Glödhett teknikbolag

Snabb vinsttillväxt och generösa utdelningar har gjort Mycronic till en av börsens verkliga vinnare. Aktien är fortfarande attraktivt värderad.

KÖP. Teknikbolaget Mycronic har de senaste åren genomgått en stor förvandling. Den tidigare mycket volatila försäljningen och lönsamheten som krävde en stor nettokassa för att parera svängningar i efterfrågan är ett minne blott. Den ursprungliga verksamheten som i dag är affärsområdet Mönsterritare har nu en tillräcklig stor installerad kundbas för att visa lönsamhet enbart baserad på eftermarknadsförsäljning. Förvärvet av Mydata 2009 adderade det andra affärsområdet Ytmontering och skapade ytterligare stabilitet i intjäningen.

Utöver det har utvecklingsarbetet förändrats till mer inkrementell teknikutveckling i nära samarbete med kunderna snarare än stora utvecklingsprojekt likt LDI, som misslyckades. Det har ökat effektiviteten inom forskning och utveckling; på 18 månader har Mycronic förnyat hela sitt produktutbud. Dessutom har bolaget i år påbörjat en förvärvsoffensiv som hittills resulterat i tre köp. Samman­taget har det skapat ett bolag med cirka 900 anställda som omsätter 2,2 miljarder kronor med en rörelsemarginal på över 30 procent.

Förvandlingen har uppskattats av aktiemarknaden. De senaste tre åren har aktien värderats upp med hela 660 procent. En väsentligt minskad volatilitet i intjäningen har dessutom möjliggjort flera extrautdelningar. Totalavkastningen för samma period hamnar då på fantastiska 900 procent. Börsvärdet är nu drygt 9 miljarder kronor och bolaget knackar snart på large cap-listan. Mycket talar också för att aktien har mer att ge.

På kapitalmarknadsdagen i slutet av november lades en del krut på att informera om de två senaste förvärven. Med kinesiska Axxon expanderar Mycronic inom den större dispenseringsmarknaden inom elektronikindustrin. Kina utgör 40 procent av totalmarknaden och tillsammans med Axxon blir Mycronic den femte största spelaren globalt.

Med amerikanska AEI-förvärvet gör Mycronic ett första steg inom ett nytt segment, i det här fallet bilelektronik och lösningar för montering och testning av kameramoduler med hög precision. I dag finns det i genomsnitt en kamera per bil och 2025 förväntas det finnas fem stycken. Tanken är att Mycronic ska ta AEI:s produkter vidare till bil­länder där Mycronic redan har ett starkt fäste såsom Asien och Tyskland. Viss osäkerhet finns kring lönsamheten, men med en omsättning kring 200 miljoner kronor är AEI:s initiala påverkan på Mycronic relativt begränsad.

Mycronic har stort fokus på förvärv, och nu finns det ett dedikerat team inom bolaget för detta. Utöver nettokassan kring en halv miljard finns en kredit­lina på 700 miljoner kronor. Med det finansiella målet att nettoskulden inte bör överskrida tre gånger rörelseresultatet (ebitda) finns det således utrymme för riktigt stora förvärv. Det är en trigger för aktien.

2014 satte styrelsen ett finansiellt mål om att nå en omsättning på 2 miljarder kronor och en uthållig rörelsemarginal om minst 10 procent över en konjunkturcykel. Det målet är redan uppfyllt i år, det vill säga redan efter tre år jämfört med den initiala prognosen om fyra till sju år. Nya finansiella mål lär presenteras i början av nästa år och vår tolkning är att det främst är omsättningsmålet som kommer uppdateras.

Trots den stora uppvärderingen och förändrade synen från investerarna bedömer vi att det finns mer att ge i aktien. Mycronics orderbok är sprängfylld och tillväxtutsikterna ser mycket goda ut. Via förvärv diversifieras bolaget ytterligare, vilket minskar den operationella risken. Den stora nettokassan ger handlingsutrymme och kanske står ytterligare ett år för dörren med generös extrautdelning. På våra prognoser för 2016 och 2017 värderas aktien till ev/ebit 12 och 10. Det är attraktivt för Stockholmsbörsens verkliga high tech-bolag.

Köp med riktkursen 120 kronor om ett år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF