Goldman Sachs: lägre avkastning för S&P 500-index kommande decennium

Decenniet med exceptionell avkastning för S&P 500 index kan vara över, uppger investmentbanken Goldman Sachs i en ny rapport.
Goldman Sachs
Foto: Richard Drew/TT

Det rapporterar Investing.com.Mer konkret förutspår banken att indexet kommer att ge en nominell årlig avkastning på bara 3 procent under det kommande decenniet, betydligt lägre än den årliga avkastningen på 13 procent under de senaste tio åren.

En viktig faktor bakom de pessimistiska utsikterna är den höga marknadskoncentrationen, där de tio största aktierna nu står för mer än en tredjedel av S&P 500:s totala marknadsvärde.”Dagens extremt höga marknadskoncentration tyder på att S&P 500:s jämviktsindex (SPW) sannolikt kommer att överträffa det kapitalviktade totalindexet (SPX) under det kommande decenniet med 200-800 punkter per år”, står det i Goldmans rapport.

Marknadskoncentrationen spelar en viktig roll för de långsiktiga avkastningsprognoserna. Goldman menar att koncentrationen av vinster till ett fåtal mega-cap-bolag, särskilt inom tekniksektorn, väcker farhågor om uthållig tillväxt.

Historiskt sett har det varit svårt för alla företag att upprätthålla höga nivåer av försäljningstillväxt och vinstmarginaler under längre perioder, och detsamma gäller för ett koncentrerat index.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF