japan handlas golfbaneaktier på börsen. I Sverige finns det dock inte någon marknadsplats där köpare och säljare av aktier och spelrätter kan mötas.
”Jag har hört det ryktas om en marknadsplats på internet. Men det finns inget ännu.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.