Globalt nätverk till Sverige

Det internationella entreprenörsnätverket Tie startar en avdelning i Sverige. "Vi vänder oss bland annat till små företag som vill satsa internationellt och behöver nya affärskontakter", säger Anu Bhardwaj, grundare av Tie Nordic.

Det vankas bjudlunch på Vassa eggen, restaurang vid Stureplan i Stockholm. Ett fyrtiotal affärsmän – egenföretagare och riskkapitalister – är inbjudna av Anu Bhardwaj, en ung entreprenör med en MBA-examen från Handelshögskolan i Stockholm. Efter att ha varit en aktiv Tie-medlem i tio år, tar hon nu initiativet till att etablera Tie i de nordiska länderna.

Tie, som står för The Indus Entrepreneurs, startade för femton år sedan i Silicon Valley, San Francisco av en grupp framgångsrika företagare med ursprung i Kina, Taiwan och Indien. I dag har nätverket 12 000 medlemmar i tio länder.

– Tie är inte minst till för yngre entreprenörer som behöver ett nätverk, eller för den som driver ett företag och vill skala upp sin verksamhet, säger Anu Bhardwaj.

Fast så här i starten är hon inte inriktad på att rekrytera unga entreprenörer. Det som gäller nu är att locka affischnamn att gå med i nätverket. Anu Bhardwaj berättar gärna om medlemmarna i USA, till exempel Sabeer Bhatia (grundade Hotmail), Steve Case (grundade AOL) och Meg Whitman (vd på Ebay). Vad gäller de svenska medlemmarna är det för tidigt för namedropping, men inom ett par månader räknar Anu Bhardwaj med en “superlista”.

Lars-Olof Bäckman, entreprenör och riskkapitalist som investerat i bland annat miljöteknikföretaget Chromogenics, är en av det nordiska nätverkets första medlemmar. Han träffade Anu Bhardwaj i samband med en resa till Indien, arrangerad av näringsminister Maud Olofsson. Lars-Olof Bäckman deltar nu i marknadsföringen av nätverket.

– Min första kontakt med Tie var när jag blev inbjuden till en konferens i Santa Clara i Silicon Valley. Där kunde jag klappa någon på axeln, man presenterade sig och så fick man höra en fantastisk entreprenörshistoria, säger Lars-Olof Bäckman.

Besöket i Santa Clara gav honom också en målbild att arbeta mot.

– När jag gick upp mot Santa Claras finaste kvarter som ligger där på höjden, där de mest framgångsrika entreprenörerna bor… Vilka hus och vilka pooler de har. Här bodde de som redan checkat ut, säger Lars-Olof Bäckman och tillägger:

– Och det är ju det vi (entreprenörer) jobbar för, att “go up the hill”.

Tie Nordic kommer inledningsvis att verka främst för att skapa kontakter mellan indiska och nordiska entreprenörer inom branscherna medicin, it och telekom. Det passar Lars-Olof Bäckman.

– Jag har varit i Indien ett par gånger. Första veckan tycker man att det är obehagligt med all fattigdom. Samtidigt är det en utmaning att komma in på den marknaden. Ett bolag är på väg att få in en order på en miljard kronor. Det gäller ett företag som i dag omsätter 25 miljoner kronor. Då förstår man hur stor marknaden är och vad det kan betyda att lyckas i Indien.

Henric Thomé, grundare av bland annat Sonetel, som gör mjukvaruväxlar för företag, är också nybliven medlem i Tie Nordic.

– För mig är det ett sätt att möta dem man måste möta ändå, till exempel när det gäller att hitta riskkapital. Jag behöver inte finansiering just nu, men man vet aldrig när det behovet dyker upp, säger Henric Thomé.

– Då är det bra att ha lite track record och att ha haft personlig kontakt med folk.

Tie Nordic kommer, i likhet med Tie-avdelningarna i övriga länder, att vara icke vinstdrivande. Verksamheten går ut på att skapa kontakter – inte minst mellan finansiärer och entreprenörer, hålla seminarier och på andra sätt verka för entreprenörskap. Däremot ser medlemsstocken rätt olika ut i Sverige och i till exempel USA. I startregionen, Silicon Valley, har ungefär 55 procent av de företag som grundas där en vd med ursprung i Indien. Så är det inte i Sverige.

Anu Bhardwaj värjer sig mot beskrivningen av Tie som ett nätverk för immigrantentreprenörer och betonar att organisationen är öppen för alla entreprenörer och intressenter. Ändå verkar hon något bekymrad över den homogena sammansättningen hos de svenska företagarna.

– Jag måste hitta kvinnor med annat etniskt ursprung än svenskt och som driver it- eller medicinföretag. Var är de, känner du till några? frågar hon Affärsvärldens reporter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF