Goda asiatiska grannar

Kinas tillväxt rullar på och Japan är på väg upp ur en kortvarig svacka. Det är bäddat för ett nytt gott tillväxtår i den här delen av Asien.

Om den officiella statistiken stämmer så har Kina lyckats göra en fantastisk prestation när landet fått ner inflation och överhettningstendenser i delar av ekonomin med relativt begränsade åtstram- ningsåtgärder.

Samtidigt har tillväxten fortsatt att rulla på och landade på 9,5 procent för helåret 2004. Prognoserna för tillväxten pekar fortsatt uppåt i en takt kring 8-9 procent per år de kommande åren och Hubert Fromlet, chefekonom på Föreningssparbanken, betecknar den senaste tidens utveckling i Kina som “åtstramningen som försvann”.
Japan gick betydligt sämre under slutet av 2004.

Ekonomin saktade successivt av under loppet av året och under sista kvartalet sjönk värdet av landets produktion, BNP, med 0,1 procent, det tredje kvartalet i rad med sjunkande BNP. För Japans del är det en alltför välbekant syn att tillväxten åter sjunker efter en kort konjunkturtopp. De flesta bedömare har därför skruvat ner tillväxtprognosen för Japan till runt 1,5 procent. Något som med de senaste 15 årens japanska mått mätt trots allt skulle vara en hygglig tillväxttakt.

I bägge dessa ekonomiska giganter håller dock på att ske en stor omsvängning i ekonomin. I Kina syftar den ekonomiska politiken till att det i högre grad ska vara hushållen som framöver ska stå för en allt större del av den ekonomiska expansionen. Och i Japan har det skett en märkbar förbättring av hushållens syn på det ekonomiska läget i landet, något som väcker förhoppningen att de ska fortsätta att spendera.

Stora investeringar
Förra året hade Kina en närmast pervers ekonomisk situation där investeringarnas andel av BNP var drygt 40 procent. Den investeringsandelen sågs inte som hållbar på sikt varför man införde en kreditåtstramning riktad mot bland annat stål-, cement- och bilindustrin i syfte att dämpa överhettningstendenserna i dessa sektorer.

Samtidigt lät man priset på jordbruksprodukter stiga för att ge den stora fattiga befolkningen utanför de heta kustregionerna del av det ökade välståndet. Tyvärr ledde detta också till högre inflation vilket i sig visar på målkonflikten mellan prisstabilitet och fördelningspolitik i ett Kina som till stora delar fortfarande är en jordbruksekonomi.

Numera har man i stället inriktat politiken mot att stegvis avskaffa jordbruksskatterna under en femårsperiod. Något som bland annat ska skapa utrymme för konsumtion av andra varor.

Strategin att öka den privata konsumtionen ser ut att bli lyckosam. Försäljningen i detaljhandeln ökar stadigt och låg i slutet av förra året på en femtonprocentig ökning mätt i årstakt. Så optimistiska tillväxtprognoser har stora möjligheter att uppfyllas.

Mot slutet av förra året minskade dock den kinesiska importen på ett dramatiskt sätt. Nu tycks det stå klart att det mer handlade om en lageravvecklingsprocess i spåren på överoptimism tidigare under året än om minskad ekonomisk aktivitet i stort. Det är i så fall goda nyheter för Japan som drabbades relativt hårt av de minskade exportmöjligheterna till Kina. Men nu ökar åter orderingången för de japanska företagen vilket i sin tur kommer att ge positiva spridningseffekter i den övriga ekonomin.

Trots allt optimistiska
Men det mest anmärkningsvärda med den ekonomiska nedgång som drabbade Japan under förra året var att hushållen trots allt bibehöll en optimistisk syn på framtiden. Det här tyder på ett helt annat självförtroende i den japanska ekonomin i stort.

Dels hänger det samman med bättre arbetsmarknad och försiktiga tecken på stigande löner. Dels tycks det också som att många japaner svängt i sin syn på den kinesiska grannen. För bara några år sedan uppfattades Kina framför allt som ett hot medan man nu också tycks se den kinesiska framryckningen som en möjlighet för de japanska företagen att exportera och för hushållen att få tillgång till billiga varor.

Handeln med Kina har ökat explosionsartat under de senaste åren. Så även om budgetunderskottet är skyhögt, centralbanken brottas med deflation, reformpolitiken är överdrivet försiktig och yenen stärkts så tror Affärsvärlden att Japan kommer att överraska positivt under 2005. En tillväxt på en bra bit över två procent ligger definitivt inom räckhåll. I så fall kommer den Asiatiska duon att vara världens främsta tillväxtcentrum under det här året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.