Getinges VD efter dystra kvartalet: ”Jobbar igenom problemen”

Det blev ett dystert andra kvartal för Getinge som tidigare vinstvarnat efter problemen kopplat till två produktkategorier. Nu börjar dock molnen att skingras, menar VD Mattias Perjo. "Nu behöver vi jobba ikapp ordrar", säger han till Affärsvärlden.
Getinges VD efter dystra kvartalet: ”Jobbar igenom problemen” - MATTIAS PERJOS
Mattias Perjos, VD Getinge. Foto: Jessica Gow / TT

Getinge

Grundades: 1904 av Olander Larsson.

Gör: Medicinteknikbolag med inriktning mot bland annat respiratorer, hjärt-och lungmaskiner och autoklaver.

Antal anställda: 10 000.

VD: Mattias Perjo.

Börsvärde: 50 mdr kr.

Nettoomsättning: 28,3 mdr kr (2022).

Rörelseresultat: 3 626 Mkr (2022).

Getinge rapporterar ett lägre resultat än väntat, något medicinteknikbolaget flaggade för redan i juni i form av en vinstvarning för andra kvartalet.

Rörelseresultatet minskade från 911 Mkr motsvarande kvartal förra året till 383 Mkr detta kvartal. Huvudorsaken är komponent- och kvalitetsbrist inom affärsområdet Acute Care Therapies och de två produktområdena Cardiopulmonary samt Cardiac Assist.

Kvalitetsproblemen inom livsuppehållande terapi för hjärta och lungor handlar om produkternas förpackningar, uppger VD Mattias Perjo.

“Vi får fortsätta sälja produkterna eftersom de är så kallade medical necessity-produkter, men vi behöver åtgärda förpackningarna. Vi har en design på plats men de tar ganska lång tid att få klart, och de måste genomgå ett åldringstest. Det är det som håller oss tillbaka i den delen av verksamheten”, säger han till Affärsvärlden.

Inom Cardiac Assist är det aortaballongpumpar som strular, fortsätter han.

“Där har vi haft problem med komponenter i själva kittet som man använder för att föra in den här pumpen. Men vi har hittat rotorsaken nu, så den kommer vi kunna börja skeppa igen i tredje kvartalet.”

Slutligen har Getinge haft problem med att batterier, och elektroniska kretskort har saknats, men även det ska vara uppklarat nu, uppger Mattias Perjo.

“Så nu behöver vi jobba ikapp ordrar”, säger han.

Inflationsoro

En annan huvudvärk för medicinteknikbolaget är inflationen. Getinge har inte kunnat få igenom alla nödvändiga prishöjningar.

“Vi har fått igenom en del. Vi är upp knappt 3% i totala prishöjningar i år. Det kompenserar för materialkostandsökningarna, men inte någonting mer egentligen”, säger Mattias Perjo och fortsätter:

“Det är svårt i vår bransch, med väldigt långa kontrakt där man har begränsade möjligheter att höja priserna. Det är absolut besvärande.”

Under pandemin var Getinge en klar vinnare som under covid-19:s framfart ökade produktionen av ventilatorer.

“Vi ser en liten kvarvarande pandemieffekt av att det är svagare efterfrågan på ventilatorer. Men den är inte dålig jämfört med innan pandemin. Framför allt på eftermarknadssidan är det ganska bra för ventilatorer.”

Samtidigt gynnas vissa av Getinges områden av att den vanliga vården är tillbaka igen, bland annat hjärtkirurgin som ökat med omkring 5%.

“Jobba igenom problemen”

När Getinge vinstvarnade i juni rasade aktien tvåsiffrigt. Efter dagens rapport lyfter den dock med 4% under morgonen.

Hur ska resultaten förbättras framåt? 

“Vi har haft ungefär samma strategi i fem år nu. Den har varit väldigt framgångsrik, om man går tillbaka och tittar på 2016–2017 jämfört med var vi är nu. Så även om vi har haft lite tufft nu med de här problemen kopplat till två produktkategorier så föreligger ingen strategiändring”, säger han och fortsätter:

“Det handlar om att jobba igenom de här problemen som är av operationell karaktär, kopplat till kvalitet och till försörjningskedjan. Det tar tid i vår bransch. Vi är fortsatt på en positiv marknad som har demografiska tillväxtfaktorer som talar för oss.”

Samma guidning för 2023

Utsikterna för 2023 har inte förändrats och bolaget guidar fortsatt för en tillväxt på 2–5% för helåret.

I slutet av maj meddelade Getinge att bolaget ingått avtal om att förvärva det amerikanska företaget High Purity New England, som verkar inom området för engångsprodukter inom biofarmaceutisk utveckling och produktion. Getinge betalar initialt 1,3 miljarder kronor på skuldfri basis. Därutöver kan ytterligare 170 miljoner dollar (omkring 1 850 Mkr) betalas ut i tilläggsköpeskillingar under perioden 2024–2026 beroende på om vissa milstolpar nås.

“Det är samma kunder som vi har idag, så det kommer leda till bra synergier. Bolaget är bra lokaliserat på amerikanska östkusten mitt i biotech-klustret. Vi ser fram emot när förvärvet blir godkänt att verkligen kunna påbörja integrationen. Det är ett bolag som kommer att höja snittillväxten inom life science och som har en bra avkastningsprofil också.”

Förra året omsatte High Purity New England 39 miljoner dollar.

“Och vi räknar med att det ska växa tvåsiffrigt i många år framöver.”

Getinges största ägare är finansmannen Carl Bennet med 20% av kapitalet.

Topp 10 ägare i Getinge

Ägare Värde (Mkr) Kapital Röster Land
Carl Bennet 10463 20,03% 50,08% Sverige
Fjärde AP-fonden 4001 7,66% 4,78% Sverige
AMF Pension & Fonder 2618 5,01% 3,13% Sverige
Swedbank Robur Fonder 2146 4,11% 2,56% Sverige
Vanguard 1557 2,98% 1,86% USA
Didner & Gerge Fonder 1446 2,77% 1,73% Sverige
BlackRock 1442 2,76% 1,72% USA
Incentive AS 1408 2,70% 1,68% Norge
Handelsbanken Fonder 1250 2,39% 1,49% Sverige
Norges Bank 1059 2,03% 1,27% Norge
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.