George Soros: Kina nära finanskris

En kraftig ökning av Kinas skulder gör att landet står på gränsen till en finanskris liknande den USA gick in i 2008. Det säger miljardären och finansmannen George Soros, enligt Marketwatch.

– Det finns en kuslig likhet mellan vad som händer i Kina och vad som hände här inför finanskrisen 2007-2008, och det är på samma sätt påeldat av kredittillväxt, sa Soros vid ett rundabordssamtal i förra veckan.

– Det är i slutändan ohållbart. Men det föder sig självt och har en hel del med fastigheter att göra.

Finanskrisen i västvärlden 2007-2008 startade med att en bostadsbubbla i USA brast. Kaoset i banksektorn drog med sig större finansinstitutioner under 2008. Trots att det i grunden var ett amerikanskt skeende fick krisen långtgående effekter världen över och hämmade handel och tillväxt. USA och resten av världen gräver sig fortfarande ut ur krisen 2008, skriver Marketwatch.

Analytiker har uttryckt oro över Kinas skuldbubbla.

– Vi har känt allt mer obehag inför Kinas skuldberg. Utestående krediter och ökning av nya lån är nära rekordnivåer, säger Sue Trinh, valutaanalytiker vid RBC Capital Markets.

Samtidigt blir Kinas fastighetsmarknad allt hetare. Husförsäljningen ökade 60,3 procent första kvartalet på årsbasis, enligt den nationella statistikmyndigheten.

George Soros drog tidigare i år på sig Pekings vrede när han förutspådde att en kraschlandning för Kinas ekonomi är oundviklig.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase