Glimrar mer än någonsin

Guld är hetare än någonsin när skrämda investerare flyr från den nervösa finansmarknaden till den vackra ädelmetallen. Cirka 7 procent guld i placeringsportföljen har varit en bra strategi de senaste decennierna.

På fem år har guldpriset trefaldigats och den senaste tiden har ädelmetallen noterat nya prisrekord flera gånger i spåren av oro över euron och hela EU:s hälsotillstånd.

– Ingenting är starkare än en idé vars tid har kommit, sa Victor Hugo enligt populärversionen av citatet, säger Torbjörn Iwarson, chef för Handelsbankens råvarudesk, som har skrivit en bok om guld.

I fredags förra veckan nådde guldet sitt högsta pris hittills, på 1 248,95 dollar, motsvarande 9 472 kronor, per toz, det vill säga per troy ounce (31,1 gram, lite mer än ett uns).

– Guld tenderar att stiga när det blir oroligt i världen. Guldet steg 2008 medan alla andra tillgångar föll. Likaså har det stigit ganska mycket nu, säger Torbjörn Iwarson.

Ja, när det är nervöst på finansmarknaderna flyr investerarna till det som känns stabilt och säkert, som guld.

Den stora frågan är förstås om det är för sent att gå in i guld nu, om den största uppgången redan har varit.

– Vi kan nog få se ganska höga priser på guld ett tag framöver. Det som har förvånat mig den sista tiden är att guldet och dollarn har stärkts samtidigt. Guld brukar pressas tillbaka när dollarn stiger, men nu söker man sig till guld i alla fall, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

– Samtidigt finns en ökad differentiering. Flera centralbanker i Asien köper upp mer guld för att minska dollarexponeringen. Guldpriset kan dock dämpas om dollaruppgången blir väldigt stark, säger han.

Medan somliga tror att priset kommer att gå upp mot 1 600 dollar per troy ounce finns det andra som tror att det kan falla.

– Om vi tror att värsta krisen är över, vilket vi tror, så är guld inte lika intressant längre. Om man tror att industrin tar fart så är andra metaller bättre, säger Jan Kjellegård, råvaruhandlare på Nordea.

– Tror man på bilindustrin och att konjunkturen vänder uppåt ska man sälja guld och köpa platina, säger han.

Platina används i katalysatorer för bilar. I slutet av 2008 föll platinapriset 60 procent eftersom bilindustrin nästan var lamslagen.

Men på marknaden hoppas ändå många på ett fortsatt segertåg för guldet. Handelsbanken säljer två olika guldcertifikat (så kallade ETF:er) Bull Guld, för dem som tror på uppgång, och Bear Guld, för dem som tror på nedgång. Förra onsdagen trodde de flesta på uppgång. Banken sålde Bull-

certifikat för 15 miljoner kronor, men Bear-certifikat för bara ett par miljoner.

Svenska privatpersoner som vill köpa in sig i den gulblänkande ädelmetallen har inte så många alternativ. En möjlighet är att köpa certifikat av Handelsbanken eller Royal Bank of Scotland i Stockholm. Handelsbanken är störst på den marknaden eftersom banken köpte mäklarfirman Svenska Metallbörsen hösten 2006. Banken säljer guldcertifikaten, som är noterade, för runt en femtiolapp styck, plus courtage.

En annan kostnadseffektiv möjlighet där man inte heller behöver köpa den fysiska råvaran är att handla med så kallade Contracts For Difference, CFD:er, som finns bland annat på marknadsplatsen CMC Markets på nätet.

Andra svenska banker sägs mest sälja stora terminskontrakt som företag använder.

Men visst går det också att handla på de två börser i världen där guld handlas rent fysiskt, London Bullion Market och Comex (Commodity Exchange) i New York. Men då torde courtaget vara högre.

Torbjörn Iwarson är rent generellt positiv till guld.

– Guld ska man nog alltid ha lite av i sitt långsiktiga sparande. Det är en tillgång som mer eller mindre följer inflationen över långa tidsperioder, även om den kan avvika väldigt mycket på kort sikt.

Han skrev sin bok om guld eftersom folk fnyste åt det och inte tog glittret på allvar.

– Jag tittade på data från 1971, då man gick ifrån guldmyntfoten, till 2005 och kom fram till att det var optimalt att ha ungefär 7 procent guld i sin portfölj, säger han.

Boken kom ut före guldprisets senaste uppsving och de som följde rådet torde vara nöjda.

Till skillnad från andra råvaror finns det ingen moms på guld. Halsband, örhängen och armband i guld räknas förstås som vanliga momspliktiga varor, men inte investeringsguld.

En annan skillnad mot andra råvaror är att guld används rätt lite i industrin. En del går förstås till smycken men främst är det en investeringsmetall. Sedan guldmyntfoten försvann har den egentligen ingen funktion i finansmarknaden.

Ändå har guld ansetts värdefullt i tusentals år och det finns en ändlig mängd av ädelmetallen.

– Guldet har sitt värde hela tiden, eller i alla fall så länge investerare är intresserade av att betala för guld. Hur länge det varar är svårt att säga, men det har varat ganska länge, säger Jan Kjellegård.

Tillgång och efterfrågan har även effekt på guldpriset.

– Man brukar se hur guldpriset stiger när gruvproduktionen står still eller sjunker. Förra decenniet minskade gruvproduktionen och vi fick stigande guldpriser. Man slutade leta guld på 1990-talet, men så började man vid sekelskiftet igen och 2009 ökade gruvproduktionen. Det tar ungefär nio år från det att man börjar leta tills man har en gruva i produktion, säger Torbjörn Iwarson.

Guldproduktion är dock en av världens mest miljöförstörande verksamheter, många gånger med låga löner och dåliga arbetsförhållanden, men runt 15 procent tas fram av småskaliga producenter med traditionella hantverksmetoder, enligt Dagens Nyheter.

Nu producerar Kina mest guld i världen, efter att ha gått om Sydafrika.

– På längre sikt kan problem uppstå då utbudet ökar, men guld anses vara ett säkert sätt att säkra sina placeringar, säger Jörgen Kennemar på Swedbank.

Industrimetaller som koppar, aluminium, zink, tenn och nickel fluktuerar vanligen mer i pris än guld.

– Metaller, men också guld, har blivit en finansiell tillgång som prissätts dagligen på marknaden. Metallpriserna kan svänga väldigt kraftigt, liksom stämningsläget på aktiemarknaden, beroende på hur man ser på konjunkturen och hur utvecklingen för valutor, främst dollarn och euron, ser ut, säger Jörgen Kennemar.

– Signalerna om att Kina ska bromsa tillväxten har lett till att icke-järnmetaller har fallit kraftigt hittills i maj, säger han.

Guldet tuffar dock på.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET