Glest mellan kunderna
De svenska programvarubolagen växte med i genomsnitt 30 procent i fjol, vilket är något snabbare än året dessförinnan. Samtidigt sjönk vinstmarginalen till minus 18 procent, visar Affärsvärldens undersökning.
Det finns dock bolag som det har gått riktigt bra för. Orc Software, som utvecklar programvara för finansmarknaderna, är ett av dem. Men inte ens detta stjärnskott har klarat av att riktigt leva upp till – de i detta fall höga – förväntningarna. Trots goda helårssiffror nådde försäljningsökningen det första kvartalet i år inte upp till de 50 procent som Orc har som mål. Men försäljningen varierar mellan kvartalen.
Man kan vara allt annat än missnöjd med Orc Softwares prestationer. Företaget är ett av branschens mest lönsamma. Bolagets litenhet talar också i det här fallet till dess fördel, då det säkerligen kan fortsätta att växa snabbt och samtidigt behålla marginaler kring 40 procent.
Drabbad börsgunstling
En annan gammal börsgunstling har däremot drabbats hårt av den svagare marknaden. Det handlar om IT-säkerhetsföretaget Nexus, som tidigare i vår vinstvarnade och lanserade ett åtgärdsprogram.
Konjunkturavmattningen har som sagt satt avtryck i resultatet för många programvarutillverkare. De tre I:na, det vill säga affärssystembolagen Intentia, IFS och IBS, gjorde alla stora förluster förra året. Företagen drog igång sparprogram.
Men marknaden för affärssystem har varit svag i flera år. 1999 och 2000 bidrog osäkerheten kring millennieskiftet till det svaga marknadsläget. Den återhämtning många väntade på i fjol kom på skam. Försäljningstappet till följd av konjunkturen späddes enligt bolagen på av oron i samband med terrorattackerna den 11 september, som minskade efterfrågan på affärssystem.
Även första kvartalet i år visade idel röda siffror, även om förlusterna var mindre än under samma period i fjol. När det gäller IFS kan man dock inte riktigt lita på siffrorna. Bolaget har nämligen bytt redovisningsmetod. IFS medger att de nya siffrorna förbättrar resultatet i kvartal ett, men vill inte säga med hur mycket.
Det lär dröja ytterligare ett par kvartal innan marknaden vänder.
Staffan Ahlberg, vd för IBS, spår att marknaden för affärssystem inte kommer att ha någon tillväxt alls i år, utan kanske till och med minska något. Men Manni Svensson, ansvarig för investerarrelationer på IFS, räknar med att marknaden vänder uppåt andra halvåret i år.
För att marknaden ska ta fart igen krävs att kunderna börjar investera, vilket lär ske i takt med konjunkturuppgången. Branschorganisationen EITO (European Information Technology Observatory) spår en tillväxt för hela den svenska programvarumarknaden på 4 procent i år.
– Branschen är inne i en ond spiral. Efterfrågan minskar, alla har fasta kostnader och sänker priserna för att få affärer och prispressen ökar. Det kommer att leda till en utrensning, säger Staffan Ahlberg.
Logisk konsolidering
En konsolidering pågår redan. Senaste storaffären ägde rum i maj då Microsoft lade bud på danska Navision. Affären kan ge en indirekt effekt för I-bolagens del. Konkurrensen på kundsegmentet små- och medelstora företag kan bli större. (Läs mer om Microsoft på sid 53)
Även för de svenska affärssystembolagen skulle en konsolidering vara logisk. Oftast är det bara den marknadsledande spelaren i respektive segment som blir riktigt lönsam. Det finns en rad mindre lokala företag som är tänkbara uppköpskandidater. Även IBS och IFS pekas ut som potentiella förvärvsobjekt. Att en sammanslagning skulle äga rum mellan några av I-bolagen är dock inte särskilt troligt. Däremot kan man mycket väl tänka sig att en större utländsk tillverkare skulle känna sig manad.
– Amerikanska JD Edwards är intresserat av att köpa en större kundbas i Norden, säger Nils Molin, analytiker på Erik Penser Fondkommission.
Även den svenska konsultjätten WM-data har visat intresse för att köpa mindre affärssystembolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.