GM betalar böter på 1,5 miljarder för utsläppsöverträdelser

Amerikanska fordonstillverkaren General Motors, GM, kommer att betala böter på 145,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor, efter att amerikanska myndigheter funnit att bilmodeller från åren 2012-2018 har haft högre utsläpp än vad som framgått av initiala rapporter.
GM betalar böter på 1,5 miljarder för utsläppsöverträdelser - general-motors-900
Foto: AP Photo/Paul Sancya, File/TT

Det framgår av uttalanden från myndigheterna EPA och NHTSA, rapporterar Reuters.

Konkret handlar det om att GM har erkänt att bilarna släppt ut 10 procent högre koldioxidutsläpp än vad man tidigare redovisat. Detta ska gälla för cirka 5,9 miljoner SUV:ar.

EPA begär inte någon återkallelse av de GM-fordon som genererade för höga utsläpp.

“Vår utredning har lett till ansvarsutkrävande och upprätthåller ett viktigt program som minskar luftföroreningar och skyddar samhällen över hela landet”, sade myndigheten.

EPA är en förkortning för miljömyndigheten Environmental Protection Agency. NHTSA syftar på trafiksäkerhetsmyndigheten, National Highway Traffic Safety Administration.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.